Magiczny składnik

Przepisy

Ptysie z puszystym kozim serem i łososiem

Zastanawiałem się nad jakimś ciekawym „spodem” pod imprezowe przekąski. Z jednej strony powinny być neutralne, bo są tylko formą, która niesie ten właściwy smak, a po drugie na tyle smaczne, by z ochotą sięgać po więcej. Jakiś czas temu pisałem o krakersach z anchois i parmezanu. W tym przypadku można właściwie z przyjemnością schrupać same krakersy. Jeśli chodzi o ptysie, uwodzą one aksamitną strukturą. Kojarzą mi się z dzieciństwem. Teraz zyskały dla mnie nowe, jeszcze ciekawsze zastosowanie. Otóż świetnie sprawdzają się jako wytrawne spody pod przekąski z rybami czy kawiorem.

Spróbujcie sami, jak rozpływają się w ustach. W połączeniu z kozim serem i wędzonym łososiem (także z łososiem typu Gravlax), będą idealnym daniem do szampana, by świętować wyjątkowe okazje.

  • Składniki

Ptysie (ok. 25 sztuk)

  • Mąka pszenna: 140 gramów
  • Woda: 250 ml
  • Masło: 120 gramów
  • Jajka:  4 sztuki
  • Sól: ½ łyżeczki

Nadzienie

  • Ser kozi, twarogowy: 200 gramów
  • Śmietana kremówka: 100 ml
  • Sól, pieprz
  • Łosoś wędzony lub kawior
  • Koperek

Wykonanie:

0. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

1. W garnku zagotuj wodę i rozpuść w niej masło. Dodaj sól. Wyłącz grzanie i wsyp mąkę. Mieszaj energicznie, aby uzyskać jednolite ciasto.

2. Przełóż ciasto do miski (jeszcze gorące). Wbijaj po kolei po jednym jajku i mieszaj energicznie, by uzyskać gładkie ciasto. Jajka sprawią, że ciasto stwardnieje. Upewnij się, że wszystkie składniki są dobrze połączone.

3. Wyłóż blachę silikonowym papierem do pieczenia. Wykorzystując rękaw cukierniczy, uformuj ptysie. Najlepiej, jeśli będą miały kształt zbliżony do płaskiego walca, a nie stożka.

4. Piecz w piekarniku (góra i dół) przez ok. 25 minut. Po wyciągnięciu z pieca nakłuj ptysie i przenieś na kratkę do ostudzenia.

5. Przełóż kozi twaróg do miski, dodaj sól i pieprz do smaku i przemieszaj łyżką, żeby osiągnąć gładką masę. W innym naczyniu ubij śmietanę i dodaj do sera. Przemieszaj wszystko widelcem, by uzyskać puszystą masę.

6. Odkrój górę ptysia i nałóż łyżką nadzienie. Na górze połóż łososia (lub kawior) i ozdób koperkiem. Smacznego!

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Ptysie z puszystym kozim serem i łososiem
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4.5 Based on 7 Review(s)
Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij