Magiczny składnik

Przepisy

Bliskowschodni placek z jagnięciną i ziołami (GIF)

Zainspirowany bogatym asortymentem stoiska z produktami arabskimi (Damas), postanowiłem przygotować coś pysznego w stylu street food. Nie mam pojęcia, czy takie danie można dostać na bliskowschodnich ulicach, ale mam takie właśnie przeczucie. Placek składa się z płaskiego chleba typu pita, który można dostać na stoisku Damas w Warszawie (np. Hala Mirowska), dobrze doprawionej ziołami i przyprawami mielonej jagnięciny oraz syryjskiego sera Shelal (takie niteczki). Układamy nadzienie pomiędzy plackami, dociskamy i do pieca. Mięso jest surowe, ale 10 minut powinno wystarczyć. Chodzi o to, by ser się trochę roztopił i połączył wszystkie składniki ze sobą. Placek można podawać jak quesadilla’e, czyli pokroić w trójkąty. Jeśli nie zdobędziesz jagnięciny, użyj wołowiny albo indyka. Będzie równie pyszne. Jeśli zostanie ci trochę nadzienia, możesz zawsze usmażyć burgery 🙂

  • Składniki
  • Chlebek pita (2 na jeden placek)
  • Mielona jagnięcina lub wołowina (ile potrzebujesz)
  • Ser shelal (lub inny ser, np. mozarella)
  • Czerwona cebula
  • Siekana kolendra i mięta
  • Mielony kumin i ziarna kolendry (po 2 łyżeczki na 500 gramów mięsa)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos Tabasco

 

Wykonanie:

1. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, by miało szansę się dopiec. Przełóż je do miski, dodaj posiekane zioła i przyprawy i wymieszaj wszystko dokładnie.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż jeden placek na blaszce i połóż na nim ser. Dodaj mięso, ale nie za dużo, by były widoczne dziury, które pozwolą połączyć się serowi i związać wszystko razem. Na mięso dodaj trochę czerwonej cebuli i skrop sosem Tabasco. Dodaj górną warstwę sera,  na to drugi placek i dokładnie dociśnij.

3. Piecz w piekarniku ok. 10 minut. Możesz sprawdzać w trakcie, czy mięso się dopiekło, jeśli nie to podpiecz jeszcze chwilę. Można podawać z sosem chilli typu harissa i jogurtem.

Syryjski placek jagnięcy

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Bliskowschodni placek z jagnięciną i ziołami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
4 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Natalia

    Świetne. Mogę wiedzieć, gdzie w Warszawie kupiłeś jagnięcinę? Bo przymierzam się do przygotowania Lahmacun 🙂

    I bardzo podoba mi się ta drewniana deska!

    • TomekCzajkowski

      Z tego co pamiętam, to do tego przepisu kupiłem na Hali Mirowskiej w pawilonie 109, ale tam jest z 10 stoisk z jagnięciną, więc możesz poszukać innego dostawcy. Jagnięcina pojawiła się w Lidlu, więc tylko czekać, aż trafi do supermarketów.

      Deska to prezent od Tabasco 😉

  • Robię podobnie i baranek wychodzi magicznie dobry 🙂 Polecam zdecydowanie.

    • TomekCzajkowski

      Cieszę się, że nie tylko ja tak robię 😉

  • LABrunner

    Obejrzałam gifa z 10 razy i nie mogę oderwać wzroku, haha! 😀

    • TomekCzajkowski

      Hypnotizing 😉

  • Kucharka

    Robiłam jagnięcine i jest pycha!!! Kupiłam w 110 przy hali mirowskiej. Świetna jakość i obsługa. Polecam danie i sklep 🙂