Magiczny składnik

Przepisy

Jak grillować na balkonie? Stek wołowy z gorącego kamienia

Na tak postawione pytanie większość z Was pewnie odpowie – nie grillować. Nie bo sąsiedzi, bo dym, a jak sąsiedzi to na pewno będzie dym 😉 Ja jednak znalazłem dobry sposób, żeby przygotować jedzenie w quasi ogrodowych warunkach bez przeszkadzania nikomu.
Kiedy podczas ostatniej majówki byłem u znajomych we Wrocławiu, było tak zimno, że wynieśliśmy grill elektryczny na balkon i po prostu ordynarnie zrobiliśmy kurczaka. Minus tego był taki, że się dymiło. Nie było węgla drzewnego, ale mięso nadal się przypalało.
Tak się złożyło, że dane mi było testować system do grillowania steków na gorącym kamieniu marki Steak Rock. Po kilku dniach testów i przygotowania potraw mogę się podzielić swoimi doświadczeniami. Pierwsze to takie, że pomimo ogromnej temperatury, grillowane na tym kamieniu mięso nie dymi 🙂

Pokażę Wam krok po kroku, jak przygotować soczystego steka:

Oczywiście podstawa to dobre mięso i smaczne, sezonowe dodatki. Steka kupiłem w Befsztyku. Była to polska, sezonowana wołowina rasy Angus. Dodatki to kurki, czerwone porzeczki, bób i szparagi. Mięso minimum godzinę przed gotowaniem należy wyciągnąć z lodówki i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie smaruję mięso odrobiną oleju roślinnego, pieprzę, obsypuję rozmarynem i czosnkiem. Pozostawiam na jakąś godzinę, żeby mięso się zamarynowało.

Wszystkie zdjęcia zostały zrobione dzięki współpracy z Nikon Polska, który użyczył mi obiektywu 35mm, f 1.8.

Stek z kamienia-12

Kamień trzeba porządnie rozgrzać. Nie ma co się z nim pieścić. Na początku “hartuję” kamyk do temperatury 250 stopni. Później rozgrzewam go do ok. 350-400 stopni na palniku gazowym. Na początku bałem się, że pęknie od temperatury, ale jednak nic się nie stało.

Jak sprawdzić, że kamień jest odpowiednio gorący? Skrapiam wodą, która gwałtownie wrze i paruje.

Stek z kamienia-1

Producent nic o tym nie wspomina, ale ja wolałem natłuścić kamyka bekonem oczywiście 😉

Stek z kamienia-2

Stek z kamienia-3

Stek powinien zacząć syczeć. Wiadomo wtedy, że temperatura jest odpowiednia.

Stek z kamienia-4

Ze steka unosi się jedynie para wodna. Teraz można go posolić. Solą morską najlepiej.

Stek z kamienia-5

Wydaje mi się, że pomimo dużej temperatury, usmażenie steka na kamieniu wymaga trochę więcej czasu niż na patelni. Dla rare będzie to 3 minuty z 1 strony dla medium rare i medium, jakieś 5 minut. Najlepsze steki wychodzą, jeśli mięso pokroimy na mniejsze kawałki i wtedy każdy może indywidualnie kontrolować czas i wysmażenie.

 

Wołowina powinna odpocząć jakieś 5 minut zanim ją pokroimy.

Stek z kamienia-7

Na potrzeby zdjęć zrobiliśmy steka o stopniu wysmażenia Rare. Później dla dziewczyn jeszcze mięso podgrzałem 😉

Stek z kamienia-8

Zestaw zaopatrzony jest w deskę na której spoczywa sam kamień, talerz na steka oraz 3 małe pojemniki na sosy czy dodatki. Taki system jest bezpieczny w użytkowaniu oraz łatwy do czyszczenia. Kamień myjemy oczywiście dopiero wtedy, kiedy ostygnie. Wystarczy ciepła woda i szorstka gąbka bez detergentu.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jak grillować na balkonie?
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 7 Review(s)

Komentarze

  • Zastanawia mnie tylko czy istnieje jakiś sposób by zmierzyć temperaturę kamienia? Jakiś termometr piecykowy czy coś? Bo woda to akurat pow. 100 st. zarzyna gwaltownie wyparowywac 😉

    I jak dlugo kamień podgrzany do w/w 400 st. oddaje ciepło tak by nadawał się do smażenia?

    • TomekCzajkowski

      Robert, skontaktuje się tutaj z Tobą producent tego sprzętu i ci wszystko wyjaśni 🙂

      Mój sposób z wodą, jest taki że na super gorącym kamieniu woda zaczyna zbrylać się w takie kulki. Jak mocno rozgrzejesz patelnie to ten sam efekt uzyskasz

  • Maciej Saj

    Panie Robercie,
    Do precyzyjnego pomiaru temperatury, najlepszy będzie pirometr.
    Podczas grillowania, kamień rozgrzany do 400 stopni utrzymuje temperaturę (pow. 180’C) przez około 20-25 minut.

    W warunkach domowych podgrzanie kamienia to 30-45 minut – kuchenka gazowa lub wcześniej rozgrzany piekarnik.
    Domowy piekarnik (250-300 stopni) w zupełności wystarczy żeby usmażyć jednorazowo 200 gramowego steka.
    W przypadku pytań proszę o kontakt.
    Pozdrawiam
    Maciej