Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z pietruszki i marchewki z halibutem w skorupce

Bardzo, ale to bardzo rzadko sięgam po chipsy ziemniaczane. Nie żebym ich nie lubił, ale wiecie… Piwko, chipsy, telewizor. Brrr. Jest jednak sposób na świetne snacki, które pasują jako przekąska na imprezę lub przystawka do obiadu. Postanowiłem usmażyć cienko ostrzyżone obieraczką korzenie marchwi i pietruszki. Po nieudanych przygodach z pieczeniem chipsów, stwierdziłem, że nie ma co, ale chipsy nie lubią kompromisów. Nie posiadam takiej fajnej suszarki, którą można zrobić świetne suszone chipsy, więc postawiłem na głęboki olej. Co jak co, ale chipsy powinny być usmażone. Oczywiście odsączam je na papierowych ręcznikach, przez co są chrupiące i dużo lżejsze.

Jeśli nigdy nie jedliście chipsów warzywnych, ten smak was zaskoczy. One robią się słodkie! Posoliłem drobno zmieloną solą morską, ale dalej były trochę słodkawe. To nieoczekiwane, ale pyszne zaskoczenie. Moje chipsy podałem jako przystawkę do smażonego halibuta w skorupce z jajka i mąki kukurydzianej. Jak pisałem wcześniej, halibut to moja ulubiona ryba. Jest bardzo delikatna, a taka skorupka zatrzymuje całą wilgoć w środku. Po prostu pycha!

  • Składniki

Halibut w skorupce

  • Halibut: filet lub dzwonek
  • Jajka: 1 lub 2 w zależności od ilości ryby
  • Mąka kukurydziana
  • Skórka cytrynowa: z 1 cytryny
  • Rozmaryn: 1 łyżka suszonego
  • Chilli: 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Chipsy z pietruszki i marchwi

  • Pietruszka
  • Marchew
  • Olej roślinny (ja użyłem rzepakowego)
  • Sól

Wykonanie:

  1. Rybę pokrój w ulubione kawałki. W jednaj misce roztrzep jajka. Dopraw solą i pieprzem. Do drugiej wsyp mąkę kukurydzianą (ewentualnie może być pszenna). Dodaj soli, pieprzu, chilli, startą skórkę z cytryny i rozmaryn. Przemieszaj wszystko. Zamocz rybę w jajku i obsyp panierką. Ponownie zamocz w jajku i znowu obsyp dokładnie mąką, tak by powłoka była sucha. Taką rybę możesz odstawić na bok.
  2. Obierz marchew i pietruszkę. Obieraczką do warzyw zeskrob możliwie najgrubsze listki. Rozgrzej olej w garnku i na patelni. Rybę usmaż ze wszystkich stron na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym. Na gorący olej wrzuć osobno paski pietruszki i osobno marchwi (są gotowe w innym czasie). Wyciągnij na ręczniki papierowe, kiedy zaczną być złote. Posyp solą i przemieszaj. Po wystudzeniu powinny być chrupiące i pyszne! 🙂
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chipsy z pietruszki i marchewki z halibutem w skorupce
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • TomekCzajkowski

    Ludzie, czemu nic nie komentujecie????

  • Gabriela Kanik

    Człowiek komentuje.
    Chipsy wyglądają boskooo!

    • TomekCzajkowski

      Uff, myślałem, że nikomu się nie podoba 😉

      Pomysł zacny, choć poluję na suszarkę albo liofilizator