Magiczny składnik

Przepisy

Ziołowe Cheeseburgerolady

Zastanawiałem się ostatnio czy z burgerami wymyślono już wszystko? Okazało się, że jest jeszcze wiele do odkrycia. Jak dla mnie dobry burger nie może obejść się bez bekonu i sera, ale ileż można robić go w ten sam sposób? Wpadłem więc na pomysł, by wszystkie te wspaniałości zamknąć w środku, w mięsie. Nie chciałem robić nadziewanych pulpetów, dlatego przypomniałem sobie jak robił burgery Heston Blumenthal. Zawinął on mielone mięso w folię spożywczą w rodzaj grubej kiełbasy o średnicy ok. 10 cm. Później “kiełbasa” ta trafiała na kilka godzin do zamrażalnika, by łatwiej było ją pokroić. Zrobiłem podobnie, tylko w formie rolady z ziołami (bazylia, tymianek i mięta), z pokruszonym, smażonym bekonem oraz żółtym serem. Chodziło mi o to, żeby pod wpływem temperatury ser się roztopił i utworzył chrupiącą skorupkę. Udało się, było pysznie.

Podanie burgera zależy od Was. Ja nie jem ostatnio zbyt wielu węglowodanów, dlatego użyłem skromnej pity, całej masy warzyw i posiekanych ziół.

  • Składniki
  • Sprzęt

Wykonanie:

1. Mięso z karku wołowego oczyść z błonek, ale pozostaw tzw. kruchy (twardy) tłuszcz. Pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce lub posiekaj w blenderze (ja tak robię). Jeśli chcesz, kup dobre mielone mięso lub poproś swojego rzeźnika o zmielenie kupionego kawałka.

2. Rozgrzej patelnię i usmaż bekon na złoto. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i wystudzić.

3. Na desce do krojenia rozłóż folię spożywczą. Na folii rozłóż mięso o grubości ok 1,5 cm. Mięso posól i popieprz. Posyp ziołami i wklep je w mięso. Posyp serem i pokrusz bekon.

4. Złap za jedną stronę folii i zroluj mięso tak, żeby było zwarte. Zawiń szczelnie w folię i uformuj walec. Roladę wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny.

5. Na wpół zamrożone mięso ukrój razem z folią na plastry grubości 2 cm. Poczekaj kilkanaście minut, aby mięso odtajało. Rozgrzej patelnię z tłuszczem (może być po smażeniu bekonu) i smaż burgery przez kilka minut z każdej strony. Pamiętaj o zdjęciu folii zanim położysz mięso na patelni!

6. Burgery podawaj tak jak lubisz. Możesz przygotować sos na bazie świeżych ziół, np. tymianku.

 

Ziołowe zawinaje cheeseburgery 4Ziołowe zawinaje cheeseburgery 3

 

 

 

 

 

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Ziołowe Cheeseburgerolady
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze

  • wojtek

    super fajne 🙂

  • Kasia

    Mięso rozdrabniasz w malakserze czy zwykłą końcówką blendera z ostrzami? 🙂

    • TomekCzajkowski

      Mam taki malakser od Brauna. Fajnie sieka mięso, przez co zawsze kupuję w kawałku i sam je mielę.

      • Kasia

        Braun górą, dzisiaj wypróbuję przepis, dzięki za odpowiedź!