Magiczny składnik

Przepisy

Śledzie marynowane w occie z cytrynami

Przepis ten powstał w połowie z przymusu i w połowie przez przypadek. Moja koleżanka Ania, dostała za zadanie kupić kilogram marynowanych śledzi, takich w occie z cebulką. Niestety przyniosła śledzie solone, czyli matjasy, które w postaci surowej uważam za niejadalne. Nie lubię marnować jedzenia, postanowiłem zrobić z nich przedziwnie królewski przysmak.  Nie od dzisiaj wiadomo, że śledzie lubią smak kwaśny. Postanowiłem więc wykorzystać do tego procederu moje marynowane cytryny.  Tak oto Maroko dotarło nad Bałtyk.

Pierwsze, co trzeba z takimi śledziami zrobić, to porządnie wymoczyć je w mleku, żeby pozbyć się nadmiaru soli jaką zostały potraktowane. Ja użyłem maślanki, co dało świetny efekt, bo dodatkowo śledzie zyskały na lekko mleczno-maślanym smaku. Zalewę przygotowałem na bazie octu jabłkowego i aromatycznych przypraw. Razem z cytrynami zamknąłem w słoiku na tydzień. Powiem tyle. Długo się nie uchowały 🙂

  • Składniki
  • kilogram śledzi typu matjas
  • szklanka octu jabłkowego
  • 3 szklanki wody
  • 2 marynowane cytryny lub zwykłe cytryny
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 goździków
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • kilka szalotek lub zwykłej cebuli
  • litr maślanki lub mleka

Wykonanie:

1. Śledzie opłucz, pokrój i zalej maślanką. Odstaw na noc, po czym znowu opłucz pod wodą i osusz.

2. Wodę, ocet i przyprawy zagotuj. Do gotującej się wody dodaj pokrojone w połówki szalotki i blanszuj przez minutę.

3. Cytryny pokrój w ósemki. Śledzie ułóż w słoiku razem z cytrynami i cebulą. Zalej ostudzoną zalewą. Słoik zakręć i odstaw do lodówki na minimum kilka dni.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie marynowane w occie z cytrynami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze