Magiczny składnik

Przepisy

Gruzińskie pierogi – Chinkali z mięsem

Wyobraź sobie ten moment: bierzesz do ręki chinkali, chwytając palcami za końcówkę przypominającą sutek, przegryzasz i w Twoje usta tryska gorący i aromatyczny bulion… Cokolwiek sobie w tym momencie pomyślisz, tak właśnie rozpoczyna się przygoda z chinakali – gruzińskimi pierogami. Bulion ów bierze się z surowego mięsa oraz kolendry, którym nadziewa się to danie. Mięso podczas gotowania uwalnia naturalne soki, które zamieniają się w ciągu kilku minut w rosołek.

Będąc w Gruzji, chinkali spotkasz praktycznie w każdej restauracji – z nadzieniem mięsnym, z twarogiem oraz z ziemniakami. Najlepsze są jednak te mięsne, które je się specyficznie, chwytając za ten cały sutek. Wysysa się cały płyn, dopiero po tym zabiera się za jedzenie reszty. Tajemnicą dobrego chinkali jest doprawione mięso wieprzowe. W moim przepisie wieprzowe jest pół na pół z wołowym. Radzę kupić kawał mięsa i własnoręcznie je zmielić lub posiekać nożem. Nierozłącznym składnikiem jest świeża, siekana kolendra, która naprawdę robi różnicę.

Ciasto powinno być trochę bardziej elastyczne niż na polskie pierogi. Chodzi o to, by wykroić ok. 10 cm placki, położyć na środku 1 łyżkę mięsa i zawijać na zakładki. Na górze trzeba uszczypnąć ciasto, by całość była szczelna i było za co złapać.

subskrybuj-magiczny-skladnik2

  • Składniki
  • Mąka pszenna: 3 szklanki
  • Woda: ok 3/4 szklanki
  • Mielona wieprzowina: 300 gram
  • Mielona wołowina: 300 gram
  • Bulion mięsny: 1 szklanka
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Kolendra mielona: 2 łyżeczki
  • Kolendra świeża: liście z całej doniczki
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Zacznijmy od przygotowania mięsa. Najlepiej jak je zmielisz lub zrobi to Twój rzeźnik. Wtedy masz pewność jakości mięsa. Zmieszaj oba typy mięsa ze sobą, dodaj drobno posiekany czosnku, mieloną i świeżą kolendrę, sól i pieprz. Samo mięso nie wystarczy, by wytworzyć wystarczającą ilość płynu wewnątrz chinkali, trzeba dolać do niego około szklanki bulionu. Może być też woda, lecz wtedy trzeba  mocniej doprawić mięso.
  2. Do mąki wsyp trochę soli i wlej wodę. Zagnieć ciasto. Jeśli potrzeba dodaj więcej wody lub mąki. Ciasto powinno się wyrabiać minimum 5 minut, aż do czasu, kiedy uzyska gładką i elastyczną konsystencję. Następnie ciasto należy rozwałkować na trochę większą grubośćniż na polskie pierogi.
  3. Wycinaj ok. 10 cm krążki. Na środek ciasta nałóż ok. łyżkę nadzienia. Teraz musisz zawinąć ciasto na swoiste zakładki do góry. Zakładek powinno być ok. 10-15. Ciasto na górze porządnie uszczypnij tworząc taki dzyndzel, za który będzie wygodnie złapać.
  4. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Gaumardżos!
Podsumowanie
Nazwa przepisu
Gruzińskie pierogi - Chinkali z mięsem
Opublikowany
Czas przygotowania
Czas gotowania
Total
Średnia ocena
3.5 Based on 38 Review(s)

Komentarze

  • e marta

    ale mi narobiłeś “smaka” na Gruzję 🙂

    • TomekCzajkowski

      cieszę się 🙂

  • sheee

    Posiekany czosnek – czy czymś się on różni od wyciśniętego?

    • TomekCzajkowski

      @shee, w sumie możesz go wycisnąć. Posiekany będzie bardziej wyczuwalny w strukturze dania.

  • K2

    wlaśnie zrobiłem , jadłem też w Gruzji …. podobne nie były :-))) …. jak DOKLADNIE zrobić , żeby w pierogu był oprucz nadzienia rosołek – to mi właśnie nie wyszło . Jak cienkie powinno być ciasto po wałkowaniu ?
    Pozdrawiam

    • TomekCzajkowski

      @disqus_zJIhdoxpbZ:disqus tajemnicą jest dodanie wody do mięsa. Wtedy naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Co do ciasta to nie jestem ekspertem. Takie jak do naszych pierogów, tylko ciasto powinno być twardsze.

      • K2

        tak też robiłem ( coprawda nie wodę a rosołek ) – kwestia ile płynu na ile mięcha ? Pozdrawiam i dziękuję

        • TomekCzajkowski

          Jest w przepisie 🙂

      • KKK

        Sekretem jest ich gotowanie w rosole, a nie w wodzie;)))

        • KKK

          …no i sumak.

    • mała

      to wina ciasta, dodaj jajko

  • madi

    Tak się zastanawiam jaka jest różnica w cieście z jajkiem a bez? W sieci są dwa rodzaje przepisów.

    • TomekCzajkowski

      Bez jajka ciasto jest bardziej miękkie, ale z jakiem bardziej zwarte

  • Ubóstwiam je!

  • Mi wyszły fantastycznie. Wprawdzie nie byłam w Gruzji, ale jadłam w pierogarni w Gdańsku. Może były smaczniejsze, bo mniej słone. Rosołek wyszedł idealnie. Przepis pozostanie ze mną na dłużej.

    • TomekCzajkowski

      Wow, jeszcze lepiej niż moje wyglądają 🙂

      • Dziękuję. To danie jest uzależniające.

        • Mirek Wasowicz

          Sandra, a w jakiej pierograni w Gdansku podaja chinkali? Chetnie posmakuje. Z gory dzieki 🙂

          • Sandra

            MANDU Teraz otworzyła się filia na Starówce. Ale zawsze kolejki. Polecam też białą herbatę. Też do kupienia w herbaciarni na Starówce.

          • Mirek Wasowicz

            Dziekuje 🙂 sprawdze

Close

Makiczny Składnik piecze ciasteczka, które zostają w twojej przeglądarce na dłużej. Ok? Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij