Magiczny składnik

Przepisy

Bajgiel z szynką, konfiturą cebulową i chipsami z buraków – KONKURS

Nie ukrywam, że z iście dziecięcą radością otworzyłem paczkę od Henryka Kani, w której znalazłem całą masę pachnących wędlin z serii Maestro. Będąc w sklepie, zawsze wyobrażałem sobie, że pewnego dnia kupię cały wózek kabanosów i zamknę się w domu z nimi na kilka dni. Tym, co dobre trzeba się jednak dzielić, więc wy też możecie wygrać swoją paczkę wędlin w konkursie, który jest u dołu wpisu.

Mój pomysł na kanapkę z wędlinami Maestro jest właśnie taki.

Od razu wybrałem szynkę wędzoną jako główny składnik mojej kanapki. Jeśli macie pomysł na kreatywną kanapkę z kabanosami, to zapraszam do konkursu. Możecie się wykazać! Długo zastanawiałem się nad chlebem. Kupiłem różne chleby na zakwasie, ale ostatecznie postawiłem na domowe, pełnoziarniste bajgle. Zabijcie mnie, ale nie mam na nie przepisu, gdyż wyszły mi dobre zupełnym przypadkiem. Poszukajcie w dobrych piekarniach, powinni mieć. Chyba widziałem je też w Lidlu. Zamiast sosu zrobiłem konfiturę z cebuli cukrowej z dodatkiem cydru jabłkowego. Jako dodatki proponuję ser cheddar, sałatę i chipsy z buraków, które są przyjemnie słodkie i chrupiące, co da nam efekt zaskoczenia, jeśli gotujemy dla kogoś. Ostatecznie powstała bardzo smaczna kanapka z całą górą soczystej szynki.

  • Składniki

Składniki na 2 bajgle:

  • 2 bajgle
  • 10 plasterków szynki wędzonej Maestro
  • 1 duża cebula cukrowa
  • łyżka masła
  • szklanka cydru
  • 5 owoców jałowca
  • 2 goździki
  • sałata
  • 1 burak
  • 10 plasterków sera cheddar
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

0. Zobacz animowany GIF, na którym pokazuję jak złożyć kanapkę od początku do końca.

1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula się skarmelizuje. Zalej połową cydru, dodaj jałowiec i goździki. Duś aż do zredukowania płynu. Dolej kolejną porcję cydru i ponownie duś do zredukowania. Dopraw solą i pieprzem. Cebula powinna byś brązowa, szklista i błyszcząca. W smaku słodka z odrobiną soli.

2. Buraka obierz i pokrój na ok. 3 mm plastry. Wlej olej do niewielkiego naczynia i wrzuć je na mocno rozgrzany tłuszcz. Wyciągnij, kiedy burak będzie robił się brązowy. Nie dopuść do spalenia. Odsącz na ręczniku papierowym.

3. Bajgiel przekrój, posmaruj konfiturą, połóż sałatę, szynkę, ser i chipsy. Przykryj drugą połową. Przekrój na pół. Smacznego!

KONKURS: Twoja wymarzona kanapka!

Jak obiecałem, mam dla Was konkurs na najlepszą, wymarzoną kanapkę. Zadaniem konkursowym jest:

1. Umieścić w komentarzu pod tym postem przepis na swoją wymarzoną kanapkę z wykorzystaniem wędlin Henryka Kani z serii Maestro.

  • Kabanoski (7 wersji smakowych): waga 120 g
  • Kabanosy Extra suche (2 wersje smakowe): waga 175 g
  • Szynka wędzona
  • Kiełbasa krakowska: waga 300 g

2. Konkurs trwa od 02.12 do końca dnia 05.12.

3. Nagrody to 3 zestawy wędlin Henryka Kani z serii Mestro, deska do krojenia i nóż chefa.

4. 3 zwycięzców wybiorę osobiście następnego dnia, czyli w sobotę 06.12. Nagrody prześle organizator konkursu w ciągu 21 dni.

5. Nagrodą dodatkową (mam nadzieję, że fajną) będzie opublikowanie przeze mnie wpisu z jedną z 3 zwycięskich kanapek. Osobiście zrobię kanapkę i zdjęcia. W przepisie będzie oznaczenie autora przepisu.

6. Podczas wyboru waszych kanapek będę oceniał 4 obszary: dobór wędliny, chleb, sos i dodatki. Możecie też umieszczać zdjęcia, jeśli chcecie.

Powodzenia 🙂

Wpis jest dziełem współpracy z marką Henryk Kania.

Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-4 Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-3 Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-6 Bajgiel z szynka i konfitura z cebuli-12

Summary
Bajgiel z szynką, konfiturą cebulową i chipsami z buraków - KONKURS
Article Name
Bajgiel z szynką, konfiturą cebulową i chipsami z buraków - KONKURS
Magiczne Składniki: , , , , ,

Komentarze

Close