Magiczny składnik

Przepisy

Pieczone ryby bałtyckie – świeży śledź i makrela

Przyjęło się, że dobra ryba musi być droga. Dlatego rybę na stole traktuje się jak święto. W restauracjach koniec karty okupują właśnie ryby i owoce morza. Z ceną tych drugich się zgodzę, gdyż nasz Bałtyk niestety nie obfituje w ich bogactwo. Założę się, że polscy rybacy znajdując w sieciach nieliczne skorupiaki, kraby czy inne ośmiornice, z wielką odrazą wyrzucają te stworzenia z powrotem do wody. Jeśli ryba, to oczywiście łosoś, sola, halibut, dorada czy tuńczyk, czyli ryby, które musimy sprowadzać z innych ekosystemów. Ergo są drogie.

Nie powiem, że nie lubię drogich ryb. Lubię i cenię je w kuchni. Nie byłbym jednak sobą, gdybym nie spróbował czegoś innego. Już jakiś czas temu pan Jamie Oliver i sam Gordon Ramsey, zainspirowali mnie do poszukiwań mniej popularnych gatunków albo takich, które wykorzystuje się do marynowania i wędzenia. Zakupiłem więc, na mojej ukochanej Mirunie, kilka świeżych makreli i śledzi. Ryby były w całości, więc trzeba było je wyfiletować. Jeśli nie wiecie jak, na YouTube znajdziecie mnóstwo tutoriali.

Ryby postanowiłem doprawić jak radzi Ramsey, czyli oliwą z czosnkiem, wędzoną papryką, solą i pieprzem. Żadna filozofia. Dodałem coś od siebie, czyli siekaną natkę pietruszki. Wszystko to podane z ryżem i sałatką z fenkułu i mango. Będą Państwo zadowoleni!

  • Składniki

Składniki na rybę:

  • Świeży śledź i/lub makrela: ile chcesz
  • Oliwa: 3 łyżki
  • Czosnek: 2 ząbki
  • Papryka wędzona w proszku: 2 łyżeczki
  • Natka pietruszki: kilka gałązek
  • Chilli i skórka z cytryny do przybrania
  • Sól morska. pieprz
  • Ryż

Składniki na sałatkę:

  • Fenkuł: 1 średni
  • Mango: 1 małe
  • Fasolka zielona: garść
  • Marchew: 1 mała
  • Chilli: 1 średnie
  • Olej sezamowy: 3-4 łyżki
  • Sos sojowy jasny: 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ryby wypłucz, osusz i wyfiletuj. Na YouTube roi się od tutoriali jak to zrobić. Na rybie mogą pozostać tylko drobne ości, które można będzie bez stresu zjeść. Zostaw skórkę, która zapobiegnie wysuszeniu ryby.

2. Przygotuj marynatę. Jeśli masz moździerz, to przygotuj ją w nim, jeśli masz tzw. food processor, to skorzystaj z tego urządzenia. Jeśli nie posiadasz tego ani tego, to zrób to mieszając ze sobą składniki. Czosnek posiekaj najdrobniej jak potrafisz. Posyp na desce solą (najlepiej morską) i utrzyj na papkę bokiem ostrza noża (sprawdź ten sposób na YT). Przełóż do miski, dolej oliwę, dodaj pieprz, paprykę i drobno posiekaną pietruszkę. Spróbuj utrzeć wszystko łyżką. Marynatą posmaruj ryby od wewnętrznej strony i odstaw na kilka-kilkanaście minut.

3. W tym czasie nastaw wodę na ryż i ugotuj go tak, by był ciepły, kiedy ryba będzie gotowa. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

4. Kiedy ryba będzie się marynowała, możesz przygotować też składniki na sałatkę. Nastaw garnek z wodą do blanszowania marchwi i fasolki. Marchew obierz i pokrój w słupki. Fasolkę opłucz, odetnij ogonki i pokrój w rąby. Kiedy woda się zagotuje, wrzuć warzywa na 2 minuty do wrzątku. Opłucz zimną wodą i odstaw do odsączenia. Mango obierz i pokrój w słupki. Fenkuł wymyj, odetnij spód i liście, po czym posiekaj go (najlepiej specjalną mandoliną do krojenia na cienkie paski). Chilli pokrój w cienkie paski. Umieść wszystko w misce i dopraw olejem sezamowym (tłoczonym na zimno), sosem sojowym, pieprzem i solą.

5. Ryby umieść na blasze wyłożonej silikonowym papierem do pieczenia, marynatą do dołu. Piecz przez ok. 10 minut.

6. Na talerzu umieść kolejno ryż, na nim odrobinę sałatki, którą przykryj rybami. Ryby do smaku skrop sokiem z cytryny. Smacznego!

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczone ryby bałtyckie - świeży śledź i makrela
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

Komentarze

  • Jacek Taranko

    Fajne te zdjęcia, ale w Bałtyku nie występuje makrela 🙂 Może czasem jakaś ławica się zapędzi u wejścia z M. Północnego. A już ośmiornice-nigdy. Kraby i krewetki owszem, nie mają jednak znaczenia połowowego.

    • TomekCzajkowski

      No widzi Pan, w sklepie mnie zapewniano, że makrela wczoraj z Ustki przypłynęła. Sprawdzałem później źródła, które także podawały makrelę jako w Bałtyku występującą. Czyli bardziej Morze Północne?

  • Jacek Taranko

    Panie Tomku, siedząc w Orłowie przy plaży kelnerka zachwalała świeży połów z rana (rybacy na plaży). Pytam więc co z Bałtyku poleca. A panna mówi do mnie “no doradę świeżą mamy, z porannego połowu”. Do przetwórni w Ustce przypłynęła pewnie z Holandii 🙂

    • TomekCzajkowski

      To tak jak świeżym dorszem w lecie 😉

  • Jacek Taranko

    Makrele to bardzo duża rodzina. Występują powszechnie na calym świecie. Ta na talerzu to prawdopodobnie makrela atlantycka, i może występować u wejścia do Bałtyku. Jednak nie w naszych wodach…

  • trololo

    oczywiście ze makrela wystepuje i to tuz przy zalewie wiślanym jednak w małych ilosciach
    co do skorupiakow to… niema chyba ze kraby wielkości orzecha laskowego
    ceny ryb na te chwile dla rybaka
    sledz -1,4zl dorsz 5zl szprot 80groszy fladra 1,5 (tylko wybrana duza)

    • TomekCzajkowski

      Dorsz 5 zł za kilo? w sklepie 25 co najmniej