Magiczny składnik

Przepisy

Smalec wyborowy z wołowiną

Mówią, że na zimę warto przybrać trochę tłuszczu. Nie do końca się z tym zgadzam, chociaż nie ma nic lepszego niż bogaty, domowy smalec w zimowe dni. Tajemnicą tego przepisu jest maksymalizacja treści, przy minimalnym wykorzystaniu smalcu wieprzowego. Gwarantuję, że posmarowana nim kanapka ma mniej kalorii niż pokryta masłem. O to chodzi – maksimum smaku, minimum tłuszczu. Ponoć najlepiej smakuje z zimną wódką. Nie wiem, nie próbowałem… 😉

  • Składniki
  • Słonina wieprzowa: 500 gram
  • Tania wołowina: 300 gram
  • Cebula: 2 średnie
  • Jabłka: 2 średnie
  • Tzw. włoszczyzna do ugotowania mięsa (marchew, pietruszka, seler, cebul, ziele angielskie i liść laurowy)
  • Sól, pieprz
  • Rozmaryn
  • Dodatki: marynowane grzyby, ogórek kiszony, szczypiorek

Wykonanie:

0. Przygotuj jakieś 2-3 godziny na ugotowanie mięsa. Mięso nie powinno być chude. Może być pręga, szponder, kark lub ogony wołowe. Jeśli zdobędziesz to policzki będą idealne. Do garnka z wodą dodaj pokrojone warzywa i przyprawy (jeszcze bez soli) oraz mięso. Gotuj przez 2 godziny. Na ostatnie 0,5 – 1 godzinę dodaj sól do smaku. Mięso powinno być na tyle miękkie, by można było rozdzielać je palcami. Odstaw do wystudzenia, następnie pokrój na małe kawałki lub po prostu rozdziel palcami.

1. Słoninę (jeśli jest ze skórą to ją odkrój) pokrój na drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Rozgrzej suchą patelnię i podgrzewaj słoninę na średnim ogniu. W tym czasie pokrój cebulę na kostkę i zetrzyj jabłka na tarce (grube oczka).

2. Kiedy tłuszcz już się wytopi, ale skwarki będą jeszcze blade, dodaj cebulę. Mieszaj. Kiedy cebula i skwarki zaczną zmieniać kolor dodaj starte jabłka i wołowinę. Ciągle mieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Skończ smażyć, gdy jabłka się rozpadną, a mięso będzie się rozpływało w ustach. Generalnie smalec robi się na małym ogniu i długo, ale efekty są powalające. Podawaj do pieczywa.

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Smalec wyborowy z wołowiną
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze