Magiczny składnik

Przepisy

Karp w galarecie z białego wina

Nie wiem jak u was, ale danie to jada się u mnie raz do roku – w Wigilię. Możecie jednak robić galaretę z innych ryb, które będą pasowały do specjalnych okazji. Sporządzenie galarety wymaga jednak trochę czasu i wysiłku, więc traktuję to danie jako ciekawą przystawkę na przyjęcia czy bankiety. Można ją podać w osobnych, eleganckich miseczkach, które sprawdzą się podczas imprezy na stojąco. Z karpiem jednak jest taki problem, że posiada ości. Możecie pozbyć się ich tym sposobem.

Do zrobienia takiej galarety będziecie potrzebowali szkielet i głowę ryby. Wiem, że brzmi to makabrycznie, ale tak się robi i dzięki temu galareta jest smaczniejsza.

  • Składniki
  • Karp: z głową ponad kilogram
  • Włoszczyzna: seler, marchew, pietruszka
  • Cebula: 2 małe
  • Wino białe: 500 ml
  • Ziele angielskie i liście laurowe: 2 sztuki
  • Żelatyna: 5 łyżeczek
  • Woda: 1 litr
  • Sok z cytryny: z 1 sztuki
  • Jajko: tylko białko
  • Sól, pieprz

 

 

Wykonanie:

1. Wyfiletuj rybę. Zobacz tutaj jak to zrobić. Obierz warzywa i umieść wraz ze szkieletem i głową. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz grzanie, by wszystko delikatnie się dusiło.

2. Przypal cebulę i dodaj do wywaru.

3. Po ok. 45 minutach dolej wino i dodaj kawałki ryby ze skórą. Gotuj jeszcze przez ok. 20-30 minut, po czym dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4. Poczekaj aż wszystko trochę przestygnie i odcedź wywar na sicie o małych oczkach. Wyjmij delikatnie rybę i zdejmij skórę.

5. Jeśli wywar nie jest klarowny, zrób tak. Przestudź porządnie wywar. Roztrzep delikatnie 1 białko z jajka kurzego. Wlej do garnka i zaczynaj podgrzewać. Ścinające się białko zabierze ze sobą zanieczyszczenia. Następnie odcedź przez sito.

6. Do gorącego bulionu dosyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia np. na parapet.

7. W miseczkach lub na półmisku układaj krążki z cytryny, a na nich kawałki ryby. Jako dekoracji możesz użyć marchewki z wywaru i natki pietruszki. Rybę zalej lekko gęstniejącym bulionem, by uzyskać na rybie efekt glazury. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj z białym winem lub wódką. Smacznego! 🙂

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Karp w galarecie z białego wina
Opublikowany
Total

Komentarze