Magiczny składnik

Przepisy

Pie z wołowiną duszoną w piwie typu IPA

To jest typowe pubowe żarcie rodem z Wysp Brytyjskich. Kiedy pracowałem w wakacje w typowo angielskiej knajpie, dania typu pie schodziły najczęściej. Zamawiane były przez turystów żądnych konfrontacji z ponoć najgorszą kuchnią świata. Nie ma w tym kszty prawdy, bo brytyjska tradycja zapiekania mięsa w cieście nie ma sobie równych. Moim ulubionym daniem jest klasyczny beef pie, czyli duszona wołowina zapiekana w półkruchym cieście.

Zwykła duszona wołowina byłaby nudna, dlatego postawiłem na zdecydowane smaki piwa typu India Pale Ale, które uwarzone jest ze specjalnej mieszanki aromatycznych odmian chmielu, które nadają piwu orientalny, gorzki zapach i smak. Ja użyłem piwa Prometeusz (Polish India Pale Ale) z browaru Olimp. Żal było mi go wylewać, dlatego kupiłem klika więcej. Naprawdę zacne piwo, które szczerze polecam. Aby nadać daniu bardziej orientalnych nut, dodałem do mięsa kolendry w ziarnach i tej świeżej. Całość zapieczona została w cieście przepisu Jamie Olivera.

 

 

  • Składniki

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna: 600 gram
  • Masło: 150 gram
  • Ser cheddar: 150 gram
  • Woda: 250 gram
  • Jajko: 1 roztrzepane

Składniki na duszoną wołowinę:

  • Tania wołowina: 1000 gram
  • Szalotki lub cebula: szklanka posiekanej
  • Marchew: 1 duża
  • Seler naciowy: 3 łodygi
  • Przecier pomidorowy: 4-5 łyżek
  • Kolendra w ziarnach: 2 łyżki
  • Kolendra świeża: cały pęczek
  • Piwo typu IPA: 1 litr
  • Woda: jeśli potrzeba
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Mąka: 1 łyżka
  • Klarowane masło lub olej
  • Sól i pieprz

 

Wykonanie:

1. Wołowinę pokrój w kostkę lub paski. Szalotki lub cebulę pokrój w piórka. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej klarowane masło lub olej i wrzuć mięso. Obsmaż dokładnie ze wszystkich stron.

2. Dorzuć cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj posiekany czosnek i mieloną kolendrę. Smaż mieszając przez kilka minut. Posyp wszystko mąką i pomieszaj. Dorzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i seler oraz przecier pomidorowy.

3. Przełóż wszystko do garnka z grubym dnem i zalej 1 litrem piwa. Duś mięso przez 2 godziny na bardzo małym ogniu (wszystko powinno być przykryte pokrywką i tylko delikatnie “pyrkać”). Mieszaj od czasu do czasu.

4. Podczas gotowania przygotuj ciasto. Odmierz wszystkie składniki. Masło pokrój w kostkę, a ser zetrzyj. Połącz wszystko w misce rozcierając w rękach. Dodaj wodę i dosyć szybko uformuj mniej więcej zwartą kulę. Zawiń ją w folię i wstaw do lodówki.

5. Po 2 godzinach dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli potrzeba dolej trochę wody (potrawka powinna mieć konsystencję gęstego gulaszu) i duś jeszcze przynajmniej przez godzinę. Mięso powinno rozpływać się w ustach. Jeśli jest za twarde, duś dalej.

6. Kiedy mięso będzie gotowe, wyciągnij ciasto i rozwałkuj dolną i górną warstwę na grubość ok 3-4 mm. Wyłóż dolną warstwę i wlej potrawkę. Posyp posiekaną kolendrę. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i nałóż górną warstwę. Przyciśnij ciasto na brzegach i odetnij nożem jego nadmiar.

7. Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz przez ok. 45 minut. Podawaj z takim samym piwem, w jakim dusiło się mięso.

Beef pie piwo ipa 1

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Pie z wołowiną duszoną w piwie typu IPA
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
no rating Based on 0 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij