Magiczny składnik

Przepisy

Galaretka z lemon custard i melisą

Rzadko robię desery, ale jak już, to musi mieć jakąś funkcję. Tak się okazało, że zgrały się w czasie dwa wydarzenia. Zobaczyłem przepis chimerycznej Jemmy na lemon custard oraz fakt, że mój zapas świeżej melisy chylił się ku zwiędnięciu. Lemon custard to taki rodzaj jajecznego budyniu. Można z nim zrobić cytrynową tarte albo posmarować naleśniki. Melisa natomiast chyba nigdy na poważnie nie zagościła w mojej kuchni. Szkoda mi było, żeby się zmarnowała, więc obmyśliłem galaretkę z funkcją uspokajania. Jeśli to nie zadziała, to zawsze zostaje efekt placebo i świetny, intensywny cytrynowo-melisowy smak 😉

Lemon custard nie jest bardzo skomplikowany. Musisz posiadać metalową lub szklaną miskę oraz trzepaczkę. Jajka pod wpływem temperatury delikatnie zagęszczą sos. Możesz na tym poprzestać, albo możesz tak jak ja zrobić z tego galaretkę. Ze względu na czas kręcenia sosu polecam użyć żelatyny, która zgęstnieje dopiero w niskiej temperaturze (agar-agar zetnie się szybciej). Aby smak melisy był wyczuwalny,  dodaję ją dopiero po zdjęciu garnka z kąpieli wodnej. Deser można zjeść sam bądź podać z owocami, np. truskawkami.

  • Składniki
  • 5 żółtek
  • 2 całe jajka
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sok z 2 cytryn
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • kilka łyżek cukry do smaku (lub jakikolwiek słodzik lub miód)
  • 60 gram zimnego masła
  • pęczek melisy cytrynowej (najlepiej, lecz może być też mięta lub bazylia)

Wykonanie:

1. Wyciśnij sok z 2 cytryn. Zagotuj wodę i dodaj wrzątek do soku. Wsyp żelatynę i mieszaj co jakiś czas przez ok. 10 minut do całkowitego rozpuszczenia.

2. Podgrzej wodę w garnku. Do  metalowej miski wbij wszystkie jajka, dodaj cukier, skórkę z cytryny oraz nasz płyn z żelatyną. Mieszaj nad delikatnie gotującą się wodą (ok. 5 minut) aż do zgęstnienia. Kiedy uzyskasz konsystencję miodu, zdejmij miskę z kąpieli wodnej i dodaj masło. Mieszaj do czasu, aż wszystko dobrze się połączy.

3. Przetrzyj sos przez sito, aby uzyskać kremową konsystencję. Dodaj posiekaną melisę i dokładnie wymieszaj. Przelej do pucharków lub do płaskiego naczynia w celu późniejszego pokrojenia. Podawaj z owocami lub bitą śmietaną.

Galaretka z lemon custard z melisą 2

 

Galaretka z lemon custard z melisą 8

 

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Galaretka z lemon custard i melisą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • gin

    Zaintrygowałeś mnie 🙂
    Na parapecie mam melisę cytrynową, i ciągle się zastanawiam, co z nią zrobić… 🙂

    • TomekCzajkowski

      W ogóle wydaje mi się, że pasuje do różnych świeżych deserów. Można jakieś pesto zrobić czy gremolatę też.