Magiczny składnik

Przepisy

Drożdżowe ciastka z wędlinami

Wcześniej pisałem o tym jak zrobić swoje własne wędliny na święta czy inne przyjęcia. Czasami okazuje się, że takiego mięsa zostaje nam za dużo i nie za bardzo wiadomo co z nim zrobić. Tak samo sprawa się ma z wędlinami. Powstaje potrzeba żeby jakoś te specjały przechować albo zutylizować (w moim słowniku to słowo ma pozytywny wydźwięk i oznacza praktyczne wykorzystanie).

Wpadłem na pomysł, by ze Świąt płynnie przejść do Sylwestra. Na Święta wędliny kroi się i układa na półmisku. Sylwester to nie jest jednak impreza przy stole, dlatego potrzebujemy czegoś, co możemy wziąć w palce i zjeść na stojąco. Dlaczego wędliny miałyby się zmarnować? Wymyśliłem więc, by zrobić brioszki z wędlinami. Briosze to takie ciastka rodem z Francji, które robi się z ciasta drożdżowego z masłem. Takie mięsne zawijasy możecie zrobić też z tradycyjnego ciasta drożdżowego.

  • Składniki
  • Mąka pszenna: 500 gram
  • Drożdże: 15 gram
  • Mleko: 75 ml
  • Jajka: 3 średnie (+1 roztrzepane)
  • Masło: 150 gram
  • Wędliny
  • Sól

Wykonanie:

  1. Podgrzej mleko, tak by nie parzyło w palec. Dosyp pół łyżeczki cukru i 3 łyżeczki mąki. Dodaj drożdże i rozmieszaj wszystko dokładnie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski wsyp mąkę, pół łyżeczki soli i wymieszaj wszystko. Dolej drożdże i wbij jajka. Wymieszaj wszystko łyżką. Następnie dodawaj po trochę miękkie masło i wyrabiaj ręką, aż osiągniesz gładkie ciasto. Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Przełóż do miski i poczekaj aż podwoi swoją objętość. Zawiń miskę folią i wstaw do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
  3. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 części. Rozwałkuj prostokąty na grubość ok. 0,5 cm. Posmaruj wewnętrzną stronę roztrzepanym jajkiem i ułóż warstwę wędliny. Zawiń ciasto w roladę i pokrój na krążki. Ułóż na blasze pokrytej sylikonowym papierem i odstaw do wyrośnięcia na ok. godzinę. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Tuż przed włożeniem ciastek do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp np. sezamem lub rozmarynem. Piecz ok. 20 minut.

 

 

Podsumowanie
Nazwa przepisu
Drożdżowe ciastka z wędlinami
Opublikowany
Total
Średnia ocena
5 Based on 1 Review(s)

Komentarze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij