Magiczny składnik

Przepisy

Babaganoush z kurkami

Dzisiaj chcę opowiedzieć o magicznym połączeniu oberżyny (bakłażana) z kurkami. Zupełnie przypadkiem wpadłem na ten pomysł, przeczesując połacie mojej lodówki. Babaganoush czyli pasta z pieczonych bakłażanów sama w sobie nie stanowi jakiegoś rarytasu. Jest po prostu pastą z bakłażana. Historia podobna jak w przypadku tofu. Ta pasta to nośnik smaku. Postanowiłem więc aromatyzować ją leśnymi kurkami smażonymi tradycyjnie na złotym maśle z solidnym dodatkiem świeżego rozmarynu. Taką “iglastą” mieszankę “wblendowałem” do całkiem tradycyjnego babaganoush. Efekt? Rewelacja! Połączenie tahini, skórki cytrynowej, czosnku i rozmarynowych kurek. Zupełnie jakby w Libanie urosły choinki! Do pasty przygotowałem domowy, irański chleb lawasz z tego przepisu.

  • Składniki
  • 2 średnie bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • posiekana pietruszka i kolendra
  • 250 gram kurek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • do smaku kumin, sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Nastaw piec na 190 stopni. Rozkrój bakłażany na pół i posmaruj je oliwą ze wszystkich stron. Piecz do miękkości ok. 45 minut. Muszą być w całości miękkie.

2. Kurki oczyść pędzelkiem. W ostateczności opłucz. Na roztopione masło dodaj rozmaryn i przecięte w pół 2 ząbki czosnku. Usmaż kurki na chrupko ok. 7 minut.

3. Ostudzonego bakłażana wydrąż i przełóż do wysokiej miski. Zetrzyj ząbek czosnku, dodaj tahini, sok z cytryny, kurki (bez smażonego czosnku i rozmarynu), kumin, sól i pieprz do smaku. Zblenduj na gładką masę. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę (nie musi być zieleniny, ale jak dla mnie to zawsze dobre połączenie).

4. Podawaj z chlebem pita, papadam lub lawasz.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Babaganoush z kurkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Anna Włodarczyk

    I to był właśnie ten magiczny składnik 😉 Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

    • TomekCzajkowski

      HEj, opowiesz coś więcej o tej akcji?

      • Anna Włodarczyk

        Hej! Nie chcę robić spamu 😉 W akcji chodzi o zebranie w jednym miejscu przepisów z psiankami w roli głównej: pomidorami, papryką, ziemniakami i bakłażanem. Zapraszam do mnie na blog Mops w kuchni po więcej szczegółów 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij