Magiczny składnik

Przepisy

Bliskowschodni placek z jagnięciną i ziołami (GIF)

Zainspirowany bogatym asortymentem stoiska z produktami arabskimi (Damas), postanowiłem przygotować coś pysznego w stylu street food. Nie mam pojęcia, czy takie danie można dostać na bliskowschodnich ulicach, ale mam takie właśnie przeczucie. Placek składa się z płaskiego chleba typu pita, który można dostać na stoisku Damas w Warszawie (np. Hala Mirowska), dobrze doprawionej ziołami i przyprawami mielonej jagnięciny oraz syryjskiego sera Shelal (takie niteczki). Układamy nadzienie pomiędzy plackami, dociskamy i do pieca. Mięso jest surowe, ale 10 minut powinno wystarczyć. Chodzi o to, by ser się trochę roztopił i połączył wszystkie składniki ze sobą. Placek można podawać jak quesadilla’e, czyli pokroić w trójkąty. Jeśli nie zdobędziesz jagnięciny, użyj wołowiny albo indyka. Będzie równie pyszne. Jeśli zostanie ci trochę nadzienia, możesz zawsze usmażyć burgery 🙂

  • Składniki
  • Chlebek pita (2 na jeden placek)
  • Mielona jagnięcina lub wołowina (ile potrzebujesz)
  • Ser shelal (lub inny ser, np. mozarella)
  • Czerwona cebula
  • Siekana kolendra i mięta
  • Mielony kumin i ziarna kolendry (po 2 łyżeczki na 500 gramów mięsa)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos Tabasco

 

Wykonanie:

1. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, by miało szansę się dopiec. Przełóż je do miski, dodaj posiekane zioła i przyprawy i wymieszaj wszystko dokładnie.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż jeden placek na blaszce i połóż na nim ser. Dodaj mięso, ale nie za dużo, by były widoczne dziury, które pozwolą połączyć się serowi i związać wszystko razem. Na mięso dodaj trochę czerwonej cebuli i skrop sosem Tabasco. Dodaj górną warstwę sera,  na to drugi placek i dokładnie dociśnij.

3. Piecz w piekarniku ok. 10 minut. Możesz sprawdzać w trakcie, czy mięso się dopiekło, jeśli nie to podpiecz jeszcze chwilę. Można podawać z sosem chilli typu harissa i jogurtem.

Syryjski placek jagnięcy

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Bliskowschodni placek z jagnięciną i ziołami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Komentarze

Close