Magiczny składnik

Przepisy

Sałatka z blanszowanej cukinii, z sosem sojowym i ziołami

Może ktoś jeszcze poza mną robi taką sałatkę, ale i tak duchowo czuję się jej ojcem. Wszytko, czego się nauczyłem o smaku przez ostatni czas, znajdziecie w tym przepisie. Sałatka nie jest trudna, choć łączy w sobie dwie techniki: blanszowania i marynowania. W blanszowaniu chodzi o to, żeby warzywa zaprzyjaźniły się z gorącą wodą, ale nie ugotowały. Ich powierzchnia ma być miękka, a środek chrupiący. Żeby tego dokonać, musimy wrzucić cukinię na 5-10 sekund do gorącej wody i po wyciągnięciu od razu zanurzyć w lodowatej, żeby zatrzymać proces gotowania.

Co do marynowania, zawsze robię to trochę inaczej, albo wykorzystuję dostępne aktualnie składniki. W przepisie podam klasyczne zestawienie smaków, które możecie dosyć dowolnie wymieniać i łączyć. Podstawą jest sos sojowy (lub teryiaki), olej sezamowy, sok z limonki, tabasco i kolendra.

Wpis powstał we współpracy z firmą Olympus, która użyczyła aparatu OM-D EM-1 oraz obiektywu 60mm, f2.8.

Może ktoś jeszcze poza mną robi taką sałatkę, ale i tak duchowo czuję się jej ojcem. Wszytko, czego się nauczyłem o smaku przez ostatni czas, znajdziecie w tym przepisie. Sałatka nie jest trudna, choć łączy w sobie dwie techniki: blanszowania i marynowania. W blanszowaniu chodzi o to, żeby warzywa zaprzyjaźniły się z gorącą wodą, ale nie ugotowały. Ich powierzchnia ma być miękka, a środek chrupiący. Żeby tego dokonać, musimy wrzucić cukinię na 5-10 sekund do gorącej wody i po wyciągnięciu od razu zanurzyć w lodowatej, żeby zatrzymać proces gotowania.

Co do marynowania, zawsze robię to trochę inaczej, albo wykorzystuję dostępne aktualnie składniki. W przepisie podam klasyczne zestawienie smaków, które możecie dosyć dowolnie wymieniać i łączyć. Podstawą jest sos sojowy (lub teryiaki), olej sezamowy, sok z limonki, tabasco i kolendra.

Wpis powstał we współpracy z firmą Olympus, która użyczyła aparatu OM-D EM-1 oraz obiektywu 60mm, f2.8.

  • Składniki
  • 500 gramów młodej cukinii, zielona i żółta
  • 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego lub sosu teriyaki
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego
  • Łyżeczka cukru
  • Sok z połowy limonki
  • 5-7 kropel Tabasco
  • Sól i pieprz
  • Posiekana kolendra, pietruszka i mięta
  • Posiekane chilli (niekoniecznie)
  • Ocet z ryżu (niekoniecznie)

Wykonanie:

1. Zacznij od pokrojenia cukinii. Jeśli posiadasz mandolinę, pokrój w cienkie paski wzdłuż. Jeśli nie, pokrój w cienkie plastry. W jednym garnku rozgrzej wodę, a do drugiego wlej zimną i wsyp kostki lodu (jeśli posiadasz). Posól wrzątek i wrzucaj cukinię partiami na ok. 10 sekund. Od razu odcedź i przenieś do zimnej wody aż warzywa się ostudzą. Po tym, postaraj się osuszyć cukinię np. za pomocą ręcznika papierowego.

2. Do miski wrzuć i wlej wszystkie składniki poza kolendrą, którą dodasz na sam koniec. Połącz składniki i dodaj cukinię. Przemieszaj delikatnie ręką i pozostaw w lodówce na minimum 10 minut. Po tym czasie jeszcze raz przemieszaj i podawaj ze świeżą kolendrą.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Sałatka z blanszowanej cukinii, z sosem sojowym i ziołami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij