Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky

Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. Osobnik taki wzgardzi misternie pieczonymi babeczkami czy innymi smakołykami. Jeśli pojawi się u Ciebie na imprezie, nie panikuj. Istnieje połączenie, którym żaden twardziel nie pogardzi. Wódka i śledź oraz whisky na lodzie i chipsy z bekonu. Wykonanie ich jest, jak życie drwala, bardzo proste. Maczasz plastry przedniego boczku w rudej z miodem przez godzinę, aż nasączą się piekielną słodyczą. Później hop na patelnię. Największą atrakcją dla twardziela jest ogień. Takie prymitywne atawizmy pozostały mu z jaskiniowych czasów. Kiedy bekon zrobi się złotobrązowy, wylewasz marynatę na patelnię i podpalasz. Poczekaj aż alkohol odparuje i pozostawi na bekonie świecący, boski karmel. Możesz zrobić też sos. Ściągnij boczek na bok, wlej keczup, dodaj szczyptę chilli i podsmaż kilka minut. Gotowe!

Zobaczcie też przepis na chipsy bekononowe z czekoladą!

  • Składniki
  • Bekon w plastrach: ile dusza zapragnie
  • Whisky: kilka kieliszków, w tym jeden do buzi
  • Miód: 1 łyżka, resztę zlizać

Opcjonalnie na sos

  • Ketchup: 5 łyżek
  • Chilli: szczypta
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 8 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze

  • latos

    Co Jager ma do Whisky? 😀

    • TomekCzajkowski

      Jager + las …. nie czujesz korelacji?

      • Nikt

        Jager to łowca, łowca poluje w lesie. Za cholere nie widzę związku między butelką jaka jest na zdjęciu, a whisky. Przepraszam nie czuję korelacji. A jeżeli Ty Tomku utożsamiasz (trudny wyraz w nawiązaniu do równie trudnego “korelacja”) likier ziołowy z whisky polecam nie dodawać Coli.

        • Snake

          i po co bijesz pianę? każdy pije to co lubi i zagryza tym co lubi…

        • Chyba źle przeczytałeś tytuł 😉 bekon W WHISKY a nie Z WHISKY wiem że to jedna literka ale zawsze :< a dla autora podziękowania za Przepis który już wiem że nie da mi spać! No i wielki + za Jagera :D!

    • gabriel@dotrzechdych.pl

      Mnie bardziej zastanawia czemu on jest pełen i w dodatku zamknięty?

      • TomekCzajkowski

        Butelczyna zakupiona dosłownie godzinę wcześniej. Mogę przysiąc, że schodząc z góry wypiłem łyk na odwagę 😉

        • gabriel@dotrzechdych.pl

          teraz wszystko jasne ;D

  • dhgdrh

    no i znów jestem głodny 🙁 po co ja w te internety wchodzę

  • Aggie

    to czym w końcu ten bekon jest polany? whisky czy Jegerem?! 🙂

    • TomekCzajkowski

      Łychą. Jeger jest tylko rekwizytem, który pasował mi do sesji w lesie 😉

      • Aggie

        uf, no to ok! dzięki za szybką odpowiedź 😉 pozdrawiam!

  • Sato

    Czysta pornografia 😀

  • Dawid

    Gdzie zaopatrujesz się w bekon? W jakim sklepie?

  • Paweł Wariat

    ta butelka to raczej nie whisky…

    • TomekCzajkowski

      Damn, sądziłem że nikt nie odkryje… :/

Close