Magiczny składnik

Przepisy

Bajgiel z szynką, konfiturą cebulową i chipsami z buraków – KONKURS

Nie ukrywam, że z iście dziecięcą radością otworzyłem paczkę od Henryka Kani, w której znalazłem całą masę pachnących wędlin z serii Maestro. Będąc w sklepie, zawsze wyobrażałem sobie, że pewnego dnia kupię cały wózek kabanosów i zamknę się w domu z nimi na kilka dni. Tym, co dobre trzeba się jednak dzielić, więc wy też możecie wygrać swoją paczkę wędlin w konkursie, który jest u dołu wpisu.

Mój pomysł na kanapkę z wędlinami Maestro jest właśnie taki.

Od razu wybrałem szynkę wędzoną jako główny składnik mojej kanapki. Jeśli macie pomysł na kreatywną kanapkę z kabanosami, to zapraszam do konkursu. Możecie się wykazać! Długo zastanawiałem się nad chlebem. Kupiłem różne chleby na zakwasie, ale ostatecznie postawiłem na domowe, pełnoziarniste bajgle. Zabijcie mnie, ale nie mam na nie przepisu, gdyż wyszły mi dobre zupełnym przypadkiem. Poszukajcie w dobrych piekarniach, powinni mieć. Chyba widziałem je też w Lidlu. Zamiast sosu zrobiłem konfiturę z cebuli cukrowej z dodatkiem cydru jabłkowego. Jako dodatki proponuję ser cheddar, sałatę i chipsy z buraków, które są przyjemnie słodkie i chrupiące, co da nam efekt zaskoczenia, jeśli gotujemy dla kogoś. Ostatecznie powstała bardzo smaczna kanapka z całą górą soczystej szynki.

  • Składniki

Składniki na 2 bajgle:

  • 2 bajgle
  • 10 plasterków szynki wędzonej Maestro
  • 1 duża cebula cukrowa
  • łyżka masła
  • szklanka cydru
  • 5 owoców jałowca
  • 2 goździki
  • sałata
  • 1 burak
  • 10 plasterków sera cheddar
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

0. Zobacz animowany GIF, na którym pokazuję jak złożyć kanapkę od początku do końca.

1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula się skarmelizuje. Zalej połową cydru, dodaj jałowiec i goździki. Duś aż do zredukowania płynu. Dolej kolejną porcję cydru i ponownie duś do zredukowania. Dopraw solą i pieprzem. Cebula powinna byś brązowa, szklista i błyszcząca. W smaku słodka z odrobiną soli.

2. Buraka obierz i pokrój na ok. 3 mm plastry. Wlej olej do niewielkiego naczynia i wrzuć je na mocno rozgrzany tłuszcz. Wyciągnij, kiedy burak będzie robił się brązowy. Nie dopuść do spalenia. Odsącz na ręczniku papierowym.

3. Bajgiel przekrój, posmaruj konfiturą, połóż sałatę, szynkę, ser i chipsy. Przykryj drugą połową. Przekrój na pół. Smacznego!

KONKURS: Twoja wymarzona kanapka!

Jak obiecałem, mam dla Was konkurs na najlepszą, wymarzoną kanapkę. Zadaniem konkursowym jest:

1. Umieścić w komentarzu pod tym postem przepis na swoją wymarzoną kanapkę z wykorzystaniem wędlin Henryka Kani z serii Maestro.

  • Kabanoski (7 wersji smakowych): waga 120 g
  • Kabanosy Extra suche (2 wersje smakowe): waga 175 g
  • Szynka wędzona
  • Kiełbasa krakowska: waga 300 g

2. Konkurs trwa od 02.12 do końca dnia 05.12.

3. Nagrody to 3 zestawy wędlin Henryka Kani z serii Mestro, deska do krojenia i nóż chefa.

4. 3 zwycięzców wybiorę osobiście następnego dnia, czyli w sobotę 06.12. Nagrody prześle organizator konkursu w ciągu 21 dni.

5. Nagrodą dodatkową (mam nadzieję, że fajną) będzie opublikowanie przeze mnie wpisu z jedną z 3 zwycięskich kanapek. Osobiście zrobię kanapkę i zdjęcia. W przepisie będzie oznaczenie autora przepisu.

6. Podczas wyboru waszych kanapek będę oceniał 4 obszary: dobór wędliny, chleb, sos i dodatki. Możecie też umieszczać zdjęcia, jeśli chcecie.

Powodzenia 🙂

Wpis jest dziełem współpracy z marką Henryk Kania.

Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-4 Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-3 Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-6 Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-12

Summary
Bajgiel z szynką, konfiturą cebulową i chipsami z buraków - KONKURS
Article Name
Bajgiel z szynką, konfiturą cebulową i chipsami z buraków - KONKURS
Magiczne Składniki: , , , , ,

Komentarze

  • Kaja Wiśniewska

    Chleb piekę sama z mąki żytniej razowej 720. Grilluję go na patelni lekko skropionej oliwą z oliwek. Na jeszcze ciepły sos ze zmiksowanej garści rukoli, suszonego pomidora, filecika anchois, małego ząbka czosnku, łyżki oliwy z suszonych pomidorów (bardzo intensywny 🙂 ). Na sos kiełbasa krakowska, plaster grillowanego sera halloumi i sałata rzymska. Lubię dodać na wierzch kilka kaparów. 🙂 Smakowicie polecam

  • Agatka Gillon

    Bardzo specjalne kanapki w wykonaniu taty. Chciała bym zaznaczyć, że mój tata zwany papusiem może i nie robi blogerskich kanapek, ale są naaajpyszniejsze. Szczególnie jak wraca się z imprezy o 4 rano, albo z miasta. Są na biurku i pachną pusznym gotowanym jajeczkiem, szyneczką i cebulką mimo, że mówiłam “nie jestem głodna” Przepis na takie kanapki prosty: papusiowa miłość i cebula, bo jak to mawia mój tato “Znajomość, która nie jest w stanie znieść cebuli i czosnku nie jest warta kontynuowania!”. Wszystkim kanapkowiczom życzę powodzenia w konkursie!

  • Natalia

    Graham z rozmarynem i żurawiną + żurawinowe kabanosiki + rukola + ser kozi + pulpa z mango i karmelizowanej szalotki.

  • a u mnie troche zdrowia. pasta z marchewki zamaist masła (marchewki wkłądamy do piekarnika na 200 stopni na 2 godziny – polewamy oliwą z oliwek, pieprz cytrynowy – mielimy marchewki i dodajemy szczyptę cynamonu, 2 ząbki czosnku, szczypta kardamonu, gałka muszkatołowa, chilli
    posmarować nim razowiec. na to liscie szpinaku i szybka wędzona, zgrillowany oscypek, na to chipsy z pietruszki posypane odrobiną kardamonu. no i torche ostrosci – czerowna cebula lekko zeszklona na oleju kokosowym

  • Trafiłam na Twój wpis wczoraj o godzinie 23.20… Momentalnie stałam się głodna i chciałam ruszyć pędem do kuchni, żeby zrobić sobie taką kanapkę. Jakoś noc przeżyłam, ale rano “poleciałam” do sklepu po cydr i zaczęłam produkować konfiturę cebulową. Pierwszą “zjarałam”, ale druga wyszła! 🙂

    A moja kanapka idealna? Przyznam się, że jestem “czosnkowcem”. Uwielbiam smak czosnku i mimo, że po konsumpcji “śmierdzę” na kilometr, to rzadko choruję. Z tego powodu wybieram kabanosy czosnkowe. Buła pszenna z ziarnami sezamu. Posmarowana cienko masłem (bez masła nie zjem ;P). Na wierzch rukola, która pokochałam ostatnimi czasy bezgranicznie. Pokrojone kabanosiki czosnkowe. Dodaję nieco pokrojonego na maleńkie kawałki sera feta. Przygotowuję metodą chałupniczą sos czosnkowy (wampiry nie podejdą! 🙂 – jogurt bałkański, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina cukru. Polewam delikatnie po wierzchu mojego kanapkowego wypełnienia. I na koniec gwóźdź programu – uprażone na patelni ziarna słonecznika w ramach aromatycznego i chrupiącego akcentu. Smacznego 🙂

  • Agata Ziętarska

    oh, moja wyobraźnia została zmuszona do intensywnej pracy 😀
    Więc tak:
    Chleb musi być świeży, wiejski, trochę taki jak na (dobrych) straganach świątecznych, gdzie sprzedają pajdy ze smalcem. Chrupiący i miękki, mięsisty, na prawdziwym zakwasie. Trzeba go delikatnie opiec w tosterze… Nie, zaraz, tam się takie grube pajdy nie zmieszczą 😀 To trzeba opiec na suchej patelni lub w piekarniku, ale tylko trochę, tak żeby na wierzchnie okruszki zrobiły się chrupiące.
    Na jedną z pajd nałożyć sos – na bazie majonezu (domowego!) wymieszanego z pesto, nie żałować sosu.
    dwa plastry boczku mocno usmażyć na suchej patelni, tak żeby były bardzo chrupiące. Ułożyć je na sosie. Na wierzch położyć garść rukoli.
    Dynię, o tak, dynię. Hokkaido lub piżmową pokroić na nie za grube plastry, mniej więcej 0,5 cm. Posmarować oliwą i ułożyć na blaszce. Upiec mniej więcej w 200 st, do miękkości i lekko zrumienić. Taką dynię ułożyć na rukoli.
    Szynki wędzonej ukroić porządny plaster, taki żeby apetycznie się zaginał, wywijał i łamał przy krojeniu. Do tego ukroić drugi taki plaster. Te dwa plastry ułożyć na rukoli, ale w zwolnionym tempie, żeby szyneczka opadała na sprężystą rukolę jak w reklamach. Na to ułożyć kilka plasterków cheddara – mojego ulubionego – który kruszy się przy krojeniu.
    Pomidorki koktajlowe pokroić na plasterki (wiem, wydaje się niedorzeczne, ale mają dać jedynie odrobinę smaku i delikatnie całość zwilżyć), a potem położyć na cheddarze.
    Drugą pajdę posmarować cienko wspomnianym wcześniej majonezem z pesto i zamknąć całość, wieńcząc swoje dzieło. W całość wetknąć ozdobną chorągiewkę i przekazać drugiej osobie, żeby też mogła rozkoszować się tym szczytem przyjemności.

  • Kaska Lex

    Witam, cześć 🙂
    Ja kilka dni temu zrobiłam taką kanapkę, że wstrząsnęła moją rodziną 😛
    Tu, na focie jest z grillowanym rostbefem ale zazwyczaj robię je z wędliną.
    Mój autorski przepis na najlepszą na świecie kanapkę dziesięcio-składnikową:
    Pieczywo: świeżutka, chrupiąca francuska bagietka z ulubionej piekarni
    Wędlina: zgrillowane delikatnie Kabanoski piri piri
    Sos: chrzan śmietankowy z jedną łyżeczką majonezu i jedną łyżka jogurtu naturalnego
    Dodatki poniżej.
    Sposób przygotowania, zaczynając od pierwszej warstwy:
    1. Mix sałat z rukolą,
    2. Grillowane boczniaki (wcześniej zamarynowane w balsamico, occie winnym, oliwie i czosnku, zapiekane w piecu przez 30 minut),
    3. Kabanoski piri piri lekko zgrillowane,
    4. Słodkie płatki marchewkowe (marchew pokrojona w cieniutkie długie płatki, zgrillowana z łyżeczką miodu i z solą),
    5. Sos chrzanowo-śmietankowy,
    6. Czerwona cebulka pokrojona w piórka,
    7. Kiełki (dowolne – ulubione),
    8. Ogórek konserwowy pokrojony w długie plastry,
    9. Gorgonzola porwana na małe kawałeczki,
    10. Sól i pieprz do smaku

    Smacznego!
    Pozdrawiam i dziękuję
    Kaśka

  • Łukasz Podstawka

    No to zaczynamy 😉
    Najpierw musimy przygotować zielone szparagi, gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i masła. Potem delikatnie grillujemy na patelni.
    Przygotowujemy sos pomarańczowy do naszej kanapki. Zcieramy skórkę z jednej dużej pomarańczy. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy. Sok redukujemy w rondelku. W międzyczasie siekamy drobno szalotkę i zalewamy na parę minut białym octem winnym (2-3 łyżki). Mieszamy ze sobą skórkę, zredukowany sok, a także szalotkę, którą musimy odsączyć. Dodajemy do tego łyżeczkę pikantnej musztardy, około 3 łyżki oliwy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.
    Dobrej jakości bułkę z sezamem (lub ewentualnie makiem) rozkrajamy, i lekko przypiekamy na patelni grillowej środek. Następnie w środku układamy parę plasterków szynki wędzonej, następnie 2-3 plasterki sera camembert, na to zgrillowane szparagi, polewamy dowolną ilością sosu i układamy jeszcze parę plasterków szynki.
    Jeśli posiadamy zgrzewarkę możemy naszą kanapkę przypiec w niej, jeśli nie to możemy to uczynić na patelni grillowej przygniatając ją czymś. Dzięki temu ser w środku się rozpuści i wszystkie składniki idealnie ze sobą połączą, a zgrzaną kanapkę możemy maczać w reszcie sosu która pozostała.
    Smacznego!

  • Anula Wawrzyniak

    KANAPKA KOBIETY PRACUJĄCEJ 😉
    Chociaż pracuję w teatrze i subtelne mam zajęcia,
    to w wolnych chwilach przepadam za ręcznymi robótkami,
    choć nie szydełkuję, drutów nie tykam z wełną mięciutką,
    co by było wszak zajęciem godnym każdej miłej pani…
    Nie. Ja lubię sponiewierać się przy wiertle, młotku, dłucie,
    kocham urządzać remonty, malować ściany, sufity…
    Wielbię moją wyrzynarkę, taker kocham i szlifierkę.
    Przy tej pracy KANAPECZKA to posiłek znakomity!
    To zdrobnienie jest mylące, bo PRACUJĄCA KOBIETA
    potrzebuje czegoś więcej niż koreczka z wykałaczką. 😉
    Polecam dwie pajdy chleba przygrzać w tosterze na złoto,
    przestrzeń między nimi zapchać pyszności prawdziwych paczką,
    na przykład: ser (śmietankowy),szynka wędzona od Kani,
    co świetnie łączy się tutaj z kurczaka też kawałkami
    podduszonymi na złoto do obiadu wczorajszego
    – polecam to połączenie i inne figle z mięsami! 😉
    Mhmmm, do tego pomidory suszone w domu, w oliwie
    z ziołami na sposób włoski zaklęte w małym słoiku,
    ogórek kiszony (plastry), kilka kawałków brzoskwini
    z puszki – to feeria smaków w kanapkowym pakieciku!
    Zielenina też jest ważna: polecam młodą sałatę,
    natkę pietruszki, koperek – co tam się znajdzie w ogrodzie…
    Polać to wszystko musztardą, podgrzać w piecyku na moment
    – och, takie cudne obiadki mogłabym spożywać co dzień!
    Bo dla mnie taka kanapka pożarta w przerwie przy pracy
    stanowi gratkę nie lada i zastępuje posiłek
    pełny, z trzech dań, tradycyjny, zwłaszcza, gdy lato przynosi
    mnóstwo składników. A robi się taką kanapkę – chwilę! 🙂
    Polecam różne warianty – co tam się znajdzie pod ręką
    grunt, to chleb dobry i praca, która apetyt kreuje…
    Ja, pracująca kobieta z młotkiem w kieszeni, polecam
    moje kanapki każdemu, kto co dzień ciężko pracuje! 🙂

    😉

  • TomekCzajkowski

    Dziękuję za wszystkie 9 świetnych przepisów. Stwierdzam, że umówiliście się razem, żeby mi dowalić i żebym zbankrutował od zakupu tych wszystkich wspaniałych produktów, które wykorzystam do zrobienia zwycięskiej kanapki 🙂 O urazach jednak zapominam i wybaczam, bo spisaliście się na medal. Są jednak tylko 3 nagrody, więc moim, trudnym wyborem trafiają one do:

    @kaskalex:disqus
    @anulawawrzyniak:disqus
    @ukaszpodstawka:disqus

    Napiszcie mi swoje dane w wiadomości prywatnej:

    – Imię i nazwisko
    – Pesel
    – Adres
    – Urząd Skarbowy
    – Telefon
    – Email

    Dodatkową nagrodę w postaci zrobienia przeze mnie tej kanapki i opublikowania przepisu z podpisem autora zdobywa Łukasz. Gratuluję, w końcu jakiś facet (sorry dziewczyny) wziął i się popisał 🙂 Planowo powinien ten przepis wylądować w poniedziałek na blogu. Jak będzie, życie pokaże 🙂

    Jeszcze raz dziękuję i do kolejnego konkursu. Nie zapominajcie regularnie odwiedzać Magiczny Składnik!

    • Anula Wawrzyniak

      Baaardzo magicznie dziękuję! 🙂

  • Tomasz Wróbel

    Magia tkwi w prostocie 😀

    Bułka żytnia z wędzoną szynką i sosem naciowo-chrzanowym:

    – odrobina masła
    – liść sałaty lodowej
    – szynka wędzona od Pana Henryka
    – sos naciowo-chrzanowy
    – dwa plastry ugotowanego jajka
    – na jajko odrobina szczypiorku.

    Przygotowanie sosu:
    Liście selera naciowego siekamy. Następnie przekładamy do moździerza, opruszamy solą i katujemy.
    Dodajemy odrobinę oliwy i ząbek czosnku, ucieramy wszystko razem. Na koniec mieszamy z łyżką soku z cytryny i dwoma żółtkami, dodajemy pół łyżki chrzanu śmietanowego. Można dodać więcej oliwy, w zależnośći jak bardzo intensywny sos chcemy otrzymać.

    Smacznego!

    • TomekCzajkowski

      Dzięki Tomek, ale właśnie wybrałem zwycięzców 🙂

  • Kaska Lex

    ale supcio! 🙂
    pozdro, już się odzywam na maila 🙂