Magiczny składnik

Przepisy

Marokański tagine z kurczakiem i marynowanymi cytrynami

Powiedziało się A, trzeba powiedzieć B. Marynowane cytryny, fotografowane na Sycylii z Sandrą, trafiły do marokańskiego dania, które zrobiliśmy na powitanie, kiedy odwiedziła nas w Warszawie. Minął akurat miesiąc od zamknięcia cytryn w słoiku, co oznaczało,  że są już gotowe. Postanowiłem zrobić prosty, ale aromatyczny tagine z kurczakiem (mam nadzieję, że zagrodowym), marynowanymi cytrynami i figami. Do tego przygotowałem sałatkę z bulguru (rodzaj kaszy), kopru włoskiego i pomarańczy. Zrobiliśmy sobie prawdziwą marokańską ucztę. Lubię takie szczere gotowanie, kiedy danie jest smaczne i kolorowe, ale nie muszę przykładać uwagi do estetyki. Stawiam naczynia na stole, a goście sami się obsługują.

Smaki mojego kurczaka są głębokie. Wszystko to dzięki magicznej, marokańskiej marynacie Chermoula, którą najczęściej dodaje się do drobiu. Robi się ją blendując świeżą kolendrę, cebulę, czosnek, chilli, kurkumę, kumin, nasiona kolendry, cynamon, sól i pieprz oraz oliwę. Wychodzi z tego taka pasta, którą naciera się mięso i zostawia na noc, żeby nabrało smaku wszystkich przypraw. Chermoula jest też dostępna gotowa w sklepach z egzotyczną żywnością.

  • Składniki

Składniki na tagine z kurczaka:

  • ok. kilogram drobiowych udek ze skórą
  • dwie średnie cebule
  • 10 suszonych fig (mogą też być świeże)
  • 2 marynowane cytryny
  • 150 ml pomidorowej passaty
  • woda
  • świeża kolendra
  • masło klarowane do smażenia

Składniki na chermoula:

  • mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek kolendry
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej cytryny

Składniki na sałatkę z bulguru:

  • 200 gramów bulguru
  • mały koper włoski
  • średnia pomarańcza
  • puszka ciecierzycy
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych
  • garść posiekanej pietruszki i kolendry
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

0. Dzień przed (lub przynajmniej na kilka godzin) posiłkiem zamarynuj mięso. Zmiksuj wszystkie składniki chermouli i natrzyj kurczaka, także pod skórą. Przełóż do miski i zawiń folią. Wstaw do lodówki.

1. Na godzinę przed gotowaniem wyciągnij mięso, żeby się ociepliło. Usuń nadmiar marynaty i usmaż kurczaka na złoto na patelni. Nie wyrzucaj marynaty, posłuży później jako przyprawa. Przełóż do tagine lub do innego naczynia żaroodpornego. Pokrój cebulę w piórka i dodaj do mięsa. Dodaj passatę pomidorową i tyle wody, żeby prawie przykryła mięso. Wstaw do rozgrzewającego się do 180 stopni piekarnika.

2. Po godzinie dodaj 2 łyżki chermouli, pokrojone w kostkę cytryny i figi. Przemieszaj wszystko i gotuj jeszcze godzinę.

3. W tym czasie przygotuj sałatkę. Ugotuj kaszę bulgur jak podaje producent. W moim przypadku było tak. Koper włoski pokrój na cienkie plastry, najlepiej używając do tego mandoliny. Dodaj puszkę ciecierzycy (bez wody), pokrojone pomidorki, pietruszkę i kolendrę. Dodaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz i przemieszaj wszystko. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pomarańcze.

4. Po godzinie wyciągnij naczynie i dopraw do smaku chermoulą, solą i pieprzem. Przemieszaj i wstaw jeszcze na 15 minut. Podawaj danie posypane świeżą kolendrą i sałatką.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Marokański tagine z kurczakiem i marynowanymi cytrynami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Modelka kolorystycznie zgrana z jedzeniem <3

    • TomekCzajkowski

      Nie miałem wyboru, tylko to miała na sobie 😉