Magiczny składnik

Przepisy

Puszysty sernik z czekoladą i wodą różaną

Przyznam, że ten sernik to w połowie dzieło zachcianki i przypadku. Jak wszystko co dobre spotyka mnie w życiu. Pewnego razu, kiedy kolejny raz nadużywając gościnności mojej ulubionej Magdy z Wrocławia, obudziłem się z rana, na stole stał sernik. Jako, że za ciastami nie przepadam, nie jadam i nie piekę (jaki facet piecze ciasta?), tak serniki uwielbiam i będę się tego trzymał. Ale, uwaga! Co to był za sernik. Istna rozkosz. Puszysty, mokry i delikatnie waniliowy. Zanim się obejrzałem, zostały okruszki na talerzu.

No ale do rzeczy. Dlaczego ten sernik jest dziełem przypadku? Po pierwsze, dlatego że w ogóle się udał w moim starym, gazowym piekarniku. Po drugie, zupełnym zbiegiem różnych okoliczności, dostałem od nieocenionej Karo butelkę wody różanej z Dubaju. Nie miałem zielonego pojęcia, do czego ją wykorzystać, aż brak wanilii podsunął mi pomysł. Po trzecie, czekolada, którą widzicie, też  jest dziełem  przypadku. Topiąc tabliczki czekolady, niewiele myśląc, dolałem haust zimnego piwa typu stout. Nie wiem co wtedy myślałem, ale efekt był taki, że czekolada się zbryliła. Już chciałem ją wyrzucić, ale wziąłem kawałek w palce i zauważyłem, że mogę ją formować niczym plastelinę. Można ją pougniatać chwilę w rękach, jak ciasto kruche i rozwałkować na pożądany kształt. Nigdy się z tym nie spotkałem, ale sądzę, że wam wyjdzie tak samo. Możecie też klasycznie roztopić czekoladę z masłem i wylać na formę o wielkości tortownicy. Po wystudzeniu sernika czekolada posłuży jako spód do ciasta.

Przepis dostałem od Magdy, ale trochę go zmodyfikowałem. Dodałem ricotty i o połowę mniej cukru. Wszystko wyszło idealnie.

  • Składniki
  • 500 g sera na sernik
  • 250 g ricotty
  • 5 białek i żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml wody różanej (można zrezygnować i dodać wanilii)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • skórka z połowy z całej pomarańczy
  • sól do czekolady
  • magiczny składnik – zimne piwo 😉

Wykonanie:

1. Na godzinę przed pieczeniem wyciągnij jajka żeby były w temperaturze pokojowej. Oddziel białka od żółtek. Wszystkie składniki, poza białkami i dwoma łyżkami cukru, umieść w jednej misce. Zmiksuj wszystko na gładką masę. W osobnym naczyniu ubij białka z cukrem na sztywno. Dodaj białka do masy i wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Chodzi o efekt puszystości jak w suflecie.

2.  Rozgrzej piekarnik (góra i dół) do 170 stopni. Blachę ok. 24 cm średnicy posmaruj masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem sylikonowym, starannie dociskając. Wlej masę max do 2/3 (urośnie) i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut. Zaglądać można dopiero po ok. 40 minutach.

3. W tak zwanym międzyczasie, w kąpieli wodnej roztop czekoladę, dodaj drobno startą skórkę z pomarańczy 2-3 szczypty soli i masło. Kiedy masa będzie płynna, dolej ok. 20 ml zimnego, ciemnego piwa i mieszaj do efektu zbrylenia. Kiedy czekolada trochę się przestudzi, ugniataj ją w rękach. Możesz rozwałkować na żądaną grubość i wyciąć spód o pożądanej wielkości. Ustaw najlepiej na docelowym miejscu sernika, gdyż taka czekolada może się pokruszyć.

4. Po ok. 60 minutach wyłącz grzanie, ale pozostaw sernik w piecu do wystygnięcia. Po wystygnięciu połącz sernik ze spodem i podawaj.

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Puszysty sernik z czekoladą i wodą różaną
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • gin

    Michel Roux piecze ciasta. Na przykład.
    Intrygujący sernik, jeszcze takiego nie widziałam 🙂

    • TomekCzajkowski

      Tak sobie drwię tylko 😉

      Już sobie wyobrażam jakbym wyglądał, gdybym piekł ciasta i je zjadał jeszcze. Słodycze to przyjemność, ale niestety nie mogę sobie na wiele pozwolić.