Magiczny składnik

Przepisy

Ośmiornica na cytrynowym maśle z blanszowanymi warzywami

By zdobyć tego stwora, udałem się aż do Makro, bo serio, nigdzie nie widziałem świeżej ośmiornicy w formie, w której chciałbym ją kupić. A że nie mam w zakupie ośmiornic żadnego doświadczenia, stałem w kolejce jak Polak pod amerykańską ambasadą albo prawiczek przed burdelem. Facet zamknął ją szczelnie do worka i czym prędzej ze sklepu uciekłem. Nic dziwnego, gdyż potwór ten siedział mi na plecach. W plecaku.

Ostatnio mam dobrą passe i udają mi się dania, których nigdy nie robiłem. W tym przypadku nie miałem takiej pewności. Naoglądałem się tuzin filmów na YouTube jak to kucharze ze wszystkich stron świata sprzedawali swoje cenne rady jak dania z ośmiornicy nie spieprzyć. Sęk w tym, że każdy z nich robił to w inny sposób. Starałem się jednak wyciągnąć z tych porad jakiś element wspólny. Doszedłem do wniosku, że oktopusa  trzeba solidnie przegotować w okolicach godziny. Po całym zabiegu stwierdziłem, że jak na tę wielkość, gotowałem głowonoga za długo, bo był bardzo miękki, a zazwyczaj potem robi się wręcz odwrotnie. Na koniec potraktowałem zwierza na patelni z masłem z dodatkiem cytryny. Dzięki temu ośmiornica smakowała niczym kurczak skropiony cytryną. Efekt moich starań został doceniony przez osobę, która jeszcze niedawno nie przepadała za owocami morza. Jak dla mnie to najlepsza rekomendacja. Co do stylizacji, to oceńcie sami 🙂

  • Składniki

 

  • 1 średnia ośmiornica (od 400 do 700 gram)
  • 1 cytryna
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 1/4 kostki masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • warzywa do blanszowania (wg uznania)

Wykonanie:

1. Dużą ośmiornicę warto najpierw zamrozić, aby po ugotowaniu była miękka. Świeżą lub rozmrożoną dokładnie opłucz pod wodą. Odetnij pod “oczami” (zobacz niżej na filmie) oraz wytnij tzw. dziób (po środku pomiędzy mackami, na dole).

2. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć ośmiornicę na wrzątek. Możesz dodać połówki cytryny na 10 minut, aby dodatkowo ją aromatyzować. Gotuj od 45 minut do godziny. Pod koniec gotowania można dodać trochę soli morskiej. Stworzenie powinno posiadać trochę naturalnej soli z morza. Wyłącz grzanie i poczekaj aż woda w garnku przestygnie. Wyciągnij, jeśli nie parzy cię już w dłonie.

3. Pokrój na kawałki jakie ci odpowiadają. Na mackach powinien zebrać się fioletowy osad, który można usunąć pod bieżącą wodą. Można też usunąć przyssawki, bo nie dla każdego będą one apetyczne.

4. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek. Podsmaż 2-3 minuty i dodaj mięso. Podsmaż ze wszystkich stron, po czym dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i wino. Duś aż do zredukowania wina jeszcze przez chwilę. Sos z patelni można przecedzić i podawać do dania.

5. Jeśli chcesz możesz zaszaleć ze stylizacją. Zblanszuj warzywa i pobaw się w “namalowanie” jakiejś historii na talerzu 🙂 Do tego wszystkiego dodaj gorącą ośmiornicę i podaj gościom.

Ośmiornica na maśle z blanszowanymi warzywami 2

 

Ośmiornica na maśle z blanszowanymi warzywami 4

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ośmiornica na cytrynowym maśle z blanszowanymi warzywami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentarze