Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky

Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. Osobnik taki wzgardzi misternie pieczonymi babeczkami czy innymi smakołykami. Jeśli pojawi się u Ciebie na imprezie, nie panikuj. Istnieje połączenie, którym żaden twardziel nie pogardzi. Wódka i śledź oraz whisky na lodzie i chipsy z bekonu. Wykonanie ich jest, jak życie drwala, bardzo proste. Maczasz plastry przedniego boczku w rudej z miodem przez godzinę, aż nasączą się piekielną słodyczą. Później hop na patelnię. Największą atrakcją dla twardziela jest ogień. Takie prymitywne atawizmy pozostały mu z jaskiniowych czasów. Kiedy bekon zrobi się złotobrązowy, wylewasz marynatę na patelnię i podpalasz. Poczekaj aż alkohol odparuje i pozostawi na bekonie świecący, boski karmel. Możesz zrobić też sos. Ściągnij boczek na bok, wlej keczup, dodaj szczyptę chilli i podsmaż kilka minut. Gotowe!

Zobaczcie też przepis na chipsy bekononowe z czekoladą!

  • Składniki
  • Bekon w plastrach: ile dusza zapragnie
  • Whisky: kilka kieliszków, w tym jeden do buzi
  • Miód: 1 łyżka, resztę zlizać

Opcjonalnie na sos

  • Ketchup: 5 łyżek
  • Chilli: szczypta
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky
Opublikowany
Total
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze

Close