Magiczny składnik

Przepisy

Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky

Są takie osoby, których spytasz, jakie słodycze lubią, odpowiedzą, że śledzie i bekon. Osobnik taki wzgardzi misternie pieczonymi babeczkami czy innymi smakołykami. Jeśli pojawi się u Ciebie na imprezie, nie panikuj. Istnieje połączenie, którym żaden twardziel nie pogardzi. Wódka i śledź oraz whisky na lodzie i chipsy z bekonu. Wykonanie ich jest, jak życie drwala, bardzo proste. Maczasz plastry przedniego boczku w rudej z miodem przez godzinę, aż nasączą się piekielną słodyczą. Później hop na patelnię. Największą atrakcją dla twardziela jest ogień. Takie prymitywne atawizmy pozostały mu z jaskiniowych czasów. Kiedy bekon zrobi się złotobrązowy, wylewasz marynatę na patelnię i podpalasz. Poczekaj aż alkohol odparuje i pozostawi na bekonie świecący, boski karmel. Możesz zrobić też sos. Ściągnij boczek na bok, wlej keczup, dodaj szczyptę chilli i podsmaż kilka minut. Gotowe!

Zobaczcie też przepis na chipsy bekononowe z czekoladą!

  • Składniki
  • Bekon w plastrach: ile dusza zapragnie
  • Whisky: kilka kieliszków, w tym jeden do buzi
  • Miód: 1 łyżka, resztę zlizać

Opcjonalnie na sos

  • Ketchup: 5 łyżek
  • Chilli: szczypta
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Chipsy z bekonu karmelizowanego w whisky
Opublikowany
Total
Średnia ocena
4 Based on 5 Review(s)
Magiczne Składniki: , , , ,

Komentarze

  • latos

    Co Jager ma do Whisky? 😀

    • TomekCzajkowski

      Jager + las …. nie czujesz korelacji?

      • Nikt

        Jager to łowca, łowca poluje w lesie. Za cholere nie widzę związku między butelką jaka jest na zdjęciu, a whisky. Przepraszam nie czuję korelacji. A jeżeli Ty Tomku utożsamiasz (trudny wyraz w nawiązaniu do równie trudnego „korelacja”) likier ziołowy z whisky polecam nie dodawać Coli.

        • Snake

          i po co bijesz pianę? każdy pije to co lubi i zagryza tym co lubi…

        • Chyba źle przeczytałeś tytuł 😉 bekon W WHISKY a nie Z WHISKY wiem że to jedna literka ale zawsze :< a dla autora podziękowania za Przepis który już wiem że nie da mi spać! No i wielki + za Jagera :D!

    • gabriel@dotrzechdych.pl

      Mnie bardziej zastanawia czemu on jest pełen i w dodatku zamknięty?

      • TomekCzajkowski

        Butelczyna zakupiona dosłownie godzinę wcześniej. Mogę przysiąc, że schodząc z góry wypiłem łyk na odwagę 😉

        • gabriel@dotrzechdych.pl

          teraz wszystko jasne ;D

  • dhgdrh

    no i znów jestem głodny :( po co ja w te internety wchodzę

  • Aggie

    to czym w końcu ten bekon jest polany? whisky czy Jegerem?! :)

    • TomekCzajkowski

      Łychą. Jeger jest tylko rekwizytem, który pasował mi do sesji w lesie 😉

      • Aggie

        uf, no to ok! dzięki za szybką odpowiedź 😉 pozdrawiam!

  • Sato

    Czysta pornografia 😀

  • Dawid

    Gdzie zaopatrujesz się w bekon? W jakim sklepie?

  • Paweł Wariat

    ta butelka to raczej nie whisky…

    • TomekCzajkowski

      Damn, sądziłem że nikt nie odkryje… :/

Co można ugotować w środku...

Czytaj więcej

Co robić i czego nie...

Czytaj więcej

Jak idealnie ugotować jajko?

Czytaj więcej

Hotel Poziom 511: W poszukiwaniu jurajskiej gęsi

Czytaj więcej
Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij