Magiczny składnik

Przepisy

Sycylia: Karczochy marynowane w oliwie cytrynowej

Karczochami na Sycylii byłem podekscytowany. Na targach ludzie mieli stragany, specjalizujące się np. w kwiatach cukinii, kasztanach albo karczochach właśnie. Niewiele myśląc, kupiłem kilka sztuk celem zamarynowania, bo tylko taką formę znałem z Polski. Oczywiście można spożywać karczochy w innej postaci, ale jak się okazało po obraniu warzywa, niewiele z niego da się zjeść. Postanowiłem więc, że te okruszki jakie mi zostaną zamarynuję w jakiś godny sposób.

Piszę ten przepis 2 tygodnie po zamknięciu słoika. Dam mu jeszcze tydzień i zrobię z niego jakąś sałatkę. Mogę tylko zgadywać jak to wszystko smakuje. Myślę, że będzie dobre. Karczochy najpierw upiekłem, wyjąłem serca i sporządziłem marynatę z sycylijskiej oliwy, soli morskiej, pieprzu, skórki cytrynowej i soku z cytryny. Do słoika włożyłem też zmiażdżony czosnek i gałązki oregano. Brzmi dobrze? Teoretycznie tak. Słoik pasteryzowałem, więc mógłbym zaczekać i kilka lat. Kto jednak się nie skusi?

  • Składniki

Składniki na 1 słoik 250 ml:

  • 4 świeże karczochy
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine
  • łyżeczka grubej soli morskiej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • oregano w gałązkach lub suszone
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

1. Karczochy wstępnie obierz i odetnij twarde końcówki. Piecz owinięte w folię aluminiową przez ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.

2. Po wystudzeniu przekrój karczochy na pół i wydobądź jasne serca.

3. Przygotuj marynatę z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Porządnie wymieszaj, aż do uzyskania emulsji.

4. Do słoika przełóż karczochy, czosnek, skórkę z cytryny i oregano. Połóż na górze plasterek cytryny i zalej wszystko marynatą. Zakręć słoik porządnie

5. Pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez godzinę.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Karczochy marynowane w oliwie cytrynowej
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij