Magiczny składnik

Przepisy

Babaganoush z kurkami

Dzisiaj chcę opowiedzieć o magicznym połączeniu oberżyny (bakłażana) z kurkami. Zupełnie przypadkiem wpadłem na ten pomysł, przeczesując połacie mojej lodówki. Babaganoush czyli pasta z pieczonych bakłażanów sama w sobie nie stanowi jakiegoś rarytasu. Jest po prostu pastą z bakłażana. Historia podobna jak w przypadku tofu. Ta pasta to nośnik smaku. Postanowiłem więc aromatyzować ją leśnymi kurkami smażonymi tradycyjnie na złotym maśle z solidnym dodatkiem świeżego rozmarynu. Taką “iglastą” mieszankę “wblendowałem” do całkiem tradycyjnego babaganoush. Efekt? Rewelacja! Połączenie tahini, skórki cytrynowej, czosnku i rozmarynowych kurek. Zupełnie jakby w Libanie urosły choinki! Do pasty przygotowałem domowy, irański chleb lawasz z tego przepisu.

  • Składniki
  • 2 średnie bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • posiekana pietruszka i kolendra
  • 250 gram kurek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • do smaku kumin, sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Nastaw piec na 190 stopni. Rozkrój bakłażany na pół i posmaruj je oliwą ze wszystkich stron. Piecz do miękkości ok. 45 minut. Muszą być w całości miękkie.

2. Kurki oczyść pędzelkiem. W ostateczności opłucz. Na roztopione masło dodaj rozmaryn i przecięte w pół 2 ząbki czosnku. Usmaż kurki na chrupko ok. 7 minut.

3. Ostudzonego bakłażana wydrąż i przełóż do wysokiej miski. Zetrzyj ząbek czosnku, dodaj tahini, sok z cytryny, kurki (bez smażonego czosnku i rozmarynu), kumin, sól i pieprz do smaku. Zblenduj na gładką masę. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę i kolendrę (nie musi być zieleniny, ale jak dla mnie to zawsze dobre połączenie).

4. Podawaj z chlebem pita, papadam lub lawasz.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Babaganoush z kurkami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Anna Włodarczyk

    I to był właśnie ten magiczny składnik 😉 Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 🙂

    • TomekCzajkowski

      HEj, opowiesz coś więcej o tej akcji?

      • Anna Włodarczyk

        Hej! Nie chcę robić spamu 😉 W akcji chodzi o zebranie w jednym miejscu przepisów z psiankami w roli głównej: pomidorami, papryką, ziemniakami i bakłażanem. Zapraszam do mnie na blog Mops w kuchni po więcej szczegółów 🙂

Close