Magiczny składnik

Przepisy

Dorada pieczona z topinamburem i gremolatą

Nie wiem czy pamiętacie, jak rok temu pisałem, że moją ulubioną rybą jest pieczony halibut? Ta płastuga dalej jest na szczycie moich rybnych marzeń, ale ostatnio mocno przyblakła w konfrontacji z doradą królewską właśnie. Ta niepozorna ryba, żyjąca (hodowana) w śródziemnomorskich wodach przypomina nieco piranię. Co mnie najbardziej zaskoczyło, jest w niej mnóstwo mięsa i zakup jej po prostu się opłaca. Ja kupiłem 2 sztuki na Hali Mirowskiej za ok. 30 zł. Oczywiście ryba była w całości, co gwarantuje najwyższą świeżość.

Rybkę wypatroszyłem z nieukrywaną odrazą, ale idzie mi to coraz lepiej, choć fanem nie jestem. Porządnie wypłukałem i osuszyłem. Do środka ryby włożyłem to, co najbardziej pasuje, czyli czosnek, rozmaryn i plasterki cytryny. Wystarczy posolić i popieprzyć, 45 minut w piecu i gotowe. To będzie od teraz wasza ulubiona ryba. Jako przystawkę kupiłem trochę modnego ostatnio topinamburu, który porównywany jest do ziemniaka lub karczocha. Topinambur upiekłem starym, sprawdzonym sposobem na pieczone ziemniaki. Smacznego!

 

  • Składniki

Składniki na doradę pieczoną:

  • Dorada królewska: 2 sztuki (cała lub wypatroszona)
  • Cytryna: 1 sztuka w plasterkach
  • Rozmaryn: 4 gałązki
  • Czosnek: 4 ząbki
  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz

Składniki na topinambur pieczony:

  • Topinambur: 400 gram
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany

Składniki na gremolatę:

  • Czosnek: 1 ząbek
  • Natka pietruszki: kilka gałązek
  • Oliwa: 6 łyżek
  • Mięta: 10 listków
  • Skórka z cytryny: z połowy
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

1. Pracę rozpocznij od wymycia, wypatroszenia i wysuszenia  ryby. Wypłucz też topinambur (mogą być ziemniaki) i pokrój w skorupkach na ćwiartki.

2. Rybę natrzyj solidnie solą i pieprzem. Do środka ryby włóż pokrojony w połówki czosnek, plasterki cytryny i rozmaryn. Ułóż rybę na papierze do pieczenia. Włącz piekarnik na 180 stopni.

3. Topinambur dopraw, polej oliwą i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warzywo powinno piec się ok. godziny.

4. Po 15 minutach włóż do pieca rybę i piecz ją przez 45 minut.

5. Podczas pieczenia zrób sos “gremolatę”. Możesz ją zrobić albo w moździerzu albo w blenderze. Posiekaj drobno czosnek i zioła, zetrzyj  skórkę z cytryny. Dodaj morskiej soli i pieprzu. Utrzyj w moździerzu i dodaj oliwy lub włóż wszystko do blendera i utrzyj z oliwą od razu.

6. Do tego dania polecam wytrawne, musujące wino.

Dorada pieczona z cytryną i rozmarynem 6Dorada pieczona z cytryną i rozmarynem 5

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Dorada pieczona z topinamburem i gremolatą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
no rating Based on 0 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij