Magiczny składnik

Przepisy

Grzybowa zupa miso z jarmużem

Ten przepis powstał po obejrzeniu filmu “Dashi – esencja Japonii” na Kuchnia+ Food Film Festival. Oglądałem kiedyś jeszcze inny dokument o smaku umami, który możemy znaleźć np. w paście ze sfermentowanej soi – miso. Te dwa filmy, tylko umocniły moje przekonanie o Japończykach, jako kulinarnych magach, którzy wiedzą jak dotrzeć do sedna produktu. Szanują podstawowe składniki, ale wiedzą też, jak je przetworzyć, żeby wydobyć prawdziwą esencję smaku i to bez soli! Nabrałem również przekonania, że kuchnia tego regionu przypomina parzenie herbaty, szczególnie jeśli chodzi o proces powstawania bulionu dashi. Polecam z całego serca, aby obejrzeć ten film!

Dashi tradycyjnie uzyskuje się z ugotowania glonów Konbu i wiórek suszonego tuńczyka bonito. Ja jednak nie chciałem robić dashi, ale sporządzić świąteczną zupę grzybową w stylu japońskim. Jestem przekonany, że polska kuchnia jest wspaniała, ale ja zawsze staram się szukać możliwych połączeń w innych kulinarnych tradycjach. Smaki w mojej zupie idealnie się łączą. Delikatny smak polskich, suszonych podgrzybków, kruche glony i i chrupiący, lekko zblanszowany jarmuż. Moją zupę można podawać czystą lub tak jak zrobiłem to ja – z azjatyckim makaronem jajecznym, ale też z uszkami z grzybami.

  • Składniki
  • 200 gramów suszonych grzybów (najlepiej samych kapeluszy)
  • 4 łyżki pasty miso (ja dodałem 4 saszetki pasty instant)
  • 40 gramów glonów Konbu (ja kupiłem w Kuchniach Świata za 8 zł)
  • 2 litry wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 garści jarmużu bez łodyg
  • garść natki selera naciowego
  • 1 średnia marchew
  • sos (sos sojowy i posiekane 2 ząbki czosnku)

 Wykonanie:

1.Namocz grzyby w 0,5 l gorącej wody przez ok. 2 godziny. Glony namocz w takiej samem ilości ciepłej wody.

2. Cebulę pokrój w piórka, jarmuż obierz z łodyg i opłucz, marchew obierz i pokrój obieraczką na cienkie wstążki, pokrój natkę selera naciowego. Czosnek posiekaj, włóż do małego słoika i zalej ok. 5 łyżkami sosu sojowego. Wstrząśnij kilka razy i przełóż do miseczki. Ugotuj makaron.

3. Zagotuj pozostałą wodę i dodaj grzyby z wywarem. Gotuj przez 10 minut. Glony odsącz, pokrój lub porwij na mniejsze części i dodaj do grzybów razem z wodą. Po 5 minutach dodaj pastę miso. Następnie w minutowych odstępach dodawaj kolejno cebulę, jarmuż, marchew i na koniec po wyłączeniu grzania – natkę selera. Można doprawić solą lub sosem sojowo czosnkowym.

4. Podawaj z makaronem, czysty lub z uszkami z nadzieniem grzybowym. Smacznego!

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Grzybowa zupa miso z jarmużem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 3 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij