Magiczny składnik

Przepisy

Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą

Oszukuję przy robieniu quiche. Nie robię ciasta. Uważam, że jest zbędne. Clue tego dania jest nadzienie i to na nim powinniśmy się skupić. Jesienią, kiedy wybucha sezon dyniowy, mamy nieskończone możliwości wykorzystania tej uniwersalnej rośliny. Jak pewnie już wiecie, najlepszym sposobem obróbki dyni jest jej upieczenie. To, co dzieje się wtedy z dynią jest magiczne.

Mój quiche może być propozycją na śniadanie. Wystarczy podgrzać przygotowany wcześniej placek. Świetnie sprawdzi się też jako obiad do pracy. Tajemnicze promienie mikrofalówki o dziwo pozytywnie wpływają na to danie.

Dynia sama w sobie nie ma konkretnego smaku. Trzeba jej pomóc odpowiednio dobierając przyprawy i dodatki. Quiche poza jajkami, które zwiążą dynię, potrzebuje jakiegoś dodatku, np. w postaci nabiału. Zazwyczaj dodaję gracki jogurt, tym razem miałem jednak pod ręką włoski twaróg – ricottę. Ser ten utarty z pieczoną dynią i jajkami nadał potrawie zachwycającej wprost lekkości. Jako zdrowe wypełniacze dodałem jeszcze startą marchewkę oraz zieloną paprykę dla koloru. Całość podkreśliłem gałką muszkatołową (w proszku i świeżo startą).

  • Składniki
  • Pieczona dynia: 500 gram
  • Marchew: 1 duża
  • Papryka zielona: 1 średnia
  • Cebula czerwona: 1 średnia
  • Ricotta: 1 opakowanie
  • Jajka: 4
  • Mąka pszenna: 5 łyżek
  • Masło: do posmarowania blachy
  • Bułka tarta: do wysypania formy
  • Kumin w proszku: 1-2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa: 1 łyżeczka
  • Sól morska, pieprz
  • Świeży szpinak lub rucola do przybrania

Wykonanie:

1. Upiecz dynię według tego przepisu. Ostudzony miąższ przełóż do miski. Przyrządem do ugniatania ziemniaków zrób z dyni pure. Do miski zetrzyj marchewkę i dodaj pokrojoną paprykę. Cebulę pokrój w piórka i także dodaj do reszty.

2. Do mniejszej miski wbij jajka, dodaj ricottę i mąkę. Ubij razem na gładką masę. Jeśli będzie za gęste, dodaj trochę mleka lub śmietany.

3. Przelej masę do warzyw i dodaj przyprawy. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

4. Tortownicę posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nadmiar usuń. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przelej masę na blachę i piecz min. 20 minut.

5. Można podawać na ciepło, na zimno lub odgrzewać. Można ozdobić świeżym szpinakiem lub rucolą. Smacznego!

 

 

Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi. – See more at: http://magicznyskladnik.pl/#sthash.tTIgxUq9.dpuf
Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi. – See more at: http://magicznyskladnik.pl/#sthash.tTIgxUq9.dpuf
Jeśli podobał Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi. – See more at: http://magicznyskladnik.pl/#sthash.tTIgxUq9.dpuf
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Quiche bez ciasta z pieczoną dynią i ricottą
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Komentarze

  • Lucek kiedyś sobie przyjadę do tej słoicy i masz podjąć czymś dobrym

    • TomekCzajkowski

      a ja poproszę kawałek baranka wtedy, zrobimy pieczyste

  • Mel’s fashion

    Bardzo podoba mi się ten przepis!!! Mam wszystkie składniki i nawet dynię upieczona 🙂