Magiczny składnik

Przepisy

Śledź marynowany z salsą z jabłka i kopru włoskiego

Jestem wielkim fanem śledzi. Czasami trudno jest mi przejść obojętnie obok półek z tymi morskimi skarbami. Nie przepadam jednak za słonymi, czyli matjasami. Choć mam też sposób, żeby były smaczne, najbardziej jednak lubię te marynowane w zalewie octowej. Przepis ten stworzyłem wcześniej specjalnie pod Święta, ale dopiero podczas nich miałem czas sfotografować talerz. W 2014 Święta spędzałem na wsi pod Kamieńcem Ząbkowickim na Dolnym Śląsku. Jest to teren złożony ze średniej wielkości pagórków, na które z łatwością można się wspiąć w kilka minut. Już rok temu zafundowałem wam widoki z tej górki (chipsy z bekonu w whisky i gravlax). Jest to świetny górsko-leśny teren, który ma swój specyficzny klimat. Lubię tam przebywać i fotografować.

Wracając do mojego przepisu na śledzie. Jest on oczywiście prosty i bardzo świeży. Danie można podawać zaraz po przyrządzeniu. Nie lubię tradycyjnych, świątecznych śledzi z masą sosu, cebulą czy rodzynkami. Smak moich śledzi jest wyraźnie kwaśny. Przyjemnie chrupią w buzi. Uroku daniu nadadzą pestki granatu, których zapomniałem dodać na talerz spiesząc się, by nie uciekły mi ostatnie promienie słońca.

  • Składniki
  • 500 gramów marynowanych śledzi
  • 2 małe, twarde jabłka
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • sok z 1 limonki
  • 3 łyżki oliwy
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • pestki z małego granata
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Śledzia oddziel od skóry i pokrój jak lubisz.

2. Jabłka pokrój w zapałki, koper włoski pokrój w cienkie paski, posiekaj pietruszkę i dodaj wszystko do śledzi. Dodaj oliwę, sok z limonki, cukier, sól i pieprz i przemieszaj dokładnie rękoma. Podawaj od razu posypując pestkami granatu.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Śledź marynowany z salsą z jabłka i kopru włoskiego
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze