Magiczny składnik

Przepisy

Stek na linguine z kremowymi szalotkami i czarną truflą

Każdy ma przepis na swoje ulubione danie, które chciałby dostać w urodziny lub jako… ostatni posiłek. Dla jednych będzie to ogromny kubełek kurczaka z KFC (blech… :/), talerz pełen owoców morza lub deska serów i wędlin do dobrych win. Jeśli masz pomysł na swoje ulubione danie, to napisz o nim w komentarzu.

Ja miałem kilka pomysłów, ale wolałem was zapytać ostatnio na Facebooku, co polecilibyście mi jako danie specjalne. Pojawiło się kilka świetnych pomysłów. Jako, że jestem prostym chłopakiem, wybrałem oczywiście steka, zaproponowanego przez Kaję. Nie udało mi się kupić t-bone’a, więc musiałem zadowolić się zwykłym rostbefem. Aby mięso nie było zbyt twarde, co zdarza się przy tej części, wybrałem plaster ładnie poprzerastany tłuszczem. A co, raz w roku można 🙂 Jestem też wielkim fanem makaronów, dlatego steka planowałem umieścić na linguine z sosem z szalotek, zielonych szparagów i kremówki. To jednak nie wszystko. Aby nadać daniu wyjątkowego, orzechowego smaku starłem na talerz trochę czarnej trufli, którą Adrian przywiózł mi z Chorwacji. Czekała kilka miesięcy na ten właśnie moment. Na szczęście zostało mi jeszcze 3/4 grzybka do dalszych eksperymentów.

 

  • Składniki
  • Stek wołowy: 400-500 g (antrykot lub rostbef)
  • Makaron linguine: pół opakowania
  • Szalotki: 2 duże
  • Czosnek: mały ząbek
  • Śmietana kremówka: 150 ml
  • Masło: 1 łyżka
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Zielone szparagi: kilka sztuk na osobę
  • Czarne trufle: kilka gramów
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

1. Danie jest proste, ale wymaga zgrania w czasie kilku składników: makaronu, sosu i mięsa. Na początku można ugotować na wodzie lub parze szparagi. Gotowe odłożyć na bok. Makaron powinien gotować się 0k. 7 minut (al dente). Stek (w zależności od grubości) będzie się smażył od 8 do 10 minut. Ostatnio, by się nie rozczarować, w mięso wkładam termometr i zdejmuję steka, gdy temperatura sięga 60 stopni.

2. Ugotuj wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i posól wodę. Posiekaj szalotki. Odpal drugą patelnie. Na jednej przygotujesz sos, a na drugiej steka.

3. Na jednej patelni roztop masło i połącz z oliwą. Wrzuć szalotki i mieszaj co jakiś czas. Na drugiej patelni (może być grillowa) umieść steka (doprawionego wcześniej solą i pieprzem). Po 4-5 minutach smażenia steka przejdź do makaronu – dodaj go do wody i przewróć steka na kolejne 4-5 minut. Pod koniec tego czasu na patelnię z oliwą dodaj starty czosnek i szparagi. Pomieszaj przez minutę i dolej śmietanę. Dopraw solą i pieprzem.

4. Pozwól mięsu odpocząć kilka minut. Makaron nałóż na talerze i dopraw startą truflą. Steka pokrój pod kątem na paski i ułóż na makaronie. Podawaj w towarzystwie dobrego, czerwonego wina.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Stek na linguine z kremowymi szalotkami i czarną truflą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total

Komentarze