Magiczny składnik

Przepisy

Ravioli z kurkami w piwie z masłem szałwiowym

Niezbyt często wykorzystujemy gorzki smak w kuchni. Jesień, przez swój specyficzny swąd rozkładającej się natury, wydaje mi się idealną porą do takich trudnych związków na talerzu. Magicznym składnikiem będą tutaj grzyby. Kurki i rydze wydaja się idealne, ponieważ nie są tak aromatyczne jak podgrzybki czy borowiki. Można im nadać praktycznie dowolny smak. Ja, z żalu za odchodzącym latem, postanowiłem ugotować je na gorzko w postaci ravioli.

By uzyskać ten smak przypaliłem trochę masło, by stało się brązowe. Następnie posiekane kurki podlałem piwem typu pilsner, które przyprawione jest chmielem goryczkowym. Będziecie płakać z radości spożywając ten posiłek. Na osłodę możecie dopić resztę piwa i rozmyślać o cykliczności przemijających pór roku.

  • Składniki

Farsz

  • Kurki/Rydze: 250 gram
  • Czerwona cebula: 1 mała
  • Masło: 2 łyżki
  • Piwo typu pilsner: 150 ml
  • Jajko: 1/2 roztrzepanego
  • Bułka tarta: 3 łyżki
  • Szałwia: 5 posiekanych listków
  • Sól, pieprz

Ciasto

  • Mąka pszenna lub semolina: 2 szklanki
  • Jajka: 2
  • Oliwa: 2 łyżki
  • Sól: szczypta

Sos

  • Masło: 4 łyżki
  • Szałwia: mała garść

Wykonanie:

1. Rozpocznijmy od zrobienia ciasta, które zyskuje, kiedy trochę odpocznie. Do miski wsyp mąkę i sól. Roztrzep jajka, wlej do miski, dodaj oliwy. Rozmieszaj wszystko widelcem i połącz. Jeśli mąka się nie lepi, dodaj trochę wody, jeśli ciasto jest za mokre – mąki. Pougniataj wszystko ręką i przełóż na stolnicę. Wyrabiaj przez 10 minut na gładkie i plastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na min. 30 minut, by gluten z mąki zaprzyjaźnił się z jajkiem.

2. Grzyby oczyść, opłucz i wysusz. Posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nie posiekaną szałwię. Doprowadź masło do zbrązowienia, by nabrało goryczki. Pokrój cebulę na drobną kostkę i zeszklij na patelni. Następnie dodaj grzyby i smaż przez kilka minut. Dolej piwo i dopraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy piwo wyparuje, smaż jeszcze do momentu przyrumienienia farszu. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.

3.  W miseczce roztrzep jajko i wlej do grzybów ok. 1/2 – 2/3. Resztę zostaw do posmarowania ciasta. Grzyby z jajkiem przełóż do blendera. Dosyp kilka łyżek bułki tartej jako wypełniacz i spulchniacz farszu. Siekaj na drobną masę.

4. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, najlepiej na kwadrat lub prostokąt. Ustaw kilka rzędów farszu (ok. pół łyżeczki na jedno ravioli) do połowy placka tak, by pozostałą częścią przykryć dolną warstwę. Pomiędzy farszem posmaruj ciasto pozostałym jajkiem. Nakryj ciastem dolną warstwę i ugniataj dookoła nadzienia, by pozbyć się powietrza. Od góry do dołu, od lewej do prawej. Kiedy 2 placki będą połączone, wytnij ravioli nożem lub karbowanym radełkiem. Podsyp mąką i odłóż na bok.

5. Zagotuj osoloną wodę i gotuj ravioli przez ok. 5 minut od wypłynięcia.

6. Podawaj polane masłem szałwiowym. Dodatek piwa lub wytrawnego, białego wina będzie wskazany.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ravioli z kurkami w piwie z masłem szałwiowym
Opublikowany
Total

Komentarze

  • PinkHungry.com

    brzmią rewelacyjnie!

    • TomekCzajkowski

      Zaiste! 😉

  • a.

    Płakać to można, ale z nieszczęścia i goryczy… Niestety jest to totalnie niezbilansowane danie. Ratuje je jedynie dodatek miodu do farszu, choć i tak nie bardzo .