Magiczny składnik

Przepisy

Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku (przepis 1)

O mojej nowej fascynacji ziemniakami pisałem już tutaj. Jest to równie uniwersalna roślina jak kukurydza czy soja. Ja jednak najbardziej lubię pieczone ziemniaki, które mogę jeść jako dodatek lub danie główne. Z wierzchu chrupiąca i pikantna skórka, a środek rozpływający się w ustach. Do pieczenia najlepiej nadają się ziemniaki typu B, z którymi mamy pewność, że nie rozpadną się, tylko zachowają zwartą strukturę. Z mojego doświadczenia wynika, że Tesco ma najlepiej opisane stoisko z ziemniakami. Tajemnicą moich pieczonych ziemniaków są 3 czynniki: grubość kawałków (nie powinny być zbyt duże), wysoka temperatura w piekarniku, która zadba o chrupiącą skórkę oraz przyprawy (czerwona papryka, sól morska, granulowany czosnek) i mój magiczny składnik ostry sos chilli typu Tabasco.

Zobacz mój wideo przepis na YouTube poniżej.

subskrybuj-magiczny-skladnik2

  • Składniki
  • Ziemniaki typu B: 1 kilogram
  • Oliwa: 3-4 łyżki
  • Sól morska: 2 łyżeczki
  • Papryka w proszku: 2 łyżeczki
  • Pieprz mielony: 1 łyżeczka
  • Sos chilli typu (np. Tabasco): 1-2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany: 2 łyżeczki

Wykonanie:

1. Ziemniaki umyj dokładnie. Nie obieraj ich, przypieczona skórka będzie pyszna.

2. Ziemniaki pokrój na kawałki jak na zdjęciu. Większe cząstki będą piekły się zbyt długo.

3. Wlej oliwę i posyp przyprawami. Wetrzyj przyprawy dokładnie rękoma.

4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż ziemniaki na blachę wyłożoną sylikonowym papierem do pieczenia.

5. Piecz ok. 45 minut. Po pół godzinie spróbuj jeden kawałek, aby się dowiedzieć ile jeszcze potrzebuje czasu. Ja lubię takie mocno przypieczone 🙂 Smacznego!

Zobacz też przepis na KURCZAKA PIECZONEGO z obłędnie chrupiącą skórką.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Najlepsze pieczone ziemniaki w piekarniku
Opublikowany
Total
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 87 Review(s)

Komentarze

  • Eliza

    Pieczone ziemniaczki to jest to 🙂

    • TomekCzajkowski

      Dołączasz do mojego ziemniaczanego klubu?

  • Pingback: Steak ze schabu z kością | magiczny składnik()

  • Agniecha

    Przyprawiasz zarówno Tabasco jak i sosem chili? Jaki sos chili polecasz?

    • TomekCzajkowski

      Już poprawiłem, bo chodziło mi tylko o Tabasco. Ale możesz też azjatyckie sosy używać. BTW. spróbuj ziemniaki podgotować przez 5 minut wcześniej. Będą o niebo lepsze.

  • Mniam!!

    • TomekCzajkowski

      To co, w piątek robisz? 😉

      • W piątek tylko kebab na mieście 😉

  • Papryka czerwona słodka a nie ostra. Można też dorzucić odrobinę tymianku lub ziół prowansalskich

  • Kasia

    Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią. Nie dość, że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne 🙂