Magiczny składnik

Przepisy

Lody z białych szparagów

Tak na prawdę zawsze marzyłem, żeby to zrobić. Kupić maszynkę do lodów, zrobić ekstrakt smaku szparagów i następnie z tego – deser. Znacie mnie. Moje desery nigdy nie są normalne. Ten też jest inny. Nie jest bardzo słodki, a balansu nadaje mu odrobina soli. Lody nie są zbyt intensywne w smaku, ale raczej śmietankowe z ciekawą, szparagową końcówką, którą prosi się o zimnego rieslinga. Możecie poeksperymentować i podać wino w temperaturze pokojowej. Tak czy inaczej będziecie zaskoczeni smakiem tych lodów. Dodatkowego, ciekawego efektu nadają surowe kwiaty z zielonych szparagów. Całość ma konsystencję lodów stracciatella 🙂

  • Składniki
  • 5-6 białych szparagów
  • 5 główek (kwiatów) zielonych szparagów
  • 400 ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli morskiej

 

Wykonanie:

0. Przepis wymaga posiadania maszynki do lodów. Ja swoja zakupiłem za niespełna 100 zł w sklepie Jula. Na ok. 24 godziny przed produkcją lodów musisz maszynkę wstawić do zamrażarki.

1. Pracę zacznij od obrania szparagów. Obetnij zdrewniałe końcówki. Ugotuj w samej wodzie do miękkości. Odsącz i wystudź.

2. Zimne szparag przetrzyj przez sito, żeby uzyskać gładką pastę. Zielone szparagi umyj i obetnij tylko drobne kwiaty. Połącz wszystko ze śmietanką,  solą. Pomieszaj dokładnie i dopraw do smaku. Albo bardziej na słodko, albo na słono.

3. Uruchom maszynkę i wlej płyn. Po ok 20-30 minutach lody powinny być gotowe. Przełóż do plastikowego naczynia i mróź przez 10-20 minut przed podaniem.

4. Podawać do białego wina jako aperitif przed posiłkiem.

 

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Lody z białych szparagów
Opublikowany
Czas przygotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • genialne!!! całe zycie brakuje mi wytrawnych słodyczy, ile można jeść te czekoladki. Myślisz, że da się zrobić lody pomidorowe i paprykowe?

    • TomekCzajkowski

      Zobacz u mnie na przepis na sorbet pomidorowy. Za tydzień będą lody o smaku solonego karmelu 🙂

  • Nashelly

    Wow, bardzo ciekawy pomysł, nie wyobrażam sobie tego smaku – to trzeba spróbować 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  • Różne lody powstały w naszej kuchni, ale szparagowych … hmmm no nic trzeba będzie po raz kolejny uruchomić maszynę 🙂

    • TomekCzajkowski

      Wiesz, to jest raczej ciekawostka, ale można je podawać myślę np. w towarzystwie ryby razem na jednym talerzu jako rodzaj sosu 🙂

  • gin

    Fascynujące miewasz pomysły 🙂
    Następne będą czosnkowe? 🙂

    • TomekCzajkowski

      W czosnkowe już bym nie szedł, ale serio lody można robić z różnych produktów 🙂

  • asidus

    wielki szacun za eksperymenty kulinarne… to trzeba wypróbować!

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij