Magiczny składnik

Przepisy

Wędzone przegrzebki z kremowym, grzybowym sosem

Pamiętacie Anię, która była bohaterką przepisu na grillowaną polentę z foie gras? Wiedziałem, że przyjdzie do mnie w odwiedziny, postanowiłem więc przygotować coś wyjątkowego. Kupiłem przegrzebki aka małże św. Jakuba i załatwiłem butelkę wina nominowanego do Grand Prix 2014 Magazynu WinoLes Chaumiennes 2013, Pouilly-Fumé. André & Edmond Figeat od Wino Trio.

Lubię przegrzebki, bo są takim rodzajem polędwicy wołowej wśród owoców morza. Może i są drogie, ale wystarczy minimalna ilość uwagi i umiejętności, żeby wyszły pyszne. Pół minuty z każdej strony na maśle i gotowe. Pomyślałem jednak, że to za mało jak na Anię i takie wino. Stworzyłem więc małą wędzarkę na balkonie. Chodziło o to, żeby mięso pasowało do grzybów, które chciałem podać do muszli. Całość przywodziła na myśl jesienne, ziemiste smaki, ale w trochę bardziej wyrafinowanej formie. Danie pasuje do białego wina i wytrawnego szampana jako przystawka przed czymś większym np. gęsiną lub pieczenią wołową.

Co do wina Les Chaumiennes, to świetnie się sprawdziło do tej przystawki. W ogóle Sauvignon Blanc to mój ulubiony szczep. Wino przyjemnie kontrastowało z “polskimi” jesiennymi smakami swoim egzotycznym aromatem i odświeżającą kwasowością. Połączenie idealne. Smacznego!

Wykonanie:

0. Wędzenie. Zobacz na moim filmie jak to zrobić. Przegrzebki powinny wędzić się około minuty. Nie powinno się doprowadzić do tego, żeby mięso ścięło się od ognia. Chodzi tylko o nadanie dymnego smaku i zapachu. Uwędzone przegrzebki można zamarynować w łyżce soku z cytryny na chwilę przed smażeniem.

1. Podgrzej wodę i zagotuj grzyby. Zredukuj płyn o połowę. Wyciągnij grzyby, odcedź zachowując pozostałą wodę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Dodaj rozmaryn i szalotki. Smaż przez 3 minuty i dodaj leśne grzyby. Smaż przez 3 minuty i dodaj posiekane boczniaki. Smaż kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj wodę z suszonych grzybów i kremówkę. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

2. Na innej patelni lub w małym rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Upewnij się, że masło jest gorące i ułóż przegrzebki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 30-45 sekund z każdej strony. Powinny być zrumienione z zewnątrz i miękkie w środku.

3. Na talerzu połóż kilka łyżek sosu z grzybów, a nich ułóż przegrzebki. Podawaj w towarzystwie białego wina. Smacznego!

Wędzone przegrzebki z boczniakami-16

Wędzone przegrzebki z boczniakami-5

Wędzone przegrzebki z boczniakami-8

Wędzone przegrzebki z boczniakami-9

Wędzone przegrzebki z boczniakami-10

Wędzone przegrzebki z boczniakami-18

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Wędzone przegrzebki z kremowym, grzybowym sosem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

  • Wyglądają nieziemsko apatycznie! Kiedyś muszę koniecznie spróbować 😀

    • TomekCzajkowski

      Jak najszybciej! 🙂

  • Arkadiusz

    Gdzie Pan kupił przegrzebki?

    • TomekCzajkowski

      Te akurat w Leclerc. Ok. 5 zł za sztukę

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij