Magiczny składnik

Przepisy

Dorada z estragonem i borowikami flambirowanymi żubrówką

Przepis nie będzie wcale o rybie z grzybami, ale o ziele, które bardzo późno odkryłem, czyli estragonie. Pokochałem jego  “swojską” anyżowość. Na pewno będę korzystał z niego częściej, szczególnie jeśli chodzi o aromatyzowanie i marynowanie. Zapach estragonu przywodzi mi na myśl Żubrówkę, której użyłem do flambirowania borowików.

Tym razem postanowiłem aromatyzować rybę i smażone na maśle borowiki. Danie to może być tylko zgrabną przystawką albo pełnoprawnym daniem. Uważam, że te szlachetne grzyby świetnie pasują do mięsistej dorady. Wszystko klamrą spina ziemista anyżowość estragonu.

  • Składniki
  • filet z dorady
  • ładne borowiki
  • masło do smażenia
  • świeży estragon
  • 50 ml żubrówki
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka oliwy do marynowania ryby
  • sól morska i pieprz

Wykonanie:

  1. Wyfiletuj rybę, zostaw jednak skórę, która zapobiegnie wysuszeniu. Posiekaj estragon. Wymieszaj z łyżką oliwy, sokiem cytrynowy, dodaj pół łyżeczki soli i pieprzu. Posmaruj tym rybę i marynuj ok. pół godziny.
  2. Grzyby oczyść z piasku pędzelkiem. Nie płucz w wodzie. Pokrój w estetyczne plastry.
  3. Rozgrzej dwie patelnie na średnim ogniu z 2 łyżkami masła. Doradę smaż ok. 3-4 minuty od strony skóry przez 90 % czasu, 10% na drugiej stronie. Przed podaniem usuń liście estragonu. Grzyby smaż na maśle ok. 3-4 minuty z posiekaną garścią estragonu, po czym podlej żubrówką i podpal. Smaż jeszcze minutę.
  4. Podawaj nakładając najpierw borowiki, a na nich ułóż doradę.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Dorada z borowikami i estragonem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Czyta się i ogląda pysznie 🙂

    • TomekCzajkowski

      Dzięki! Zapraszam na inne przepisy!