Tortilla z frankfurterkami i karmelizowaną cebulą (GIF)
Ostatnio dużo czasu poświęcam zdrowszemu odżywianiu. Na co dzień staram się jeść mało węglowodanów i nie pić ich w ogóle (poza piwem). Staram się. Wychodzi różnie. Pokutuję cały tydzień, by w sobotę urządzać sobie tradycyjny slow-fast-food day. Co oznacza, że mam gdzieś cały pośpiech tego świata i przygotowuję wtedy niespiesznie dania typu fast food z wykopanych w kosmos składników.
Polecam moje podejście. Pozwala utrzymać stałą wagę i cieszyć się życiem choć przez chwilę. Pomysł ten podsunął mi Tim Ferriss w książce “4 godzinny mistrz kuchni”. Cały tydzień unika węglowodanów, by w sobotę zrobić sobie tzw. “dzień oszustwa”. W taką idealną sobotę jest czas na odkrywanie nowych smaków. Udaję się na bazar do ulubionych sprzedawców. Kupuję mięso, wędliny i warzywa. Po drodze do domu zahaczam o sklep z piwami regionalnymi, w którym co tydzień kupuję inne gatunki. Piwo się chłodzi, ptaki śpiewają… (no chyba, że jest zima).
Właśnie w takich okolicznościach przyrody wpadają mi do głowy najlepsze pomysły na jedzenie. Zapraszam na przepis na coś więcej niż hot doga. To jest czysta poezja, z nutą niemieckich akcentów: ä, ö, ü, ß. Mów do mnie po niemiecku! Der, Die, Das, trzymając w ręku Speck Tortilla Wurst!!
- Składniki
- Wurst (np. frankfurterki): 4 wypasione
- Speck (boczek): 4 plastry
- Tortilla: 2 placki
- Cebula: 1 średnia
- Szczypiorek: garść
- Brandy: 1 kieliszek (drugi wypij)
Składniki na sos:
- Majonez: 2 łyżki
- Musztarda: 2 łyżki
- Keczup: 3 łyżki
- Sok z cytryny: pół łyżki
- Cukier: pół łyżeczki
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Na początek na suchej patelni podsmaż boczek na brązowo. Możesz dodać whisky jak w tym przepisie. Odsącz na ręczniku papierowym. Dolej trochę oleju i podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Cebula powinna się skameralizować na brązowo. Pod koniec dolej brandy lub whisky i podpal. Po wchłonięciu płynu, odsącz na ręczniku papierowym.
2. Do gotującej się wody wrzuć 4 kiełbaski. Ze składników na sos – ukręć sos 🙂 Tortille możesz lekko zwilżyć wodą, by nie popękała podczas składania. Pokrój szczypiorek.
3. Na placka nałóż 1/4 sosu. Pokrusz boczek, dodaj cebulkę, ułóż 2 kiełbaski, dodaj sos i szczypiorek. Zawijaj jak na gifie. Rozgrzej patelnię (może być grillowa) i podsmaż na sucho z każdej strony przez 2 minuty. Do środka możesz też dodać żółtego sera, jeśli lubisz!






Komentarze