Magiczny składnik

Przepisy

Lody z białych szparagów

Tak na prawdę zawsze marzyłem, żeby to zrobić. Kupić maszynkę do lodów, zrobić ekstrakt smaku szparagów i następnie z tego – deser. Znacie mnie. Moje desery nigdy nie są normalne. Ten też jest inny. Nie jest bardzo słodki, a balansu nadaje mu odrobina soli. Lody nie są zbyt intensywne w smaku, ale raczej śmietankowe z ciekawą, szparagową końcówką, którą prosi się o zimnego rieslinga. Możecie poeksperymentować i podać wino w temperaturze pokojowej. Tak czy inaczej będziecie zaskoczeni smakiem tych lodów. Dodatkowego, ciekawego efektu nadają surowe kwiaty z zielonych szparagów. Całość ma konsystencję lodów stracciatella 🙂

  • Składniki
  • 5-6 białych szparagów
  • 5 główek (kwiatów) zielonych szparagów
  • 400 ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli morskiej

 

Wykonanie:

0. Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów. Ja swoja zakupiłem za niespełna 100 zł w sklepie Jula. Na ok. 24 godziny przed produkcją lodów musisz maszynkę wstawić do zamrażarki.

1. Pracę zacznij od obrania szparagów. Obetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w samej wodzie do miękkości. Odsącz i wystudź.

2. Zimne szparag przetrzyj przez sito, żeby uzyskać gładką pastę. Zielone szparagi umyj i obetnij tylko drobne kwiaty. Połącz wszystko ze śmietanką,  solą. Pomieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Albo bardziej na słodko, albo na słono.

3. Uruchom maszynkę i wlej płyn. Po ok 20-30 minutach lody powinny być gotowe. Przełóż do plastikowego naczynia i mróź przez 10-20 minut przed podaniem.

4. Podawać do białego wina jako aperitif przed posiłkiem.

 

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Lody z białych szparagów
Opublikowany
Czas przygotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • genialne!!! całe zycie brakuje mi wytrawnych słodyczy, ile można jeść te czekoladki. Myślisz, że da się zrobić lody pomidorowe i paprykowe?

    • TomekCzajkowski

      Zobacz u mnie na przepis na sorbet pomidorowy. Za tydzień będą lody o smaku solonego karmelu 🙂

  • Nashelly

    Wow, bardzo ciekawy pomysł, nie wyobrażam sobie tego smaku – to trzeba spróbować 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Różne lody powstały w naszej kuchni, ale szparagowych … hmmm no nic trzeba będzie po raz kolejny uruchomić maszynę 🙂

    • TomekCzajkowski

      Wiesz, to jest raczej ciekawostka, ale można je podawać myślę np. w towarzystwie ryby razem na jednym talerzu jako rodzaj sosu 🙂

  • gin

    Fascynujące miewasz pomysły 🙂
    Następne będą czosnkowe? 🙂

    • TomekCzajkowski

      W czosnkowe już bym nie szedł, ale serio lody można robić z różnych produktów 🙂

  • asidus

    wielki szacun za eksperymenty kulinarne… to trzeba wypróbować!