Magiczny składnik

Przepisy

Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką

Najprostszy i najpyszniejszy deser na świecie. Bierzesz kilka jabłek, doprawiasz, pieczesz i podpalasz. Prosty, aromatyczny i efektowny.

Jako, że miałem ostatnio 2 doniczki z estragonem, zastanawiałem się do czego go wykorzystać, gdyż nie gotowałem wcześniej za wiele z tym ziołem. Zacząłem go wąchać i smakować. Estragon skojarzył mi się w zapachu z trawą żubrową. Jak żubrówka, to oczywiście jabłka. Pobiegłem więc do pobliskiego Tesco i kupiłem twarde jabłka gloster. Przewagą tych jabłek nad innymi jest właśnie ich twarda struktura. Po upieczeniu będą miękkie na zewnątrz i chrupiące w środku.

Jabłka doprawiłem sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, brązowym cukrem dla karmelizacji oraz cynamonem, siekanym estragonem i szczyptą chilli. Po upieczeniu, ułóż jabłka na talerzu, dodaj łyżkę żubrówki i podpal przed podaniem. Czujesz to, widzisz to? Więc to zrób! 🙂

  • Składniki
  • Jabłka: 1 kilogram
  • Estragon: 4 łyżki posiekanego
  • Cukier brązowy: 4 łyżki
  • Sok z cytryny: z połowy
  • Cynamon: 1 łyżeczka
  • Chilli: 2 szczypty
  • Żubrówka: łyżka na porcję

 

 

Wykonanie:

1. Jabłka obierz i pokrój. Wyciśnij na nie sok z połowy cytryny. Posyp cukrem, cynamonem, estragonem i chilli. Dobrze wymieszaj.

2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu) na ok. 30-40 minut. Pod koniec delikatnie je pomieszaj, by karmel z cukru miał szansę znaleźć się na każdym jabłku.

3. Gorące jabłka przełóż do miseczek. Przed podaniem polej żubrówką i podpal. Do porcji dla dzieci nie dodawaj alkoholu, bo nie cały się utleni. Proste!

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jabłka pieczone z estragonem flambirowane żubrówką
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze

  • Adrian Kielich

    A kto Ci biedaku cynamon utarł tym razem? 🙂

    • TomekCzajkowski

      Jakiś pachoł!