Magiczny składnik

Przepisy

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z czerwonego wina

Nie byłem wielkim fanem podrobów. Wiem jednak, że bardzo chciałem się przemóc, by mi w końcu posmakowało. Sam smak wątróbki pamiętam z czasów, kiedy mama raz na jakiś czas smażyła drobiowe z cebulką. Wtedy mi smakowało. Chciałem w końcu przełamać mój brak entuzjazmu i przygotować coś smakowitego. Postanowiłem zastosować taktykę małych kroków i na początek przyćmić nieco smak i strukturę wątróbki. Zrobiłem więc pasztet z kaczych wątróbek z mielonymi orzechami włoskimi, który świetnie smakuje z galaretką z wina, i w ogóle, do wina czy wina musującego. Przepis jest prosty, więc każdy sobie poradzi 🙂

W smaku pasztet jest bardzo delikatny, nawet podrobowym sceptykom będzie smakowało. Proponuję podanie jako niewielki kąski, które sprawdzą się podczas imprezy czy uroczystego przyjęcia. Możecie spróbować podać pasztet na jakimś rodzaju pieczywa, by łatwiej można było wziąć do ręki.

  • Składniki
  • Kacze wątróbki: 500 gram
  • Cebula: 1 średnia
  • Brandy: 50 ml
  • Orzechy włoskie: 3 łyżki zmielonych
  • Masło: 100 gram + 2 łyżki do smażenia
  • Kaczy tłuszcz (lub masło): 100 gram
  • Tymianek świeży: listki z połowy doniczki
  • Mleko
  • Sól, pieprz
  • Rozmaryn do dekoracji

Przepis na galaretkę z wina znajdziecie tutaj, na moim blogu.

Wykonanie:

0. Dzień wcześniej oczyść wątróbkę z żyłek i błon. Zalej mlekiem i włóż do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu smak wątróbki będzie delikatniejszy.

1. Cebulkę podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się szklić, dodaj wątróbkę i smaż 5 minut. Dodaj brandy, ale nie podpalaj. Smaż jeszcze kilka minut. Wątróbki powinny być trochę różowe w środku, ale nie surowe.

2. Rozpuść masło. Całą zawartość patelni przełóż do blendera, dodaj orzechy, tymianek, masło sól i pieprz. Zmiel na gładki mus. Puryści radzą, by przetrzeć masę na metalowym sicie, ale nie jest to konieczne. Pasztet przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Plastikową packą dokładnie wypoziomuj masę. Rozpuść kaczy smalec lub masło i polej po pasztecie, aby tłuszcz przykrył wszystko kilkucentymetrową warstwą. Dzięki temu pasztet dłużej zachowa świeżość i będzie się świetnie rozsmarowywał na pieczywie.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z kaczych wątróbek z galaterką z czerwonego wina
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Komentarze

  • Prezentuje się znakomicie, piękne minimalistyczne zdjęcia.

    • TomekCzajkowski

      Dzięki Łukasz! 🙂

  • Życie z apetytem

    To dopiero wykwintna przystawka, jak z najlepszej restauracji!

    • TomekCzajkowski

      Wow, dzięki! 🙂