Magiczny składnik

Przepisy

Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku

Jeśli ktoś zapyta mnie, jakie połączenie smaków kojarzy mi się z Polską, będzie to wieprzowina i jabłka. Świnka lubi jabłka, aż dziw bierze, że hodowcy ich tym nie karmią. A może karmią?
Pomysł przyszedł od Grześka Łapanowskiego, z którym byłem na wspólnych warsztatach Tabasco i Kikkoman. Ida jest prosta. Ugotować boczek w aromatycznym bulionie z ziołami w szybkowarze, potem mięso zamarynować w sosie sojowym i miodzie, po czym usmażyć to wszystko na chrupko. Ja poszedłem o krok dalej i zrobiłem bulion z wina jabłkowego, czyli cydru. Potem poszło już podobnie jak w przepisie Grześka.

Danie możecie przygotować jako głównego bohatera stołu lub jako małą przystawkę na przyjęcie. Nie ma w tym tajemnicy, że facetom zapalą się lampki w oczach na widok zrumienionego boczku. Oczywiście podawać do schłodzonego, polskiego cydru. Jak będzie ciepło spróbuję nowej wersji podpiekanej na grillu. To będzie dopiero pyszne! 🙂

  • Składniki

Składniki do gotowania boczku:

  • 1 kilogram chudego boczku
  • 1 litr cydru
  • Pęczek świeżego majeranku, tymianku i lubczyku
  • Kilka liści laurowych
  • Kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i jałowca
  • Kora cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu (nie koniecznie)
  • Sól do smaku

Składniki na marynatę:

  • 50 ml sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki miodu
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżka sosu Tabasco lub pół łyżeczki chilli

Składniki na jabłko:

  • Kilka twardych jabłek
  • Kilka łyżek cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Łyżeczka cynamonu

Składniki na ten zielony sos gremolatę znajdziecie tutaj.

Wykonanie:

1. Przełóż do garnka boczek i pozostałe składniki. Zalej wszystko cydrem i gotuj pod przykryciem ok. 1,5 godziny.

2. W czasie, kiedy boczek będzie kończył się gotować, połącz składniki na marynatę. Pokrój też jabłka na cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny, by nie sczerniały, posyp cukrem i cynamonem. Dobrze wymieszaj.

3. Wyciągnij z wywaru boczek i pokrój na ok. 2 cm plastry. Przełóż wszystko do marynaty i pokryj nią dokładnie mięso. Niech marynuje się 10 minut.

4. Rozgrzej dwie patelnie. Skrop olejem i podsmaż na złoto boczek i jabłka. Uważaj z boczkiem, gdyż tłuszcz będzie bardzo pryskał. Fartuch i rękawica będą niezbędne. Smacznego! 🙂

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Boczek gotowany w cydrze na karmelizowanym jabłku
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 6 Review(s)

Komentarze

  • Uh. Zawsze marzyłam o tym żeby spraszać gości na kolację i gotować takie dania, póki co potencjalnych gości brak.. 🙁 Boczek wygląda niesamowici, a połączenie z cydrem brzmi wybitnie! W kieliszku też cydr?

    • TomekCzajkowski

      Oczywiście w kieliszku też cydr z lodem i cytryną.

      Dzięki za komentarz! 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij