Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z bekonu z czekoladą

Jak pewnie dobrze wiecie, nie jestem urodzonym cukiernikiem. Darzę jednak desery dziwną i trudną miłością. Taką, jaką kocha się femme fatal. Choć parzy to jednak kusi, żeby spróbować. Chodzi mianowicie o biały cukier, którego staram się unikać. Dlatego właśnie moje desery są takie dziwne. Czyż bekon nie jest najlepszą słodyczą? No właśnie, nie ma co kombinować. To, co musicie zrobić, to zatopić chrupiące chipsy z boczku w roztopionej czekoladzie. Całość chrupie i rozpływa się w ustach w słodko-słoną perwersję.

  • Składniki
  • plastry wędzonego bekonu (lepsze grube)
  • gorzka czekolada 70% kakao
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • szczypta soli morskiej

Wykonanie:

1. Po różnych doświadczeniach stwierdzam, że najlepszym sposobem na chipsy z bekonu jest piekarnik. Upiecz plastry bekonu w piecu rozgrzanym do 200 stopni. Zajmie to ok. 20 minut. Kiedy będą rumiane i chrupiące możesz wyciągać. Od razu przełóż na ręczniki papierowe i odsącz nadmiar tłuszczu. Nie chcemy zawału serca!

2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, czyli zagotuj w garnku wodę, zamiast pokrywki połóż (najlepiej) metalową miskę i dodaj do niej czekoladę. Po kilku minutach powinna być płynna. Dodaj trochę pieprzu kajeńskiego i soli morskiej do smaku. Wymieszaj dokładnie.

3. Na talerzu rozłóż folię spożywczą. Chipsy zatop w czekoladzie i układaj je na folii. Następnie schłodź wszystko w lodówce przez minimum godzinę i gotowe! 🙂

Zobacz również przepis na chipsy z bekonu marynowanego w whisky.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Chipsy z bekonu z czekoladą
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 6 Review(s)
Magiczne Składniki: ,

Komentarze

  • gin

    Niemal perwersyjne połączenie 🙂

    • TomekCzajkowski

      to jest właśnie foodporn 🙂

  • mm

    chipsy zrobily furrore u mnie w domu !!!

    • TomekCzajkowski

      nie dziwi mnie to 🙂

  • Katarina L

    na jakie mniej więcej kawałki pokroić bekon?

    • TomekCzajkowski

      Jeśli pytasz o długość pasków to tak jak na zdjęciach. Od linijki ich nie kroiłem, ale obstawiam 7 cm.

      • Katarina L

        bardziej chodzi mi o grubość 🙂 bo nie widać jakie na grubość były przed upieczeniem

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij