Magiczny składnik

Przepisy

Śledź marynowany z salsą z jabłka i kopru włoskiego

Jestem wielkim fanem śledzi. Czasami trudno jest mi przejść obojętnie obok półek z tymi morskimi skarbami. Nie przepadam jednak za słonymi, czyli matjasami. Choć mam też sposób, żeby były smaczne, najbardziej jednak lubię te marynowane w zalewie octowej. Przepis ten stworzyłem wcześniej specjalnie pod Święta, ale dopiero podczas nich miałem czas sfotografować talerz. W 2014 Święta spędzałem na wsi pod Kamieńcem Ząbkowickim na Dolnym Śląsku. Jest to teren złożony ze średniej wielkości pagórków, na które z łatwością można się wspiąć w kilka minut. Już rok temu zafundowałem wam widoki z tej górki (chipsy z bekonu w whisky i gravlax). Jest to świetny górsko-leśny teren, który ma swój specyficzny klimat. Lubię tam przebywać i fotografować.

Wracając do mojego przepisu na śledzie. Jest on oczywiście prosty i bardzo świeży. Danie można podawać zaraz po przyrządzeniu. Nie lubię tradycyjnych, świątecznych śledzi z masą sosu, cebulą czy rodzynkami. Smak moich śledzi jest wyraźnie kwaśny. Przyjemnie chrupią w buzi. Uroku daniu nadadzą pestki granatu, których zapomniałem dodać na talerz spiesząc się, by nie uciekły mi ostatnie promienie słońca.

  • Składniki
  • 500 gramów marynowanych śledzi
  • 2 małe, twarde jabłka
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pestki z małego granata
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Śledzia oddziel od skóry i pokrój jak lubisz.

2. Jabłka pokrój w zapałki, koper włoski pokrój w cienkie paski, posiekaj pietruszkę i dodaj wszystko do śledzi. Dodaj oliwę, sok z limonki, cukier, sól i pieprz i przemieszaj dokładnie rękoma. Podawaj od razu posypując pestkami granatu.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Śledź marynowany z salsą z jabłka i kopru włoskiego
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij