Magiczny składnik

Przepisy

Burgery z kaczki z sosem malinowym dijon

Wszyscy wiemy, że burgery z kurczaka nie zachwycają i nie dostaniesz ich w żadnej szanującej się burgerowni za 20 zł. Szybciej na swojej drodze spotkasz veggieburgera. Coraz częściej tak będzie, bo roślinne kolety będą IMO hitem tego sezonu. Patrz warszawskie Krowarzywa. Postanowiłem więc trochę odczarować drób i wpadłem na kaczkę. Dokładniej kacze nogi, które są przecież tłuste i dzięki nim burger będzie soczysty i smaczny. Tak było! Do burgera upiekłem domowe bułki maślane, gdyż bardzo nie lubię takich kupnych. Standardowe już dodatki, czyli: karmelizowana, czerwona cebulka i liście młodego szpinaku. Wszystko to polane odpowiednim sosem, który zrobiłem ze świeżo smażonych malin, przetartych przez sito i połączonych z musztardą z Dijon oraz ketchupem.

 

  • Składniki

 

  • 2 nogi z kaczki
  • sól morska i pieprz do doprawienia mięsa
  • młody szpinak
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki masła
  • 300g malin
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 5 łyżek ketchupu
  • bułki do burgerów

 

Wykonanie:

1. Nogi kaczki pozbaw skóry i odkrój mięso od kości. Posiekaj w malakserze lub zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie przemieszaj. Przykryj w misce folią spożywczą i odstaw na bok.

2. Maliny wrzuć do rondelka, dodaj łyżkę wody lub jakiegoś alkoholu (np. porto lub innego wina), żeby zacząć proces duszenia. Po kilku minutach zdejmij z ognia i przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek. Płyn umieść z powrotem w rondelku i zredukuj do gęstego sosu. Zdejmij z ognia, dodaj musztardę i ketchup. Dopraw do smaku.

3. Na patelni roztop masło i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż, aż do skarmelizowania i zbrązowienia cebuli. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Z mięsa uformuj średniej wielkości burgery (żeby mieć pewność, że mięso w środku się dosmaży). Smaż na patelni lub na grillu kilka minut z każdej strony.

5. Podawaj z bułkami i ulubionymi dodatkami.

 

Burgery z kaczki-3

Burgery z kaczki-7

Burgery z kaczki-8

 

 

Burgery z kaczki-4

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Burgery z kaczki z sosem malinowym dijon
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • kocie-smaki

    kaczka niekoniecznie, ale ten sos malinowy mnie intryguje – owocowe, słodko-kwaśne sosy uwielbiam! 🙂

    • TomekCzajkowski

      mówię ci, że kaczka jest pycha!

  • No mogłem tu nie zaglądać … a tak teraz muszę rozejrzeć się za czymś smakowitym. Ech. 🙂 🙂