Magiczny składnik

Przepisy

Sałatka gruzińska

Tę prostą sałatkę zamawialiśmy w Gruzji do niemal każdego posiłku. Smaczna, soczysta i chrupiąca, świetnie sprawdzała się jako przystawka do cięższych dań. Od powrotu z Gruzji minęło trochę czasu, ale nie zapomnieliśmy o tamtejszym jedzeniu i co jakiś czas przygotowujemy sobie niektóre ze smakołyków.

Produkty potrzebne do zrobienia sałatki znajdziecie właściwie wszędzie, ale najlepsze składniki są oczywiście w lecie. Jej wygląd i ilość składników zależą tylko i wyłącznie od ciebie. Można układać warstwami lub zmieszać wszystko razem i przełożyć tak na talerz. Niezwykle ważne są 3 szczegóły, które sprawiają, że jest wyjątkowa. Ogórki gruntowe, takie lekko gorzkawe. Ogromne ilości natki pietruszki i zielonej kolendry oraz fakultatywna papryczka chilli dla odważnych ;-).

Co ciekawe w Gruzji nie używa się oliwy. Jeśli już musisz, możesz polać nią sałatkę.

  • Składniki
  • Pomidory (malinówki, paprykowe – co kto lubi)
  • Ogórki gruntowe
  • Cebula biała
  • Kolendra
  • Pietruszka
  • Chilli
  • Pieprz i sól

 

 

Wykonanie:

1. Wszystko pokroić i połączyć. Zjeść i powtórzyć 🙂

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka gruzińska
Opublikowany
Czas przygotowania
Total

Komentarze

  • e marta

    sekretem tej sałatki jest nie dobór składników, ale ich jakość. trudno w pl dostać tak nasłonecznione pomidory i tak aromatyczną kolendrę. niestety.. trzeba się najeść w Gruzji na zapas 😉