Magiczny składnik

Przepisy

Bliskowschodni placek z jagnięciną i ziołami (GIF)

Zainspirowany bogatym asortymentem stoiska z produktami arabskimi (Damas), postanowiłem przygotować coś pysznego w stylu street food. Nie mam pojęcia, czy takie danie można dostać na bliskowschodnich ulicach, ale mam takie właśnie przeczucie. Placek składa się z płaskiego chleba typu pita, który można dostać na stoisku Damas w Warszawie (np. Hala Mirowska), dobrze doprawionej ziołami i przyprawami mielonej jagnięciny oraz syryjskiego sera Shelal (takie niteczki). Układamy nadzienie pomiędzy plackami, dociskamy i do pieca. Mięso jest surowe, ale 10 minut powinno wystarczyć. Chodzi o to, by ser się trochę roztopił i połączył wszystkie składniki ze sobą. Placek można podawać jak quesadilla’e, czyli pokroić w trójkąty. Jeśli nie zdobędziesz jagnięciny, użyj wołowiny albo indyka. Będzie równie pyszne. Jeśli zostanie ci trochę nadzienia, możesz zawsze usmażyć burgery 🙂

  • Składniki
  • Chlebek pita (2 na jeden placek)
  • Mielona jagnięcina lub wołowina (ile potrzebujesz)
  • Ser shelal (lub inny ser, np. mozarella)
  • Czerwona cebula
  • Siekana kolendra i mięta
  • Mielony kumin i ziarna kolendry (po 2 łyżeczki na 500 gramów mięsa)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sos Tabasco

 

Wykonanie:

1. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, by miało szansę się dopiec. Przełóż je do miski, dodaj posiekane zioła i przyprawy i wymieszaj wszystko dokładnie.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Połóż jeden placek na blaszce i połóż na nim ser. Dodaj mięso, ale nie za dużo, by były widoczne dziury, które pozwolą połączyć się serowi i związać wszystko razem. Na mięso dodaj trochę czerwonej cebuli i skrop sosem Tabasco. Dodaj górną warstwę sera,  na to drugi placek i dokładnie dociśnij.

3. Piecz w piekarniku ok. 10 minut. Możesz sprawdzać w trakcie, czy mięso się dopiekło, jeśli nie to podpiecz jeszcze chwilę. Można podawać z sosem chilli typu harissa i jogurtem.

Syryjski placek jagnięcy

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Bliskowschodni placek z jagnięciną i ziołami
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
4 Based on 4 Review(s)

Komentarze

  • Natalia

    Świetne. Mogę wiedzieć, gdzie w Warszawie kupiłeś jagnięcinę? Bo przymierzam się do przygotowania Lahmacun 🙂

    I bardzo podoba mi się ta drewniana deska!

    • TomekCzajkowski

      Z tego co pamiętam, to do tego przepisu kupiłem na Hali Mirowskiej w pawilonie 109, ale tam jest z 10 stoisk z jagnięciną, więc możesz poszukać innego dostawcy. Jagnięcina pojawiła się w Lidlu, więc tylko czekać, aż trafi do supermarketów.

      Deska to prezent od Tabasco 😉

  • Robię podobnie i baranek wychodzi magicznie dobry 🙂 Polecam zdecydowanie.

    • TomekCzajkowski

      Cieszę się, że nie tylko ja tak robię 😉

  • LABrunner

    Obejrzałam gifa z 10 razy i nie mogę oderwać wzroku, haha! 😀

    • TomekCzajkowski

      Hypnotizing 😉

  • Kucharka

    Robiłam jagnięcine i jest pycha!!! Kupiłam w 110 przy hali mirowskiej. Świetna jakość i obsługa. Polecam danie i sklep 🙂

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij