Magiczny składnik

Przepisy

Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich

Świąteczny czas jest ciężki dla wegetarian. Nie dość, że muszą ciągle tłumaczyć, że powodem iż nie jedzą mięsa i ryb nie jest fakt, że im nie smakuje, a po prostu nie jedzą. Jest to logika niepojęta dla starszej części rodziny. Poza tym na stole nie ma wiele do jedzenia dla wegetarian. Ja mięso jem i ryby też, ale czasami mam dosyć, czuję się przejedzony i chciałbym jakiejś roślinnej odmiany.

Pasztet, który proponuję, może połączyć w Święta dwie strony stołu. Jest on bogaty w smaku. Poza ciecierzycą znajdziecie w nim mielone orzechy włoskie, owoce goi i zielony pieprz, który przyjemnie chrupie pod zębami. Specjalnie nie dodawałem do niego egzotycznych przypraw, by przekonać do tej potrawy konserwatywnych mięsożerców. Pasztet ten możecie pokroić w plastry i podawać w towarzystwie ćwikły, chrzanu lub konfitury z żurawiny.

  • Składniki
  • Ciecierzyca: 1 kilogram suchej
  • Marchew: 1 średnia
  • Pietruszka: 1 średnia
  • Seler: kawałek wielkości pozostałych warzyw
  • Cebula: 1 duża
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Orzechy włoskie: 200 gram
  • Zielony, marynowany pieprz: mały słiczek
  • Owoce goi: 100 gram
  • Migdały w płatkach: do ozdoby
  • Jajka: 2 stuki
  • Bułka tarta: pół szklanki
  • Oliwa: do smażenia
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • Sól i pieprz

Wykonanie:

0. Przynajmniej 8 godzin wcześniej zalej ciecierzycę ciepłą wodą w proporcji 1 miara ziarna na 3 miar wody.

1. Ciecierzycę gotuj ok. godziny.

2. Warzywa obierz, pokrój w kostkę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Dolej ok. 1 l wody i gotuj przez ok. 30 minut. Dopraw solą do smaku. Po ugotowaniu nie wylewaj bulionu.

3. Cebulę podsmaż na kilku lyżkach oliwy. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze ok. 2 minut.

4. Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa lub praskę do ziemniaków.

5. W jednej misce połącz wszystkie składniki. Bułkę tartą zalej bulionem, by uzyskać miękką masę. Dodaj do pozostałych składników w misce. Zmiel orzechy i połącz z resztą.

6. Zmiel wszystko w maszynce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pieprz i owoce goi. Roztrzep 2 jajka (zostaw trochę do posmarowania wierzchu) i dolej do masy. Wyrób dokładnie.

7. Blachę “keksówkę” posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Masę wylej do formy. Wygładź powierzchnię i posmaruj jajkiem. Obsyp płatkami migdałów lub innymi orzechami.

8. Piecz do godziny w temperaturze 180 stopni. Podawaj z żurawiną.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Świąteczny pasztet z ciecierzycy i orzechów włoskich
Opublikowany
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentarze