Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z jarmużu z kminkiem

Sam jarmuż znam od jakiegoś czasu. Dodawałem go do sałatki z łososiem i zupy grzybowej miso. Ma ciekawy i głęboki, kapuściany smak. Nie wszyscy go lubią. Ja na przykład nie przepadałem kiedyś za brukselką, a teraz zajadam się nią jak cukierkami. Chipsy jednak dodatkowo koncentrują smak jarmużu. To wygląda i smakuje tak, jakby przekraczało się granicę kuchni domowej z molekularną. Zajadając się jarmużem w takiej postaci odkryjesz, że to nic trudnego i będziesz rozglądać się za kolejnymi produktami, których stan skupienia warto zmienić. Przepis jest prosty i zawsze się udaje. Jeśli nie lubisz kminku, nie dodawaj go. Ja jednak proponuję spróbować tej wersji. Smakuje to jak połączenie takich sucharów bieszczadzkich z aromatycznym, kminkowym bigosem. Ciekawe doznanie smakowe.

  • Składniki
  • kilka garści liści jarmużu bez grubych łodyg
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka zmielonego kmink

Wykonanie:

1. Liści jarmużu najlepiej nie myć. Jeśli jest brudny, to po opłukaniu poczekaj aż dobrze wyschnie. Jarmuż przełóż do miski, dodaj olej, sól, pieprz i kminek. Dokładnie wymieszaj ręką i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2. Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 130 stopni. Piecz przez ok 10-15 minut lub do uzyskania wyraźnej chrupkości. Ja co jakiś czas otwieram piekarnik i sprawdzam czy liście są już chrupkie. Taki jarmuż można podawać w towarzystwie sosu aioli lub jako dodatek do większych dań, np. z wieprzowiny czy dziczyzny.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chipsy z jarmużu z kminkiem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Magiczne Składniki: , ,

Komentarze

  • Pati

    Zakupiłam owe cudoi mam w planie chipsy właśnie z kminkiem 🙂

    • TomekCzajkowski

      Super, ciekaw jestem efektów. Pilnuj tylko, żeby liście nie zbrązowiały od temperatury.

  • Pati

    Ok, dzięki za radę!

  • manowce

    niestety to zupełnie nie dla mnie ): smak mi kompletnie nie odpowiada, zapach mnie odrzuca… musze spróbować czegoś innego (;

    • Ja lubię pochrupać. Spróbuj może chipsy z jakiejś sałaty, jeśli to już mają być nie z ziemniaków.

      • manowce

        tak myślę, że to może być kwestia kminku. w sumie miałam go nie dodawać, ale Arek mnie namówił 😀 właśnie szukam alternatyw “do chrupania”, czegoś nietuczącego, a przynajmniej zdrowszego od chipsów (;