Magiczny składnik

Przepisy

Kanapka z szynką, grillowanymi szparagami i sosem pomarańczowym

Wpis jest dziełem współpracy z marką Henryk Kania.

Przepis ten jest efektem konkursu na mistrzowską kanapkę, którą wygrał m.in. Łukasz Podstawka. To, co spodobało mi się w jego przepisie, to po pierwsze prostota, czyli kilka, ale przemyślanych składników oraz z drugiej strony wyrafinowanie techniczne i odwaga – sos pomarańczowy do kanapki? Kto by pomyślał. Kanapkę zrobiłem i zjadłem ze smakiem. Przepis trochę zmodyfikowałem. Po pierwsze, nie miałem zielonych szparagów, więc wykorzystałem białe, które zamarynowałem w maju. Do sosu z pomarańczy dodałem więcej musztardy, żeby stworzyć coś w rodzaju musztardy pomarańczowej. Jedyna na rynku 😉

Zapraszam na przepis Łukasza.

  • Składniki
  • dwie bułki
  • kilkanaście plasterków szynki wędzonej Maestro Henryk Kania
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z dwóch cytryn
  • jedna średnia szalotka
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki pikantnej musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • sól pieprz do smaku
  • kilka plasterków sera camembert

Wykonanie:

1. Najpierw musimy przygotować zielone szparagi (lub białe), gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i masła. Potem delikatnie grillujemy na patelni.

2. Przygotowujemy sos pomarańczowy do naszej kanapki. Ścieramy skórkę z jednej dużej pomarańczy. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy. Sok redukujemy w rondelku. W tak zwanym międzyczasie siekamy drobno szalotkę i zalewamy na parę minut białym octem winnym (2-3 łyżki). Mieszamy ze sobą skórkę, zredukowany sok, a także szalotkę, którą musimy odsączyć. Dodajemy do tego łyżeczkę pikantnej musztardy (ja dałem 3 łyżki), około 3 łyżki oliwy (ja nie dodałem oliwy) oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.

3. Dobrej jakości bułkę z sezamem (lub ewentualnie z makiem) rozkrajamy i lekko przypiekamy na patelni grillowej środek. Następnie w środku układamy parę plasterków szynki wędzonej Maestro, następnie 2-3 plasterki sera camembert, na to zgrillowane szparagi, polewamy dowolną ilością sosu i układamy jeszcze parę plasterków szynki.

4. Jeśli posiadamy zgrzewarkę możemy naszą kanapkę przypiec w niej, jeśli nie to możemy to zrobić na patelni grillowej przygniatając ją czymś. Dzięki temu ser w środku się rozpuści i wszystkie składniki idealnie ze sobą połączą, a zgrzaną kanapkę możemy maczać w reszcie sosu, która pozostała.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kanapka z szynką, grillowanymi szparagami i sosem pomarańczowym
Opublikowany
Total

Komentarze

  • Łukasz Podstawka

    Jest super i cieszę się, że smakowało 😉