Magiczny składnik

Przepisy

Tatar w szklance z kiełkami słonecznika

Tatar to właściwie jedna z niewielu perwersyjnych przyjemności kulinarnych Polaków. W sensie ogólnym. Jakkolwiek dziwne może wydawać się jedzenie surowego mięsa, jest to dosyć powszechne na świecie. Dajmy na to ryby czy owoce morza. Najlepiej smakują w ekstremalnie świeżej postaci, czyli jeszcze żyjące. Nikt nie każe ci jeść żywej krowy, ale zjedzenie świeżej polędwicy wołowej równa się z duchowym, rytualnym przeżyciem. Rytuał ten potęguje sposób spożywania tatara. Niepisana zasada stanowi, by surowiznę popić wysokoprocentowym trunkiem. Oczywiście, żeby ubić ewentualne bakterie czyhające w wołowinie. Nie będę zasady tej obalał, bo sam jej hołduję, dlatego do tatara zalecam mocno zakropić. W tym tkwi magia i rytuał spożywania tatara.

Czym różni się mój tatar od pozostałych? Sprawdźcie!

  • Składniki
  • Polędwica wołowa: 500 gram
  • Ogórki kiszone: 5 średnich
  • Cebula: 1 średnia
  • Kapary: 5 łyżek
  • Grzyby marynowane: 5 średnich
  • Kiełki słonecznika: 1 garść na porcję
  • Chilli: pół łyżki na porcję
  • Żółtko: 5
  • Sól, pieprz,
  • Chilli w proszku: 1/4 łyżeczki
  • Oliwa: 4 łyżki
  • Skórka z cytryny: z 1 cytryny
  • Sok z cytryny: z połowy cytryny

Wykonanie:

1. Surową polędwicę pokrój na cienkie paski. Jeśli masz blender, posiekaj w nim drobno mięso. Jeśli nie masz blendera, posiekaj ostrym nożem najdrobniej jak się da. W zupełnej ostateczności mięso zmiel w młynku do mięsa..

2. Mięso posól, popieprz, dodaj sok i skórkę z cytryny. Dodaj oliwę i pomieszaj ręką. Spróbuj i dopraw do smaku.

3. Posiekaj wszystkie dodatki, poza kiełkami.

4. Jajka sparz we wrzątku do pól minuty.

5. Wszystkie składniki układaj w szklance (lub ringu) warstwami przekładając mięsem.

6. Są 2 warianty. Możesz dodać żółtko w szklance i goście będą mieszali danie w naczyniu, albo odwróć szklankę na talerz do góry nogami, robiąc wgłębienie w mięsie i dodając żółtko.

7. Możesz zostawić na stole resztę dodatków tak, by każdy mógł przyprawić według własnego uznania.

8. Koniecznie popij tatara wódką lub innym mocnym alkoholem.

Wołowina duszona w porterze

Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 2Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 1 Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 4 Tatar wołowy z kiełkami słonecznika 3

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tatar wołowy z kiełkami słonecznika
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze

  • bryssska

    fajnie podanie, inaczej niż zazwyczaj 🙂
    http://www.magicznakuchnia.blox.pl

    • TomekCzajkowski

      Później stwierdziłem, że lepiej to wygląda, jak szklankę odwrócisz od góry dnem

  • o losie, czytam post o tatarze, bo mi się pomysł na zdjęcia spodobał. koniec świata.

    • TomekCzajkowski

      Hmm, w sensie, że z kieliszkiem? Tatar możesz zrobić warzywny 😉

      Kiedyś zrobię na to przepis

  • Chyba się nawrócę i uwierzę w Boga. Genialny. W ogóle tatar – właśnie można się bawić z dodatkami, a np. zamiast jaja dodać oliwy. 🙂 Superkowo!

    • TomekCzajkowski

      Hej! Jajko nie jest obligatoryjne. Kilka dni temu nie miałem jajek, ale dodałęm starty chrzan i było przepysznie. Tylko wódki brak…

  • Jak wymieszasz to w szklance?

    • TomekCzajkowski

      Daje radę widelcem. Kilka ruchów. Można zjeść ze szklanki lub przełożyć na talerz. Takie podanie ma głownie funkcję estetyczną jednak.

  • home-muncher.com

    Świetna propozycja, fajny pomysł na przystawkę i podane w nowoczesny sposób, ja jednak podaję bardziej klasycznego tatara, ale z dodatkiem wyrazistej musztardy oraz suszonej papryki