Magiczny składnik

Przepisy

Krem z pieczonej dyni z kokosową bitą śmietaną

Danie oczywiste o tej porze roku. Z dynią jest jak z tofu, można jej nadać praktycznie każdy smak. Może być słona, słodka, kwaśna lub gorzka. Świetnie chłonie wszelkie przyprawy. W swojej naturze jest słodkawa, a pieczenie wydobywa ten smak na wyżyny. Upieczcie najpierw dynię, a zobaczycie, że jest tego warta.

Krem przyprawiam delikatnie kuminem, sproszkowanym imbirem i pieprzem cayenne. Nie musicie dodawać żadnego bulionu, bo zabije delikatność smaku dyni. W zamian bulionu lepiej ugotować na wodzie marchewkę i seler, który później zblendujemy razem z dynią. Dodatek bitej śmietany z mleka kokosowego nadaje jej faktoru sexy! Sami zobaczycie 😉

  • Składniki
  • Dynia: 1,5 kg
  • Marchew: 2 średnie
  • Seler: ok 100 gram
  • Mleko kokosowe: 1/4 szklanki
  • Kremówka: 3/4 szklanki
  • Kumin: 1 łyżeczka
  • Imbir mielony: 1 łyżeczka
  • Pieprz cayenne: 1 łyżeczka
  • Czosnek w proszku: 1 łyżeczka
  • Woda: ok. 1,5 litra
  • Sól, pieprz
  • Krem z octu balsamicznego

Wykonanie:

1. Rozkrój dynię na mniejsze części. Zawiń w folię aluminiową i piecz w 200 stopniach do miękkości. Minimum 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia. Pozbądź się skóry.

2. W garnku zagotuj wodę z pokrojoną drobno marchwią i selerem. Kiedy będą miękkie, dodaj wydrążoną, pieczoną dynię. Gotuj około 10 minut i zblenduj zawartość garnka na gładki krem. Dopraw do smaku wszystkimi przyprawami. Jeśli zupa będzie za rzadka, odparuj ją do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wystudź nieco przed podaniem.

3. Połącz mleko kokosowe z śmietaną kremówką i ubij na sztywną pianę. Przelej ciepły, ale nie zimny krem do talerzy. Nałóż bitą śmietanę i przemieszaj krem, by utworzyć “marmurek”. Polej kremem z octu balsamicznego. Smacznego! 🙂

 

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Krem z pieczonej dyni z kokosową bitą śmietaną
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentarze

  • Julita Chodzyńska

    faktor sexy? rili?

  • Dominik

    Przepis w deseczkę, my jeszcze doprawiliśmy liśćmi limonki 🙂

    • TomekCzajkowski

      Na bogato! Też mam gdzieś jakieś suszone, pewnie i trawa cytrynowa daje radę!

      • Dominik

        Pewka. Faktor oriental!