Magiczny składnik

Przepisy

Suflet ziemniaczany z żółtym serem

Jestem wielkim fanem ziemniaków. Powoli odkrywam je na nowo. Mają one praktycznie nieskończone zastosowanie. Zamierzam na blogu rozłożyć jeszcze ziemniaka na czynniki pierwsze i pokazać Wam, że to ciekawa kulinarnie i smaczna bulwa. Mówi się, że ziemniaki tuczą, jednak 100 gram ugotowanego ziemniaka to tylko 80 kalorii. Tuczące są smażone ziemniaki, które lubią “pić” tłuszcz, ale kto nie lubi frytek?

Pierwsza propozycja to bajecznie prosty suflet, który możecie potraktować jako ciekawszą odmianę purée z serem do niedzielnego obiadu. Do sufletu najlepiej nadają się jesienne ziemniaki. Ugotowane w mundurkach lub upieczone wcześniej będą bardziej aromatyczne. Do ziemniaków warto dodać drobno starty żółty ser o wyrazistym smaku. Masę doprawiam tradycyjnie czyli koperkiem i gałką muszkatołową. Jedyne co będzie wam potrzebne to kokilki i dobry piekarnik z precyzyjnym termometrem i oświetleniem do kontrolowania wypieku. Cała tajemnica sufletu polega na tym, by był on w środku półpłynny. Jak ci nie wyjdzie to i tak będzie smacznie, ale nie będzie to już suflet 😉

  • Składniki
  • Ziemniaki: 180-200 gram
  • Jajka: 3
  • Ser żółty (gruyere, chedar, może być też typu parmezan): 50-80 gram
  • Koperek: 3 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa: 0,5 łyżeczki
  • Masło: do wysmarowania kokilek
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. 2 godziny wcześniej ugotuj ziemniaki w mundurkach lub upiecz w piekarniku. Miąższ powinien być miękki, bez grudek. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Odważ odpowiednią ilość ziemniaków. Im ich mniej, tym suflet będzie lżejszy. Wyciśnij przez specjalną prasę. Nie ugniataj. Zetrzyj ser.

3. Oddziel białka jajek od żółtek. Żółtka połącz z ziemniakami i serem. Dopraw. Kokilki wysmaruj porządnie masłem.

4. Białka ubij lecz uważaj, by ich nie “przebić”, jak tylko uzyskają stałą konsystencję, przerwij ubijanie.

5. Do masy ziemniaczano-serowej dodaj 1/3 białek i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj i wymieszaj delikatnie resztę białek.

6. Bez zbędnych ceregieli przełóż masę do pojemników i wstaw do nagrzanego do 190 piekarnika. Suflety powinny być gotowe po ok. 13 minutach. Smacznego! 🙂

Suflet był inspirowany przepisem Adama Chrząstowskiego.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Suflet ziemniaczany z żółtym serem
Opublikowany
Total

Komentarze