Magiczny składnik

Przepisy

Zupa cebulowa z muszlami (omułki aka mule)

Zupa dla prawdziwych koneserów. Sposób, by zwykła, francuska zupa cebulowa wywołała reakcję łańcuchową naszych kubków smakowych. Pomysł tak samo wyrafinowany, jak i prosty. Cała tajemnica polega na dodaniu świeżych omułków pod koniec gotowania się zupy tak aby mięso muszli nie stało się gumowate.

  • Składniki
  • Cebula biała: 4 średnie
  • Cebula czerwona: 2 małe
  • Białe, wytrawne wino: 1 szklanka
  • Bulion lub woda: 750 ml
  • Czosnek: 3 ząbki
  • Tymianek świeży: Kilka gałązek
  • Muszle (omułki, mule): kilka sztuk na talerz
  • Pieczywo
  • Żółty ser, może być gruyere
  • Masło: 3 łyżki
  • Sól, Pieprz

Wykonanie:

1. Sprawdź, czy muszle żyją, korzystając z tego sposobu. Oczyść (oberwij “wąsy” i wyszoruj).

2. Pokrój cebulę w piórka. Rozgrzej masło i podsmażaj cebulę na dosyć wysokim ogniu. W międzyczasie posiekaj lub zetrzyj czosnek. Kiedy cebula będzie się lekko przypalać, dodaj czosnek i podsmażaj do 2 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

3. Wlej wino oraz wodę. Gotuj przez 15 minut. Pod koniec dodaj sól, pieprz oraz tymianek. Na ostatnie 3-4 minuty wrzuć muszle, które powinny się otworzyć.

4. Zupę z muszlami przelej do żaroodpornych naczyń. Dodaj pieczywo, posyp świeżym tymiankiem i serem. Piecz przez 10 minut lub do momentu, kiedy ser zacznie się rumienić. Smacznego!

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa cebulowa z muszlami (omułki aka mule)
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze