Magiczny składnik

Przepisy

Spring rolls z karpiem na parze i selerem naciowym (GIF)

Ten przepis to moja druga próba oswojenia tej specyficznej ryby. Wcześniej skupiłem się na smacznej skądinąd galarecie z karpia z białym winem i karpiu smażonym z gruszką. Jedynym problemem z tym drugim przepisem było to, że proces rozpuszczania ości jest żmudny i czasochłonny, a efekt jaki osiągamy to takie karpiowe cevice. Gotując karpia na parze chciałem zachować jego soczystość i ułatwić sobie pozbycie się ości. Nie ma lepszego sposobu niż po prostu zakasać rękawy i przeczesać każdy kawałek wyciągając pojedyncze ości. Zajmie to kilka minut, a danie będzie idealne. Warto się poświęcić. Moje spring rollsy były pomyślane jako danie świąteczne, ale jest na tyle proste i smaczne, że można robić je na co dzień, także z inną rybą. Tajemnicą jest połączenie smaku karpia z lekko przesmażonym selerem naciowym. Jadłem coś podobnego w chińskiej pierogarni, ale tam seler połączony był z krewetkami. Od tamtej pory marzyłem, żeby przemycić ten smak do mojej kuchni.

Springrolls z karpiem na parze i selerem naciowym-9

Ciekaw jestem, kto odważy się postawić takie danie na świątecznym stole? 🙂

  • Składniki

Składniki na ok. 20 spring rollsów:

  • 20 okrągłych płatków papieru ryżowego
  • pół kilograma mięsa z karpia, bez ości
  • 3 łodygi selera naciowego
  • jedna średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • sos sojowy z czosnkiem jako dodatek

Wykonanie:

1. Karpia bez skóry gotuj na parze przez ok. 10 minut.

2. W tym czasie pokrój cebulę i seler w drobną kostkę i przesmaż. Seler powinien być lekko chrupiący.

3. Kiedy karp trochę przestygnie, rozdrobnij jego mięso palcami i powyciągaj wszystkie, nawet najmniejsze ości. Mi się udało.

4. Rybę połącz z warzywami, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

5. Papier ryżowy namocz w wodzie i przełóż na osobny talerz. Papier powinien być miękki, ale nie rozmokły. Najlepiej uchwycić moment na chwilę po przejściu ze stanu kruchego do miękkiego. Nałóż 2 łyżki farszu i zawiń na krokiety. Mam nadzieję, że poniższy GIF będzie pomocny.

Jak zrobić spring rolls

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Spring rolls z karpiem na parze selerem naciowym
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • drq

    skóra prze ” ó” zamknięte piszemy 🙂

    • TomekCzajkowski

      Jezusie Nazareński! Już zmieniłem. Dzięki za cynk. Moja korektorka ma wolne… :/

  • mj

    Doskonałe połączenie – seler i ryba na parze. Próbowałem Twojego przepisu, ale trochę go podkręciłem, bo zamiast karpia użyłem dorsza, a do gotującej się wody dodałem odrobinę herbaty miętowej (wiem, oszalałem). Mimo to efekt jest obłędny, polecam. 🙂