Magiczny składnik

Przepisy

Kaszanka z lubczykiem na szałwiowym purée

Uwielbiam warszawską Solec! kuchnio-kawiarnio-klubo-świetlicę. Gotują smacznie i bezpretensjonalnie, wyrafinowanie, ale z prostych składników. HA! To tak jak ja 🙂

Jakiś czas temu odwiedziłem ich razem z Ulą, kiedy pomagałem jej założyć bloga. Ula zamówiła kaszankę. Ale co to była za kaszanka! Ciepła i puszysta. Nie miałem pojęcia jak to zrobili, ale chciałem mieć te danie u siebie na blogu! Postanowiłem jednak, że moją potrawę nieco podkręcę. Skoro robię ją w domu, to nie muszę się spieszyć z wydaniem głodnym klientom.

Jak wiecie jestem ostatnio wielkim zielarzem, dzięki dealowi z Baziółka. Postanowiłem aromatyzować smażoną z cebulką kaszankę – siekanym lubczykiem. Lubczyk, dzięki swoim “rosołowym” aromatom idealnie pasuje do kaszanki. Purée z ziemniaków i fasoli mung przygotowałem z palonym masłem z dodatkiem szałwii. Idealne, boskie połączenie. Zapraszam po przepis i do wypróbowania.

 

  • Składniki

 

  • Dobra kaszanka: 2 sztuki
  • Czerwona cebula: 2 sztuki
  • Ziemniaki: 300 gram
  • Fasola mung: 200 gram
  • Masło: 5-6 łyżek
  • Lubczyk: pół doniczki
  • Szałwia: 1/3 doniczki
  • Sól / pieprz

 

Wykonanie:

0. Dzień wcześniej namocz fasolkę. Może być mung, ale nie musi.

1. Ugotuj fasolkę do miękkości dodając soli pod koniec. Ugotuj też ziemniaki. Odcedź. Połącz gorące kartofle z fasolką i przykryj pokrywką.

2. W małym rondelku rozgrzej 5 łyżek masła i dodaj posiekaną szałwię. Smaż, aż masło będzie złote.

3. Na patelni, na łyżce masła podsmaż pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Kiedy cebulka zacznie się złocić, dodaj i rozdrobnij kaszankę. Dodaj połowę posiekanego lubczyku. Posól i popieprz. Smaż kilka minut, by podgrzać kaszankę.

4. Palone masło wlej do garnka z purée i dokładnie ugnieć tłuczkiem.

5. Najlepiej za pomocą specjalnego ringu, nałóż warstwę purée, a na nim warstwę kaszanki. Posyp kaszankę posiekanym lubczykiem. Podawaj do dobrego, rzemieślniczego piwa lub innego zacnego napitku.

Kaszanka z pure ziemniaczanym 1

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kaszanka z lubczykiem na szałwiowym purée
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze