Magiczny składnik

Przepisy

Karkówka z grilla, marynowana miodem i indyjską przyprawą garam masala

Po pewnym okresie ignorowania karkówki na rzecz wołowych steków, stwierdzam, że dokonałem odkrycia tego mięsa na nowo. Nic nie jest tak kruche i soczyste jak tłuściutka karkóweczka. Mogłoby się wydawać, że to mięso naznaczone jest jakimś fatum, kojarzone z kiepskimi, cebulowymi imprezami, na których jest to szczyt wyrafinowania. Pomyślcie jednak, że wieprzowa karkówka może się stać naszym narodowym stekiem. Kiedy w Argentynie jedzą krwiste wołowe steki, my możemy bez wstydu zajadać się soczystym kawałkiem wieprzowiny.

Karkówka z grilla-17

Jestem zdania, że wieprzowina uwielbia być dobrze przyprawiona. Lubi też słodycz i egzotyczne przyprawy. Mięso kupiłem w Gdyni, bo tego samego dnia miałem w planach grilla na Półwyspie Helskim, w Jastarni. Plastry mięsa doprawiałem praktycznie w biegu na busa na plażę. Na 3 solidne plastry dodałem 2 łyżki miodu, 2 łyki oleju, 2 łyżki przyprawy garam masala, pół łyżeczki soli i łyżeczkę pieprzu. Wszystko przemieszałem dokładnie ręką i zamknąłem szczelnie w  plastikowym pudełku na kilka godzin.

Karkówka z grilla-24

Grilla na plaży ciężko rozpalić. W sumie była piękna pogoda, zachód słońca, zimne piwo, ale coś nie szło. Na szczęście Marta, którą spotkaliśmy w Jastarni, była doświadczona w temacie, gdyż na polu namiotowym, na którym mieszka w sezonie letnim w grilla się dmucha. Także dmuchaliśmy w węgielki 15 minut zanim chwyciło. Patent na pieczenie mięsa na grillu polega na tym, żeby je zrumienić na dużym ogniu, później położyć gdzieś w zimniejsze rejony rusztu. Na grilla trafiła też szalotka, która miała za zadanie się przypalić. Tak jak cebula do niedzielnego rosołu. W tak zwanym  międzyczasie rozkroiłem jeszcze dobre bułki i przypiekłem na ogniu. Bułkę posmarowałem tradycyjną musztardą kaszubską, położyłem środek ugrillowanej szalotki i posypałem kiełkami zielonego groszku. Karkówka pokrojona w cienkie plasterki trafiły na kanapkę, która to od razu powędrowała w ręce miejscowej królowej melanżu – Marty aka Nany! Zobaczcie fotki. Wydaje się, że jej smakowało? 🙂

Karkówka z grilla-15

 

Karkówka z grilla-4

Karkówka z grilla-8

Karkówka z grilla-10

Karkówka z grilla-11

Karkówka z grilla-13

Karkówka z grilla-19

Karkówka z grilla-21

Karkówka z grilla-23

Karkówka z grilla-25

Karkówka z grilla-16 Karkówka z grilla-7

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Karkówka z grilla, marynowana masalą i karmelizowaną szalotką
Opublikowany
Total
Średnia ocena
3.5 Based on 4 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij