Magiczny składnik

Przepisy

Lody z białych szparagów

Tak na prawdę zawsze marzyłem, żeby to zrobić. Kupić maszynkę do lodów, zrobić ekstrakt smaku szparagów i następnie z tego – deser. Znacie mnie. Moje desery nigdy nie są normalne. Ten też jest inny. Nie jest bardzo słodki, a balansu nadaje mu odrobina soli. Lody nie są zbyt intensywne w smaku, ale raczej śmietankowe z ciekawą, szparagową końcówką, którą prosi się o zimnego rieslinga. Możecie poeksperymentować i podać wino w temperaturze pokojowej. Tak czy inaczej będziecie zaskoczeni smakiem tych lodów. Dodatkowego, ciekawego efektu nadają surowe kwiaty z zielonych szparagów. Całość ma konsystencję lodów stracciatella 🙂

  • Składniki
  • 5-6 białych szparagów
  • 5 główek (kwiatów) zielonych szparagów
  • 400 ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli morskiej

 

Wykonanie:

0. Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów. Ja swoja zakupiłem za niespełna 100 zł w sklepie Jula. Na ok. 24 godziny przed produkcją lodów musisz maszynkę wstawić do zamrażarki.

1. Pracę zacznij od obrania szparagów. Obetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w samej wodzie do miękkości. Odsącz i wystudź.

2. Zimne szparag przetrzyj przez sito, żeby uzyskać gładką pastę. Zielone szparagi umyj i obetnij tylko drobne kwiaty. Połącz wszystko ze śmietanką,  solą. Pomieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Albo bardziej na słodko, albo na słono.

3. Uruchom maszynkę i wlej płyn. Po ok 20-30 minutach lody powinny być gotowe. Przełóż do plastikowego naczynia i mróź przez 10-20 minut przed podaniem.

4. Podawać do białego wina jako aperitif przed posiłkiem.

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Lody z białych szparagów
Opublikowany
Czas przygotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

Close