Magiczny składnik

Przepisy

Konkurs – Wymyśl sos do steka!

Pamiętacie mój wpis o grilowaniu steka na gorącym kamieniu? Otóż przepis ten dotarł do producenta profesjonalnych kamieni do grillowania steków – firmy Steak Rock. Widocznie zauważyli jak żałośnie wyglądały moje próby ujarzmienia ognia w górach 😉

Dostałem kamienie dla siebie (#Wiadomo), ale mam też jeden zestaw L (cena katalogowa 355 PLN) dla Was.

steakrockL

Co trzeba zrobić? Stek z dobrej, sezonowanej wołowiny jest pyszny sam w sobie, ale idealnym dopełnieniem są sosy. Zobacz jakie steki przygotowałem do tej pory. Lubię wołowinę w towarzystwie owoców sezonowych, ale potrzebuję jakiejś odmiany! Po prostu…

wymyśl odjechany sos do steka!

Wpisz swój pomysł w komentarzu pod tym postem. Nie musi być to przepis. Napisz o swojej inspiracji, o połączeniu smaków. Masz czas do niedzieli 29 czerwca do godziny 19:00. Sam wybiorę jeden koncept, którego autora nagrodzę kamieniem.

Powodzenia! 🙂

Ja będę niedługo intensywnie testował kamień i pojawi się też wpis z testowania oraz przepisy.

Summary
Konkurs - Wymyśl sos do steka!
Article Name
Konkurs - Wymyśl sos do steka!

Komentarze

  • Justyna

    Ja najbardziej lubię steki…z solą. Posypanie jednego kawałka mięsa różnymi rodzajami soli – czarnej, różowej himalajskiej, morskiej sprawia, że każdy kęs przynosi ucztę dla podniebienia;) Ale jeśli koniecznie musi być sos, proponuje sos porowy. Do miski wlewamy dwa słoiczki przecieru pomidorowego i opakowanie ketchupu, jeden por pokrojony w półkrążki oraz przyprawiamy do smaku np. majerankiem, czarnym pieprzem, solą morską i odrobiną chilli. Smacznego! 😉

  • Natalia

    Konfitura z czerwonej cebuli (piórka cebuli zesmażone z czosnkiem, tymiankiem, miodem i balsamico) z marynowanym zielonym pieprzem w części roztartym, brandy i kremówką. Na patelnię po stekach wlać 3 łyżki brandy i zeskrobać resztki po smażeniu, wymieszać, dodać 2 łyżki kremówki, 3 łyżki konfitury i zagotować. Wrzucić do blendera 0,5 lyżeczki pieprzu i zmiksować. Do gotowego sosu dodać 1 łyżeczkę konfitury i marynowanego pieprzu dla efektów wizualnych

    • TomekCzajkowski

      Brzmi pysznie 😉

      • Natalia

        Do steka – takiego dobrego, doprawionego samym pieprzem i ewentualnie ubiczowanego rozmarynem – jest idealne 🙂

  • Anula Wawrzyniak

    A ja proponuję SOS MĘSKO-DAMSKI czyli SOS PIWNO-CZEKOLADOWY 🙂

    SKŁADNIKI :
    (ja daję “na oko”, ale punkt odniesienia się przyda)

    1 cebula średniej wielkości
    7 ząbków czosnku
    2 łyżki octu balsamico
    2 łyżki oliwy
    1 marchewka
    250 ml ciemnego piwa
    1/5 tabliczki gorzkiej czekolady
    przyprawy:
    1 łyżeczka papryki chili (lub 1 świeża papryczka, niezbyt wielka)
    sól, pieprz, cukier
    rozmaryn, tymianek

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    Siekam drobno cebulę, jeszcze drobniej czosnek i szklę na oliwie na patelni lub w rondlu.
    Siekam chili (opcja z papryczką) lub dosypuję chili (opcja sproszkowana), dorzucam na patelnię, a do tego sól, pieprz i pozostałe przyprawy (po szczypcie, później można doprawić).
    Wlewam piwo i redukuję nieco sos. Po ok. 10 minutach dolewam octu i wrzucam czekoladę aż się roztopi. Na koniec wrzucam marchewkę pokrojoną drobno i podgrzewam na małym ogniu, aż zmięknie. Doprawiam do smaku (jeśli jest zbyt gorzki, dodaję cukier). I już. 🙂

    W tym sosie można też dusić mięso, ale równie fajnie sprawdza się jako dodatek grillowy… i w ogóle. 🙂 Smak zaskakuje, jest na poły brutalny, a na poły delikatnie słodki. 🙂 Jak jing-jang. 😉 Stąd nazwa.

    Pozdrawiam!

    • TomekCzajkowski

      Wow, w życiu bym tego nie wymyślił 😉

      • Anula Wawrzyniak

        Tu nie ma co wymyślać. Tu trzeba próbować! 😉
        A tak serio – do odważnych świat należy. 🙂

  • TomekCzajkowski

    Fajny pomysł, dzięki!

  • Joanna

    A ja proponuję wariację wokół Chimichurri: szklanka liści zielonej pietruszki, 3 ząbki czosnku, gałązką świeżego oregano, 2 papryczki jalapeno, 1/2 szklanki oliwy, 1/4 szklanki octu jabłkowego, sok z limonki, sól, pieprz
    Sos ma przyjemną teksturę i świeży aromat:) A że prowieniencje ma rodem z Ameryki Południowej, to kawał argentyńskiej wołowiny będzie idealnym zestawieniem.

    • TomekCzajkowski

      Oj, mam tylko kawał polskiej wołowiny, ale najlepszej! 😉

  • mango, cukinia, papryka – na grillu usmażyć aż zbrązowieja – zmiksowac
    dodać chilli, odrobine cukru, pieprz, sól, swiezy rozmaryn i miete ;))

    • TomekCzajkowski

      Super świeże! 🙂

  • robert jagiełło

    a może suszone pomidory ostra papryczka ocet balsamiczny swierzy pomidor papryka szczypiorek i oczywiscie kolendra – pozdrawiam

    • TomekCzajkowski

      Pycha!

  • Joanna

    Sos do wołowego steka. – krwistego ;))

    Receptura zastrzeżona !!! :)))

    Cebula cukrowa x2 zeszklona na oliwie extra V. Pod koniec dodać 2 ząbki polskiego młodego czosnku – drobno posiekane , następnie 2-3 papryczki czilii posiekać w drobną kostkę i chwilkę przesmażyć :)) no i na koniec garść malin i sok z limonki. Zdjąć z ognia !!! ;)) Przyprawić – sól morska, pieprz czerwony świeżo mielony i dosłownie łyżeczka miodu lipowego no i na koniec Garść świeżej kolendry – listki ;))) M mmmmmm…. No mniam!!!

    • TomekCzajkowski

      Ojezu. Jakie pyszności! 😉

  • marta

    No to ja do steka proponuję sos na bazie owoców z nalewki. Zawsze był problem, co zrobić z całym tym dobrem, które na dnie słoja zostaje aż wymyśliłam zastosowanie go do sosów. Robię ich różne wersje, w zależności od potrzeby i od tego, jaki owoc trafił wcześniej do słoja ze spirytusem 🙂 Do wołowiny wybieram zamacerowane porzeczki – czerwone lub białe. Owoce podgrzewam na patelni z grubym dnem, zalewam sokiem z pomarańczy i sokiem z cytryny (proporcje wedle uznania i smaku). Zimową porą podkręcam smak korzennie, dodając laskę cynamonu i goździki, w lecie dodaję posiekaną miętę lub melisę i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Gdy większość alkoholu zostaje odparowana, całość przecieram przez drobne sito. Podaję na zimno lub na ciepło.

    • TomekCzajkowski

      Świetny pomysł!

  • Joanna Kuźnicka

    Ja zaproponuje sos maderowy z konfiturą z głogu. Masełko, kieliszek madery, trochę bulionu, trochę marmolady z głogu, ocet jabłkowy do zakwaszenia, jałowiec, sól, pieprz i gotowe. 🙂

    • TomekCzajkowski

      Kurcze, nawet nie mam pojęcia jak może smakować głóg 😉

    • TomekCzajkowski

      Hej, wyślij mi dane do przesyłki na tomekczajkowski@hotmail.com musiałem zrobić nowy cydr, bo tamten mi się zepsuł.

  • Kaja Wiśniewska

    nieodkrywczy ale cudowny: anchois oliwa e.v. sol morska marynowany zielony pieprz żółtko jaja – blenderem traktowane.
    ostro słodki – mango upieczone w piekarniku i przetarte przez sito, suszone peperoncino, kolendra, uprażone ziarna kardamonu, miąższ marakuji, ew. sól. Ja tym sosem potraktowałam jagnięcinę…a co… ale do wołowiny zamierzam.

    • TomekCzajkowski

      Chylę czoła. Musi być pyszne!

    • Adrian Kielich

      Ten sos na bazie mango brzmi świetnie, może udałoby się go połączyć z z ciemnym rumem typu Anejo Reserva to byłby mix dwóch składników, które najbardziej utkwiły mi w pamięci z Kuby. Do tego można jeszcze dla aromatu dodać trochę lukrecji, bo i z nią się spotkałem (czarne żelki Haribo o tym smaku były moją zmorą dzieciństwa, ale w tym przypadku połączenie może być ciekawe).

      • Kaja Wiśniewska

        lukrecji nie odkryłam… próbuje sobie wyobrazić ten sos. warto spróbować. dodam że kocham połączenie rumu i anyżu

      • TomekCzajkowski

        Stary. Robisz drinki w środę! 😉

        • Adrian Kielich

          Mróź lód na modżajto 😉

          • TomekCzajkowski

            kupie 2 worki :DDDD

  • Kaja Wiśniewska

    ach i raz kiedy świeze raki dostałam w prezencie na najbardziej uroczystą kolację roku (zaraz po kolacji z zupą rakową) była polędwica z grilla z masłem rakowym solą morską i tłuczonym pieprzem czerwonym… cu do wne

    • TomekCzajkowski

      Wow. Gdzie można dostać raki? 😉

      • Kaja Wiśniewska

        Nasze polskie pyszne dostałam w prezencie będą na urlopie nad kaszubskim jeziorem. Skorupki raków tłuczone i smażone w klarowanym maśle….

  • Angelika Falarowska

    Proponuje sos ‘Jack Daniel’s” 🙂 1 ząbek czosnku, szklanka soku ananasowego, 1/2 szklanki wody, odrobinę sosu teriyaki (opcjonalnie) , 1 łyżka sosu sojowego, sok z cytryny, 5 łyżek brązowego cukru, 4 łyżki cebuli startej na tarce, 1 łyżkę startego ananasa , 2 łyżeczki pieprzy cayenne, 1,5 -2 łyżki whisky Jack Daniels. Wszystko umieścić w rondelku i zagotować aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować przez następne 40-45 minut 😀 mniam!

  • Filip

    A ja zaproponuję coś banalnego, ale idealnie grającego z dojrzałą wołowiną (antrykot lub rostbef): słodki sos teriyaki jak do sushi (wolno redukowany sos sojowy z cukrem i sake), na którym karmelizuje się czerwoną cebulę (piórka) z cukrem trzcinowym. Potem miksujemy to ze szczyptą dobrej soli i gotowe.

    • TomekCzajkowski

      To jest sos, który sam bym zrobił. Lubię takie połączenia 😉

      • Filip

        a na kamieniu taka cebulka jak znalazł 🙂 smacznego!

  • Sylwia Łuba

    Po meksykańsku i na ostro tak jak lubię 😉 : 3 zblenderowane pomidory (świeże dojrzałe lub puszka), posiekane zielona i czerwona papryczka chili, drobno posiekane 2 młode, średniej wielkości cebule, rozgnieciony i posiekany drobno duży ząbek czosnku, do tego sok z 1,5 limonki oraz świeża kolendra i mięta, na koniec sól i pieprz do smaku 🙂

    • TomekCzajkowski

      Dzięki! Meksyk dobry na wszystko 😉

  • Aśka

    Ostatnio zrobiłam taki mix 🙂 2cm imbiru (zetrzeć), ząbek czosnku, kawałek papryczki chili, 4 listki mięty (poszatkować), sól, pieprz kolorowy. Wszystko utrzeć w moździerzu, podlać truskawkowym octem balsamicznym.

    • TomekCzajkowski

      Świetnie! Lubię takie sosy ucierane w moździerzu 🙂

  • Kasia

    Ja proponuję chutney ze świeżego ananasa z dodatkiem kolendry i limonki, orzeźwiający dodatek 🙂 dobry będzie też sos Chimichurri z czosnku, chili, kolendry, natki pietruszki, oliwąm i szalotką, ziołowo i wyraziście. 🙂

    • Kasia

      I oczywiście sprawdzony chutney cebulowy

    • TomekCzajkowski

      Poezja 😉

  • Zofia Ciszewska

    SOS Z COCA _COLI i KETCHUPU idealny do mięs . Zmiksowany smakuje pysznie.

  • Paulina:)

    Witaj 🙂 Proponuję dwa sosy. Uwielbiam oba, dlatego nie potrafiłam zdecydować który wybrać.
    ->Śliwkowy sos BBQ
    1 duży pomidor
    4 duże śliwki lub 4 łyżki powideł
    1 łyżka masła
    1/2 ząbka czosnku
    1/2 drobno startej cebuli
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka sosu sojowego ( ew szczypta soli)
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    ( W małym garnuszku roztapiamy masło, wrzucamy cebulkę i rozgnieciony i posiekany czosnek. Podsmażamy na złoty kolor. Śliwki kroimy. Pomidora sparzyć , obrać i wydrążyć nasiona, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Dorzucamy śliwki i pomidora do garnuszka. Dodajemy pozostałe składniki.
    Gotujemy przez 15 minut ( stale mieszając bo się łatwo przypala) aż sos będzie gęsty. Jeśli lubicie gładkie sosy zmiksujcie w blenderze 🙂

    -> Mało odkrywczy 🙂 Sos z zielonego pieprzu ( Pewnie znasz!:)
    1/3 szkl zielonego pieprzu z zalewy
    mała cebulka
    1/2 kostki masła
    pół butelki czerwonego wytrawnego winna ( tak tak aż pół 🙂
    mąka
    sól
    ( Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zielony pieprz odsączamy z zalewy i niekoniecznie starannie rozgniatamy dużym nożem i wrzucamy do cebulki.
    Dolewamy wino i czekamy aż odparuje większość płynu. Pozostałą część masła kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i dodajemy do sosu. Na wolnym ogniu podgrzewamy jeszcze chwilę aby masło i mąka dobrze się połączyły. Ja polewam gotowym sosem steki, ale można podać gorący sos małych miseczkach 🙂

    Ps. z drugim sosem świetnie komponuje się sałatka ze świeżych pomidorów ( Teraz mamy sezon więc można przebierać w gatunkach i kolorach) z oliwą z oliwek, świeżą bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i solą morską!:)

  • Aga

    ponieważ mamy w górach sezon to może warto wypróbować bryndzę. Sos, a właściwie mus robię z bryndzy, pieczonego bakłażana i pieczonego czosnku. Wszystko razem blenduje, doprawiam solą i pieprzem i posypuję świeża pietruszką

  • Agnieszka

    Sos do steku na bazie whisky:
    1 szklanka soku ananasowego
    1/4 szklanki sosu barbecue
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki cukru muscovado
    3 łyżki whisky
    1/4 szklanki wody

    Wymieszać, zagotować do rozpuszczenia cukru, zmniejszyć ogień i gotować około 25 min. na wolnym ogniu, do czasu zgęstnienia sosu.

    Pozdrawiam 🙂

  • Agata Waksmundzka

    Odjechany sos do steka? Stek na talerzu nie powinien wyglądać markotnie i jak przymulony. Dlatego warto zadbać o jego dodatkowe zewnętrzne walory. Stek sam w sobie jest nudny, mało dostrzegalny wizualnie ale za to zapachem i smakiem potrafi doprowadzić do istnego orgazmu w gębie! 😀 A żeby było jeszcze bardziej podniecająco a kubki smakowe oraz ślinianki kwiczały z mega podjarania, trzeba steka potraktować z wyczuciem i z sympatią 😉 Sympatyczne jest lato, jeżyny i winogrona a połączenie tego ze stekiem daje odjechanego smakowitego kopa. Ten sos to istna petarda słodko-kwaśno-ostra i witaminowa, która powoduje że stek jest intrygujący i powala z nóg! Wystarczy że przygotujemy sobie jeżyny, lekko kwaśne winogrona, trochę czosnku (byle nie chińskiego czy portugalskiego a naszego polskiego), do tego strączek ostrej papryki, trochę przypraw takich jak sól morska, pieprz i kolendra oraz nieco zielonego w postaci natki kolendry, cząbru, bazylii i pietruszki. A sos robi się bardzo łatwo, żadna filozofia. Owoce jeżyny oczyszczamy i myjemy a następnie blendujemy, tak samo przyjemnie traktujemy winogrona, tyle że zostawiamy z nich sam sok i środek – skórkom i pestkom dziękujemy. Sok z winogron łączymy razem ze zblendowanymi jeżynami i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany z solą, papryczką, przyprawami i całą zieleniną. Całość blendujemy raz jeszcze na jednolitą masę i włala – mamy odjechany sos do steka po którym się nie płacze i nie narzeka, tylko z wywieszonym jęzorem na dodatkową porcję czeka 😀 Jako że jestem fanką odjechanej kuchni, wyczesanych składników, finezyjnych połączeń i piorunujących doznań smakowych… zaserwowałabym właśnie z takim odjechanym sosem konkretnego mega steka! (y)

  • Darla Ann Annie

    Ttuskawkowy z rozmarynem i cytrynowym pieprzem , to chyba taki “klasyk ” juz:)
    Ale ja jestem zakochana w sosie waniliowym , który pierwotnie był wykorzystany do schabu , ale ze ja kbinator jestem to j do “stejków” sie rewelacyjnie przyjął 🙂 trochę roboty przy nim jest ale warto, a przepis pochodzil z gazety “twoje smaki” i troszkę go zmodyfikowalam i umiescilam na blogu. Zatem o sosie : 2 lyzlki masła klarowanego , 1 kg kości cielecych, 2 marchwie, 4cebule , 4 spazone pomidory, 650 ml wytrawnego czerwonego wina, 1 łyżka przecieru pomidorowego , 2 liście laurowe, 4 goździki, 4 jagody jalowca ,4 ziarna pieprzu , 1 laska wanilii , sól

    Do dużego garnka wrzucić klarowane maslo, dodać umyte kości i podsmazyc od czasu do czasu mieszając, w tym czasie obrac marchew i cebulę , spazyc pomidory. Warzywa pokroic w kosteczke i wrzucić do garnka , smazyc ok 5 minut, dodać przecier pomidorowy i podsmazyc chwile. Następnie wlac litr wody, wino, jalowiec, liście ziele , goździki i pieprz , gotować na malutkim ogniu przez 3 godziny. Następnie wywar przelać przez sito, zrobić zaklepke na patelni ( łyżkę masła podsmazyc z mąka, stopniowo dodawać sos mieszajac ), dodać przecięta na pół łaskę wanilii i zagotowac sos, pozostawić na małym ogniu przez 15 minut aż sos sie zredukuje i nabierze konsystencji na koniec doprawc solą do smaku 🙂 smacznego

  • TomekCzajkowski

    Dziękuję za wszystkie wspaniałe pomysły na sosy. Ilość zgłoszeń mnie przygniotła. Dzisiaj miałem intensywny dzień i nie dam rady wyłonić zwycięzcy. Jutro zrobię to na 100% 🙂

  • TomekCzajkowski

    Ok. Przeczytałem jeszcze raz raz wszystkie przepisy i i pomysły. Powiem szczerze, że kopara mi opadła. Ja to jednak jestem prosty chłopak ze wsi w porównaniu do Was. Czekolada, raki, jałowiec, głóg i moja ulubiona maaaaaraaaaakuuuuujaaaa! WOW! Niestety nagrodę mam tylko jedną. No może nie tylko. Pomyślałem, że dam coś więcej od siebie i dodatkowo wyróżnię 5 sosów. Jedyne co mogę od siebie dać to butelkę cydru z jabłek i ananasów, który czekan na zabutelkowanie od mojej przeprowadzki. Próbowałem właśnie i całkiem smaczny:)

    Także nie przedłużając jeszcze raz dzięki za wszystkie zgłoszenia kreatywnych pań i chyba dwóch panów 😉

    Wyróżnienia (butelkę cydru) zdobywają przepisy:

    http://magicznyskladnik.pl/2014/06/konkurs-wymysl-sos-do-steka/#comment-1460199530
    http://magicznyskladnik.pl/2014/06/konkurs-wymysl-sos-do-steka/#comment-1459741346
    http://magicznyskladnik.pl/2014/06/konkurs-wymysl-sos-do-steka/#comment-1447456666
    http://magicznyskladnik.pl/2014/06/konkurs-wymysl-sos-do-steka/#comment-1448010957
    http://magicznyskladnik.pl/2014/06/konkurs-wymysl-sos-do-steka/#comment-1448954500

    And the winner is (Kamień ufundowany przez firmę Steak Rock):

    http://magicznyskladnik.pl/2014/06/konkurs-wymysl-sos-do-steka/#comment-1448449640

    Gratuluję i zapraszam na kolejne mam nadzieję konkursy. Zwycięski przepis zrobię kiedyś i opublikuję na blogu 🙂

    • Kaja Wiśniewska

      dziękuję

    • Agata Waksmundzka

      WoW dzięki – to butella cydru mi się trafiła 😀 To będę miała przyjemność spróbować 1 raz 😉 Gratuluję Kaja! 🙂

    • Anula Wawrzyniak

      Dzięki! Dobry cydr to jest to! 🙂 Gratuluję zwycięzcom! Wypiję Wasze zdrowie. 😀

    • Darla Ann Annie

      Dziękuję, dziękuję , dziękuję ! <3

    • Anula Wawrzyniak

      A gdzie możemy podać dane? 🙂

      • TomekCzajkowski

        Hej, wyślij mi dane do przesyłki na tomekczajkowski@hotmail.com musiałem zrobić nowy cydr, bo tamten mi się zepsuł.

    • TomekCzajkowski

      Drogie Panie! Z Cydrem jest mała obsuwa, gdyż dopiero co go zabutelkowałem i muszę przetestować, czy on w ogóle jest smaczny oraz czy kapsel wytrzyma podróż, o co też się obawiam. Dajcie mi proszę do 2 tygodni. Dane do wysyłki możecie mi napisać w wiadomości prywatnej na Facebooku 🙂

      • TomekCzajkowski

        Cydr wyszedł pyszny i będę go dzisiaj butelkował i do tygodnia wysyłam.