Magiczny składnik

Przepisy

Karp bez ości na karmelizowanej gruszce

Zobacz też:

Karp w galarecie z białego wina

Spring rolls z karpia na parze i selera naciowego

Z doświadczenia już wiem, że ludzie dzielą się na zjadaczy karpia i hejterów karpiowego mięsa. Sprawa jest kontrowersyjna i ma kilka poziomów zagmatwania. Pierwszy to smak i zapach tej ryby. Jeśli jest hodowana w zamulonym stawie, możemy być pewni, że mięso będzie jechało mułem na kilometr. Ja jednak od wielu lat nie uświadczyłem takiego karpia. Widocznie hodowcy dbają o jakość. Jeśli nie lubiłeś karpia ze względu na jego smak i zapach, to wiedz, że to już nieaktualne. Drugi kłopot z karpiem jest taki, że posiada całe mnóstwo ości. Gdy wyfiletujemy prawidłowo rybę i tak napotkamy na ości śródmięśniowe. Jeśli ktoś nie potrafi przekonać się do ryb, to karp jest najgorszym sposobem, by jednak tego spróbować. Ja jednak poznałem całkiem skuteczny sposób na pozbycie się ości, którym  się z Wami w tym przepisie podzielę.

BTW. jeśli pojedziecie np. do Anglii i poprosicie o karpia w sklepie będą się na Was dziwnie patrzyli. Tam ta ryba uważana jest za niejadalną i ozdobną. To tak jakbyście poprosili w sklepie o mięso łabędzia, pawia, albo nie daj boże delfina…

 

  • Składniki
  • Karp: 1 średni
  • Gruszki: 2 sztuki
  • Sok z cytryny: z 3 sztuk
  • Mąka: do oprószenia ryby
  • Sherry lub białe wino: 100 ml
  • Cukier brązowy: kilka łyżek
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

0. Przepis ten należy wdrożyć przynajmniej 24 godziny przed podaniem!

1. Jeśli pierwszy raz zabierasz się za sprawianie karpia, czekają Cię nieprzyjemne chwile. Uznajmy, że karp już ubity i wypatroszony. Jeśli nie masz kupionych filetów, zrób to sam za przykładem tego tutorialu na YT. Głowę i szkielet zostaw na galaretę z karpia.

2. Nie zdejmuj teraz skóry. Przyda się podczas smażenia. Ryba nie będzie się rozpadała. Natomiast skórę przed jedzeniem lepiej jest zdjąć. Przynajmniej ja jej nie jadam.

3. Tak naprawdę nie da się pozbyć tych uciążliwych ości, ale żebyście nie poczuli się oszukani, napiszę jak pozbyć się ich prawie całkowicie 😉 Sposób ten poznałem w Top Chefie oraz na tym blogu. Rybę należy ponacinać bardzo ostrym nożem co ok. 3 milimetry na głębokość ok. 0,5 cm do 1 cm. Najlepiej jeśli nóż jest na tyle ostry, że przecina ości na mniejsze kawałki. Magiczny sposób polega na tym, że kwas z cytryn powinien zmiękczyć lub całkowicie rozpuścić ości.

4. Na dużym talerzu lub półmisku ułóż rybę skórą do dołu. Polewaj sokiem z cytryny, tak by kwas dotarł do wszystkich zakamarków pociętego mięsa. Na talerzu powinna być cienka warstwa soku. Odwróć rybę skórą do góry, by mięso miało kontakt z sokiem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny.

5. Na pół godziny przed podaniem opłucz rybę z nadmiaru kwasu i osusz na ręczniku papierowym.

6. Gruszki potnij na ok. 5 mm plastry. Rozgrzej patelnię, wlej wino i roztop cukier. Uduś gruszkę w tym roztworze, aż do odparowania wody i skarmelizowania cukru na gruszkach. Gruszki powinny być chrupiące w środku.

7. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Rybę posól i popieprz. Oprósz mąką i smaż od strony skóry przez ok. 7 minut, po czym przewróć na drugą stronę na ok. 2 minuty.

8. Podawaj na plastrach karmelizowanej gruszki. Smacznego! 🙂

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Karp bez ości na karmelizowanej gruszce
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)